National

Salina Slanic s-a inchis. Vezi de ce

Publicat: 24 nov. 2015
1

Activitatea turistica la Salina Slanic din judetul Prahova a fost sistata temporar pana la obtinerea unei autorizatii emise de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU).
 
Totusi, reprezentantii acestei institutii spun ca nu pot emite avize pentru astfel de spatii, intrucat nu exista prevedere legala in acest sens.
 
Prefectul Rodica Paraschiv a declarat marti, ca reprezentantii sindicatului de la Salina Slanic au informat Prefectura cu privire la o decizie a directorului general al Societatii Nationale a Sarii care a cerut ca salinele cu activitate turistica sa obtina avize si autorizatii de la ISU si de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), iar pana la acel moment activitatea turistica sa fie sistata.
 
„Ieri, am fost informati de catre reprezentanti ai Sindicatului Muncii de la Salina Slanic Prahova de faptul ca au transmis catre Ministerul Economiei, Comertului si Turismului (…) o adresa prin care au solicitat sa fie revocata decizia directorului general al Societatii Nationale a Sarii prin care a solicitat tuturor salinelor care au si activitate turistica sa obtina toate avizele si autorizatiile conform reglementarile in vigoare (…) pentru derularea activitatii de turism in conditii de maxima siguranta si securitate pentru vizitatori emise de catre organe competente, se refera la ISU si la ITM. In scopul prevenirii oricaror situatii care sa puna in pericol viata sau sanatatea vizitatorilor, pana la elaborarea si obtinerea autorizatiilor sau avizelor din partea autoritatilor competente, se sisteaza activitatea in zona turistica cu informarea prealabila a operatorilor economici cu care sucursalele au contracte”, a declarat Rodica Paraschiv.
 
Potrivit acesteia, pentru Salina Slanic nu va putea fi emisa autorizatie ISU, intrucat nu exista prevedere legala in acest sens.
 
„Din punctul de vedere al ITM, s-au facut verificari si functioneaza in conditii normale, iar din punctul de vedere al ISU, s-a depus o documentatie la inspectorat, urmeaza sa primeasca raspunsul, deoarece salina nu se incadreaza la HG 1739 in care sunt prevazute constructiile pentru care se emit avize si autorizatii de la ISU. (…) ei trebuie sa aiba de la INSEMEX Petrosani (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva Petrosani—n.r.) aceste avize. Probabil ca maine, dupa ce se transmite de la ISU raspunsul, vom putea transmite si noi adresa catre Societatea Nationala a Sarii si sa solicitam mai multe explicatii referitoare la decizia de sistare a activitatii turistice”, a adaugat prefectul de Prahova.
 
De asemenea, seful ISU Prahova, Nicolae Popescu, a confirmat ca s-a primit solicitare de la Salina Slanic Prahova pentru autorizare, dar si ca, potrivit legii, asemenea spatii nu pot primi aviz din partea acestei institutii.
Adauga un comentariu