Eveniment-Social

Sabin Balasa a trecut in lumea muzelor

Publicat: 02 apr. 2008
1

• Municipiul Iasi este in doliu • Sabin Balasa a incetat din viata, ieri, in jurul orei 16.30, la Spitalul Sf. Maria din Bucuresti, unde era internat in stare grava din cauza unui cancer generalizat • Dar, prin cele 19 picturi murale din Sala Pasilor Pierduti de la Universitatea Al. I. Cuza Iasi, Sabin Balasa isi va pastra prezenta vie si aici • In ultimele zile, pictorul si-a exprimat intentia de a fi inhumat la Iasi

Ieri dupa-amiaza, poate cel mai bine cotat pictor contemporan, Sabin Balasa, a trecut in lumea muzelor. Artistul era internat din data de 4 martie in stare grava din cauza unui cancer pulmonar cu multiple metastaze, la Spitalul Sf. Maria din Bucuresti. In luna februarie, Sabin Balasa a fost supus unei operatii in Constanta. Mai multi medici specialisti din diferite tari au refuzat sa-l opereze deoarece interventia era mult prea riscanta. Diagnosticul dat artistului a fost „neoplasm cu punct de plecare peluro-pulmonar cu multiple determinari secundare; paraplegie”, dupa cum a fost anuntat intr-un comunicat de presa emis de catre Spitalul Sf. Maria din Bucuresti, la dorinta expresa a pictorului.

Sabin Balasa a vazut lumina zilei in localitatea Dobriceni din Olt, in anul 1932. In Iasi, Sabin Balasa a lasat o parte din sine, incarcata de atata sensibilitate, in Sala Pasilor Pierduti de la Universitatea Al. I. Cuza. Astfel, prin cele 19 picturi murale din Sala Pasilor Pierduti de la Universitatea Cuza, Sabin Balasa isi va pastra mereu prezenta vie si aici. „Orice clipa petrecuta in preajma pictorului Sabin Balasa era o desfatare a sufletului. A dat Dumnezeu ca, prin anii `70, Sabin Balasa sa-si petreaca poate cea mai frumoasa perioada a vietii sale pictand Sala Pasilor Pierduti de la Universitatea Cuza. Pe atunci, pictorul avea in jur de 40 de ani. Dragostea sa pentru Iasi, caruia i-a daruit o opera remarcabila, s-a dovedit una veritabila, dovada si cererea sa de a fi inhumat aici. Mi-e greu sa spun condoleante deoarece acest om va trai mereu prin opera sa”, a aratat, vizibil marcat, europarlamentarul Dumitru Oprea, fostul rector al Universitatii Cuza. Printr-un gest impresionant, regretatul pictor a cerut ca trupul sau sa se odihneasca la Iasi, oras de care a fost atat de legat spiritual. Intr-o sedinta a Consiliului Local de la inceputul saptamanii a fost aprobata o hotarare prin care i s-a oferit un loc de inhumare la cimitirul Eternitatea, pe termen nelimitat, pictorului Sabin Balasa.
Comentarii
  • Nu cred ca este potrivit ” si-a exprimat intentia de a fi inhumat la Iasi” cred ca mai corect ar fi sunat si-a exprimat dorinta????
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Si anul acesta a inceput rau, cu plecarea dintre noi a unor oameni de mare valoare.

Adauga un comentariu