Eveniment-Social

Sa spuneti multumesc daca o sa mai vina cineva sa va ia bolnavul de acasa. Ce se intampla cu Ambulanta Iasi?

Publicat: 13 oct. 2016
1
@ Conducerea Serviciului de Ambulanta al Judetului Iasi nu crede ca problema va fi rezolvata in scurt timp @ Ministerul Santatii a ignorat solicitarile venite din partea Ambulantei Iasi, desi demersurile erau in interesul populatiei
 
Serviciul de Ambulanta al Judetului (SAJ) Iasi s-ar putea inchide in curand, daca nu se intervine rapid pentru rezolvarea unei probleme legate de starea precara a parcului auto. In prezent, la SAJ Iasi sunt in circulatie 66 de ambulante, inclusiv cele pentru consultatie la domiciliu. Majoritatea autosanitarelor sunt de tip B, dotate cu aparate si medicamente pentru resuscitare, dar exista si cinci ambulante de tip C2, echipate cu aparatura si medicatie de terapie intensiva.

De asemenea, Serviciul de Ambulanta Iasi are 11 autosanitare pentru transportul cazurilor minore care au o dotare minima. Parcul auto nu a primit nicio autosanitara in ultimii doi ani. In anul 2014, Ministerul Sanatatii a distribuit cinci ambulante noi la SAJ Iasi. Conducerea Ambulantei iesene nu crede ca vor primi alte autosanitare noi in curand, desi a facut mai multe demersuri catre minister, in care a prezentat situatia dezastruoasa a parcului auto.

„Cam 60 la suta din tot parcul auto ar trebui inlocuit. Asta inseamna sa inlocuim 40 de ambulante. Daca ar fi sa ne luam dupa populatia si suprafata judetul Iasi, ar trebui sa primim 100 de ambulante noi, ceea ce nu se va intampla vreodata. Ambulantele care trebuie inlocuite au indeplinit si depasit norma de casare care inseamna 7 ani maxim. Ambulantele au un grad mare de uzura si norma de casare este mai mica fata de alte masini. Nu stiu cand vor primi ambulante noi. Singurul lucru pe care il putem face pentru a raspunde solicitarilor venite din partea populatiei este sa face cat mai multe reparatii. Acestea nu pot fi scoase din uz, pentru ca nu exista alte ambulante noi. Sunt autosanitare care nu mai pot fi reparate, deoarece valoarea rearatiilor depaseste 60-70 la suta din valoarea masinii. Ambulantele care ies la strada sunt in conditii bune de functionare, pentru ca nu putem permite sa punem in pericol viata personalului si a bolnavilor”, a declarat dr. Florin Agapi, managerul Serviciului de Ambulanta al Judetului Iasi.

In 24 de ore, o ambulanta parcurge si 500 kilometri. Solicitarile catre SAJ Iasi sunt in crestere si nu intotdeauna ambulantele ajung cu promptitudine la solicitare, pe de o parte din cauza numarului insuficient de ambulante, iar pe de alta parte numarul insuficient de autosanitare. O parte dintre ambulante sunt solicitate pentru transportul bolnavilor de la un spital la altul, ceea ce inseamna ca o autosanitara poate fi ocupata cateva ore, aici inregistrandu-se cei mai multi kilometri. 
Comentarii
Adauga un comentariu