Eveniment-Social

S-au finalizat cercetarile arheologice la santierul de la Catedrala Mitropolitana

Publicat: 30 dec. 2014
1

Dupa ce Ministerul Culturii a alocat cele opt milioane euro pentru continuarea lucrarilor de reabilitare si restaurare a Catedralei Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, de supravegherea sapaturilor arheologice s-a ocupat lect. univ. dr. Vasile Cotiuga, coordonatorul Platformei ARHEOINVEST de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Timp de aproape un an, acesta a coordonat o echipa de cercetatori care au investigat importante vestigii care au fost gasite ca urmare a lucrarilor de la acest obiectiv.

Citeste si: DESCOPERIRE SOCANTA! Barbat impuscat mortal, ingropat in curtea Mitropoliei – GALERIE FOTO, VIDEO

„Prima parte a acestor cercetari arheologice a fost finalizata. Urmeaza sa vedem daca anul viitor le vom relua si daca va mai fi nevoie de supraveghere in functie de cum vor evolua lucrarile de reabilitare si de ceea ce se va mai descoperi”, a transmis Cotiuga. De reamintit ca importantul edificiu de cult, cu hramul Sfânta Paraschiva, Întâmpinarea Domnului si Sfântul Mucenic Gheorghe a fost inclus pe Lista monumentelor istorice, având codul de clasificare cod LMI IS-II-m-A-04069.0. Istoric, ideea înaltarii unei biserici mai mari, monumentale, la Iasi, i-a apartinut domnitorului Mihail Sturdza (finantator principal – n.r.) si mitropolitului Veniamin Costache.

Citeste si: Au iesit la suprafata secretele ascunse de Mitropolia Moldovei si Bucovinei – GALERIE FOTO EXCLUSIVA

„Hrisovul domnesc din 8 august 1826, emis de Ionita Sandu Sturdza, Domn al Moldovei între 1822-1828, privind lucrarile de proiectare si construire a noii biserici, este considerat a fi actul de nastere al Catedralei Mitropolitane. Edificiul actual a fost ridicat pe locul unde s-au aflat doua biserici mai vechi: Biserica Alba, din secolul al XV-lea, si Biserica Stratenia, din secolul al XVII-lea. S-a lucrat mai întâi, între anii 1833 si 1839, dupa planurile arhitectilor Gustav Freywald, Bucher si Mihail Singurov. Pe 23 mai 1857, bolta centrala s-a prabusit, biserica ramânând nefolosita în urmatoarele doua decenii. În anul 1880, mitropolitul Iosif Naniescu a pus a doua piatra de temelie si, cu sprijinul autoritatilor statului, lucrarile s-au încheiat în anul 1887″, se arata in documentele despre cladire.




Adauga un comentariu