Actualitate

S-ar rasuci in mormant! Bijuteria pe care a indragit-o toata viata a ajuns acum in mainile cui nu trebuia – FOTO

Publicat: 11 feb. 2016

@ A lasat in urma multe, dar nu se astepta probabil niciodata ca locul sau de suflet sa ajunga batjocura autoritatilor @ Una dintre cladirile cu care Iasul ar trebui sa se mandreasca este distrusa in fiecare zi @ Responsabili pentru ceea ce se petrece aici nu prea exista, dar cu toate acestea vina este undeva, in aer

Iasul ascunde multe comori, insa, o parte dintre ele au ajuns astazi sa fie abandonate si uitate in acelasi timp, de cei care ar trebui sa le ingrijeasca. Iata ca unul dintre monumentele istorice ale judetului a ajuns sa fie vandalizat de oameni si de vreme, iar autoritatile privesc „neputincioase”. Toata lumea vede, toata lumea constata, nimeni nu face nimic! Cam asa am putea defini ceea ce se intampla cu monumentul funerar si casa memoriala a lui Vasile Alecsandri. La cativa kilometri de Iasi, la Mircesti, ascunsa oarecum printre copacii batrani, se gaseste si astazi, dupa mai bine de o suta de ani, casa poetului. Inca de cand treci de poarta principala observi indiferenta.

Imbatranita de ani si vreme, poarta, la fel ca vechea casa, asteapta vizitatori, asteapa pasionati de poezie si de ce nu, ajutor. Casa este enorma, chiar daca, din strada nu pare nicidecum. Daca pentru vizitatori sunt deschise cateva camere, in spatele usilor inchise mai exista zece incaperi. Pe unde te uiti, pe langa obiectele ce i-au apartinut lui Alecsandri, vezi crapaturi, igrasie, infiltratii si zgarieturi adanci in peretii pictati. Turistii vin, intra si se minuneaza, nu sunt atat de atrasi de incarcatura istorica, cat sunt de starea deplorabila in care se afla cladirea. Nu se face nimic si nu de acum, ci de o vesnicie. Atributiile si responsabilitatile sunt plasate, ca peste tot, dintr-o parte in alta, de la consiliul local la judet, de la judet la monumente istorice si de acolo, Dumnezeu mai stie unde, insa un lucru este clar, de suferit are casa memoriala, mormantul si cei care il indragesc pe Alecsandri.

Autoritatile trag cu gloante oarbe

Iata ca, in anul 2016, intr-o tara cu pretentii exista monumente cu o grea incarcatura istorica aruncate uitarii. Este inadmisilbil ca un astfel de loc, pe care anual il viziteaza sute de oameni, sa nu fie macar intretinut, nu restaurat. Cu un minim de efort, crapaturile ar putea fie astupate, iar cu cateva sute de lei, scurgerile acoperisului ar putea fi refacute. Asa, timpul ar mai primi cate o piedica in procesul lui continuu de distrugere. Din cate spune presedintele Academiei Romane, Filiala Iasi, Casa Memoriala „Vasile Alecsandri” apartine Academiei Romane de la Bucuresti, iar prin urmare ei ar trebui sa se ocupe de ingrijirea acesteia.

„Desi avem greutati cu banii, am face tot ce este posibil sa restauram cladirea, dar nu apartine de noi. Casa Memoriala Vasile Alecsandri apartine de Academia Romana de la Bucuresti nu de noi. Acolo mai exista o problema, pamantul de sub casa apartine Consiliului Judetean Iasi”, a declarat Mihail Voicu, presedintele Academiei Romane Filiala Iasi. Deci, prin urmare, aceasta constructie este lasata la voia sortii. Fiecare zi care trece afecteaza structura ei de rezistenta si interiorul. Daca in curand nu se va face ceva, o buna bucata de istorie va disparea, iar vinovatii probabil nu vor fi niciodata gasiti.
Adauga un comentariu