Local

S-a terminat! O companie simbol a Iasului isi da ultima suflare. Ultimele hale de productie vor fi vandute in curand

Publicat: 26 sept. 2016
1

@ In anii de glorie era unul dintre cele mai mari combinate de profil din Romania @ Acum, fostul combinat care in anii sai de glorie avea 900 de muncitori, a ajuns o ruina @ Valoarea totala a datoriilor se ridica la circa 4,5 milioane euro

Lichidatorul judiciar al Comtom a anuntat zilele trecute ca va scoate la vanzare ce a mai ramas din fostul combinat de crestere a porcilor. Este vorba despre o proprietate industriala, constructii si teren in suprafata de 12.989 metri patrati. Propietatea se compune dintr-o hala in suprafata de 2.772 metri patrati, o hala de 2.745 metri patrati si o anexa de 39 mp. Toate aceste bunuri au fost evaluate la un pret de 64.500 euro, fara TVA.

Cele trei cladiri au fost evaluate la un pret de 11.500 euro, fara TVA, iar terenul in suprafata de 12.989 metri patrati a fost evaluat la un pret de 53.000 euro, fara TVA. In perioada urmatoare, va fi programata licitatia pentru instrainarea acestor active, iar cu aceasta ocazie Comtom isi va da duhul definitiv, urmand ca societatea sa fie radiata din evidentele Registrului Comertului, la fel cum s-a intamplat si cu alte combinate iesene care au prosperat in perioada comunista si au falimentat datorita „privatizarilor” si a climatului economic oferit de capitalismul romanesc.

„Nu a mai ramas mare lucru din Comtom, doar cateva hale si terenurile dintre respectivele hale. Trebuie sa urmarim si noi cei de la Primaria Tomesti cand se vor vinde aceste proprietati, deoarece avem de recuperat bani, ne-am inscris in tabelul creditorilor”,  a spus Stefan Timofte, primarul comunei Tomesti.

Statul, prin intermediul Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), detine 95,1 la suta din actiunile SC Comtom SA, restul participatiilor fiind distribuite in procent de 4,7 la suta catre persoane fizice si 0,1 la suta catre alte persoane juridice.
In momentul intrarii in insolventa, la sfarsitul anului 2010, valoarea datoriilor Comtom era de 19.635.158 lei, din care AVAS Bucuresti revendica 10.877.673 lei, Directia de Finante- 6.955.927 lei, Directia Vamala- 818.583 lei, Consiliul Judetean Iasi- 89.956 lei, Primaria Tomesti- 11.400 lei, CFR Marfa- 808.354 lei etc.

Vazand ca nu-si poate recupera banii din vanzarea putinelor active ramase in patrimoniu, statul a incercat sa-si diminueze paguba, din executarea averii fostilor membri din Consiliul de Administratie al SC Comtom SA, si anume Nicolae Macovei, Catalin Vasile Tudosa, Marilena Catalina Cretu, Leon Zlate, Lucian Mihail Arnautu, Codrin Razvan Dascalu. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a depus impotriva acestora o cerere de „angajare a raspunderii” personale, acuzandu-i de faptul ca au permis continuarea activitatii societatii pentru a obtine unele avantaje personale, desi stiau ca SC Comtom SA se afla la un pas de faliment.

„Pârâtii – administratori statutari au dat dovada de pasivitate în ceea ce priveste situatia societatii debitoare si desi se afla într-o stare iminenta de insolventa, au refuzat sa formuleze cerere de intrare in insolventa, dispunând continuarea în interes personal a activitatii care ducea vadit la încetarea activitatii persoanei juridice. S-a apreciat ca societatea a avut capacitate de plata pentru achitarea datoriilor, dar administratorii statutari nu au depus diligente în vederea achitarii datoriilor catre bugetul de stat”, se arata in plangerea depusa de AAAS. Magistratii ieseni au respins insa cererea AAAS.

Vandut pe bucati

In perioada comunista, Comtom avea peste 900 de angajati, avand o capacitate de a prelucra 125.000 de porci pe an, exportandu-si produsele in special in Rusia. Combinatul detinea 40 de hale de productie. Un moment important in activitatea combinatului a reprezentat anul 2001, cand prin Ordonanta 168, o buna parte dintre hale au fost date gratuit unor producatori privati. Conform Ordonantei 168/2001, producatorii privati puteau folosi gratuit aceste hale, dar se angajau sa continue procesul de productie. Cei mai multi dintre acestia nu s-au tinut de cuvant, iar dupa circa 5 ani, adica in 2006, contractele pentru folosinta halelor au fost reziliate.

Ulterior insa, pentru ca situatia Comtom se agravase, o parte dintre cladiri, hale si unitati de productie au fost vandute. Afaceristi cunoscuti din Iasi au cumparat de la Comtom cladiri sau unitati de productie la preturi avantajoase. Sediul administrativ al Comtom a fost cumparat de afaceristul Ilie Foia, prin intermediul Transmixt, la un pret de 2,5 miliarde lei vechi. Pe langa cladire, Foia a cumparat si 5.000 de metri patrati de teren. De asemenea, Fabrica de Nutreturi Combinate de la Comtom a fost cumparata de Avitop SA, firma fostului prefect Neculai Apostol. Fabrica de nutreturi fusese evaluata la un pret de 10,2 miliarde lei (1,02 milioane RON), insa a fost vanduta conform Ordonantei 168 din 2001, adica la doar zece la suta din valoarea stabilita.
Adauga un comentariu