Eveniment-Social

S-a intamplat intr-un cimitir din Iasi. Marturiile contin detalii cu un mare impact emotional – GALERIE FOTO

Publicat: 03 sept. 2015

@ Toate acestea implica detalii si scene presarate cu momente tulburatoare pana si pentru cei mai duri ieseni! @ Intreaga poveste este legata de ceea ce s-a petrecut intr-un cimitir din oras @ Multi dintre cei care vor citi si analiza marturiile legate de acest caz s-ar putea sa-si doreasca sa viziteze locul

Cu siguranta povestea legata de vechiul cimitir evreiesc al Iasului, fondat in urma cu aproape jumatate de mileniu in zona actualului cartier Tatarasi, este una remarcabila si incarcata de un trecut aparte. Totul are o incarcatura emotionala uriasa pentru mii de cetateni.

Citeste si: EXCLUSIV! Testamentul unic al unui celebru afacerist german la Iasi. Acesta a avut angajati evrei – GALERIE FOTO

„Putini stiu, in zilele noastre, despre faptul ca in jurul anului 1450, in actualul cartier al urbei numit Tatarasi, mai exact in zona Ciurchi, la numarul 130, s-au pus bazele celui mai vechi cimitir al evreilor din Tarile Romane. Da, aici, pana undeva la finalul secolului al XIX-lea, au fost ingropati evreii. Sa stiti ca, locul unde este ingropat un evreu ramane al acestuia si nu poate fi ingropat altul! Asadar, dupa atata timp, aici nu a mai fost loc pentru alti oameni si a trebuit sa se gaseasca alta locatie. Din ce stiu eu, tocmai pentru ca nu mai erau locuri a fost necesar ca ingropaciunile sa aiba loc in cimitire aflate la marginea orasului. Mai mult, si in actuala curte a Sinagogii Mari din Targu Cucului mai sunt elemente si dovezi materiale legate de existenta acestui cimitir. Acum, in Ciurchi nu mai exista nimic care sa aduca aminte de acest loc”, a povestit Abraham Giltman, actualul lider al comunitatii evreiesti din Iasi.

Citeste si: Dezvaluiri unice facute de un iesean! Nimeni nu credea ca exista asa ceva – GALERIE FOTO

De precizat ca, in jurul anului 1880, comunitatea evreilor din fosta capitala a Moldovei a decis sa cumpere un teren, de peste 100 hectare in zona Pacurari. In acest spatiu a fost fondat actualul Cimitir Evreiesc. „Atunci, comunitatea a decis sa cumpere 107 hectare in Pacurari unde se afla actualul Cimitir Evreiesc. Terenul a fost achizitionat de la sotia unui general roman Dabija, Eugenia”, a mai transmis Giltman.

„Loc cu aspect romantic incarcat de morminte peste morminte”

Fosta mahala Tatarasi era în mare parte locuita de oraseni crestini înstariti, însa existau si numeroase case detinute de evrei. Mai departe, important de mentionat este si faptul ca, inclusiv pana la finele anului 1944, din cei aproximativ 80 mii locuitori ai orasului, mai bine de jumatate erau evrei. Descrierile documentare legate de cimitirul plasat in Ciurchi sunt extrem de inedite si de romantate.

Citeste si: Cimitir descoperit in curtea Mitropoliei din Iasi – GALERIE FOTO

„Doctorul Niemirower descria cimitirul din strada Ciurchi astfel: «aspect romantic cu morminte peste morminte, cu camere pentru onoare construite deasupra mormintelor rabinilor». Vechimea pietrelor de mormant este impresionanta, de la 1467, si cele mai multe din secolul XVIII. Acesta avea o suprafata de cinci hectare, fiind  inchis cu un zid de piatra de o inaltime de trei metri. In mijlocul sau era amplasat cavoul rabinului din Stefanesti, inconjurat de cele 10.000 de pietre funerare care, in 1943, aveau sa fie scoase in conditiile crizei locuintelor si inundatiilor Bahluiului. Ziarul Moldova anunta, atunci, pe cititorii ieseni in editia din 12 august, ca in ziua de 7 a aceleiasi luni, primarul aprobase daramarea zidului inconjurator cu ajutorul a 200 de premilitari, evreii fiind invitati sa-si deshumeze mortii, ceea ce evreii aveau sa faca incepand cu 23 septembrie. Pe locul lasat disponibil prin mutarea pietrelor de mormant si a osemintelor la cimitirul din Pacurari urma sa se faca, mai tarziu, un cartier muncitoresc. Insa, din pricina fricii locuitorilor, spatiul vechiului cimitir din Ciurchi avea sa devina un loc de relaxare pentru cei care mai pastrau in memorie denumirea «La zid». In 1950, totul va deveni un parc cu balansoare sau mese de sah”, reliefeaza si profesorul Marius Andi Daschievici.
Adauga un comentariu