Actualitate

S-a gasit intr-un final terenul pentru Spitalul Regional de Urgenta! Iata unde va fi ridicat

Publicat: 11 mai 2015
1

@ Spitalul Regional de Urgente a fost oprit la Valea Lupului dupa ce a fost plimbat prin cinci potentiale amplasamente @ Proiectul care ar urma sa aiba un buget de 100 milioane euro si o durata de realizare de patru ani ar putea fi finantat pe o axa a POR

Reprezentantii municipalitatii au anuntat primii pasi concreti facuti in validarea unui amplasament pentru viitorul Spital Regional de Urgente. Vestea buna a venit de la reprezentantii Primariei Valea Lupului, care au validat printr-o hotarare de plen destinatia pentru o suprafata de circa 18 hectare de teren, amplasata in preajma rondului ERA, de la iesirea din municipiu. Hotararea conforma cu originalul a ajuns deja la Palatul Roznovanu. Urmatorii pasi ar fi continuarea unui dialog cu cei de la Ministerul Sanatatii respectiv Ministerul Dezvoltarii, care ar urma sa gestioneze partea de finantare a investitiei estimata la circa 100 de milioane de euro.

Practic, cei de la Gis Cadastru de la Primaria Iasi trebuie sa ia legatura cu omologii lor de la Valea Lupului, sa faca ridicarea topocadastrala, sa borneze limitele de proprietate. „Este vorba de un amplasament langa complexul ERA. Terenul este in proprietatea comunei, dar este pe raza administrativa a Iasului. Sunt niste struto-camile in Romania cum nu va dati seama. Am identificat chiar si o proprietate a comunei Valea Lupului in Iasi. Asta e tara noastra”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Aparitia ghidurilor de finantare pentru urmatorul exercitiu financiar al UE pana in 2020 ar urma sa permita finantarea realizarii unor „unitati spitalicesti”, aceasta linie de finantare fiind identificata in Programul Operational Regional, dupa cum a detaliat alesul local.

„A mai trecut o etapa legata de Spitalul Regional de Urgente. Din cele cinci variante propuse am demarat un parteneriat cu comuna Valea Lupului. Parteneriatul a fost validat in faza lui principiala de catre Primaria Valea Lupului. Urmeaza ca Ministerul Sanatatii si Ministerul Dezvoltarii sa se pronunte asupra celorlalti pasi. Saptamana viitoare urmeaza sa facem identificarea topocadastrala in detaliu a acestei suprafete, sa intocmim documentatiile de Carte Funciara si sa ne continuam mai departe proiectul”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

In schimb, deputatul Petru Movila, presedintele PMP Iasi, i-a intrebat public pe cei din Primarie de ce nu mai este bun amplasamentul de la Miroslava, oferit de autoritatile locale de acolo. „Ar trebui facuta o consultare si o evaluare corecta a acestui amplasament, pentru ca avem exemplu anului 2007, cand Primaria condusa de Gheorghe Nichita au facut studiul de fezabilitate pentru amplasamentul din strada Aurel Vlaicu si au cheltuit cateva milioane de euro aiurea, pentru ca acel studiu nu a fost aplicat niciodata. Eu cred ca ar trebui ca cei care au luat decizia la momentul respectiv, Gheorghe Nichita, echipa lui, Eugen Nicolaescu si cei din Ministerul Sanatatii sa plateasca suma respectiva. In plus, il provoc pe viceprimarul Mihai Chirica sa ne spuna de ce nu este bun amplasamentul de la Miroslava, propus de autoritatile locale inca din anul 2010, pentru care exista toate documentele de proprietate si toate studiile facute. Cand am spus in anul 2007 ca SRU ar trebui amplasat la intrarea in Iasi, dinspre Letcani, primarul si cei din Primarie m-au contrazis si au luat alta decizie proasta. Acum ii rog pe reprezentantii Primariei sa raspunda public daca exista un studiu care sa arate ca acest teren de la Valea Lupului este cel mai bun pentru construirea SRU. Cer public PSD-ului sa nu mai minta iesenii!”, a acuzat deputatul PMP Petru Movila.
Adauga un comentariu