Magazin

S-a descoperit o noua limba

Publicat: 10 mai 2012
1
Arheologii au descoperit dovezi privind existenta unei limbi antice necunoscute pana acum. Dovezile au fost dezgropate in timpul sapaturilor in ruinele unui palat din Orientul Mijlociu, vechi de 2.800 de ani.
Descoperirea este importanta deoarece ar putea ajuta la dezvaluirea originilor etnice si culturale ale unora din primii „barbari” ai istoriei – adica triburile din munti, care au atacat, in mileniile anterioare, prima mare civilizatiie a lumii, Mesopotamia, aflata pe teritoriul actualului Irak, scrie ziare.com.
Dovezile existentei acestei limbi de mult uitate, vorbita de un popor necunoscut din muntii Zagros, din vestul Iranului, au fost descoperite de arheologul John MacGinnis, de la Universitatea Cambridge. Acesta a descifrat o veche tablita de lut dezgropata la palatul guvernatorilor imperiali asirieni din orasul antic Tushan, in sud-estul Turciei.
Pe tablita erau inscrise numele a 60 de femei, probabil prizoniere de razboi sau victime ale unui program asirian de transfer fortat de populatie. MacGinnis a descoperit ca 45 dintre aceste nume nu seamana deloc cu vreunul din miile de nume antice din Orientul Mijlociu care sunt cunoscute de cercetatori.
Deoarece numele antice din Orientul Mijlociu sunt in general compuse, in forma completa sau abreviata, din cuvinte obisnuite, natura unica a celor 45 de nume de pe tablita demonstreaza ca cercetatorii aveau in fata dovada unei limbi necunoscute pana acum.
Cateva dintre numele atipice purtate de cele 45 de femei sunt Ushimanay, Alagahnia, Irsakinna si Bisoonoomay.
Cele 45 de femei ar putea proveni din centrul sau nordul muntilor Zagros, deoarece aceea este singura zona in care asirienii erau activi din punct de vedere militar la momentul respectiv. Este posibil ca femeile sa fi fost mutate fortat din Zagros si puse la munca in apropiere de Tushan, probabil ocupandu-se de tesut, in a doua jumatate a secolului VIII inainte de Hristos, in perioada cuceririlor regilor asirieni Tiglath Pilasser III sau Sargon. Adauga un comentariu