Eveniment-Social

S-a decis! Teii se întorc pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant

Publicat: 25 sept. 2015
1

@ Campania de strangere de voturi privind replantarea teilor pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant s-a încheiat @ Iesenii s-au exprimat în privinta solutionarii acestui scandal, care dureaza de peste 2 ani

Locuitorii Iasului pot în sfarsit sarbatori o noua victorie împotriva municipalitatii. Ieri, s-a încheiat campania de strangere de voturi pentru replantarea teilor pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, derulata de Primaria Municipiului Iasi, în colaborare cu asociatia „Iasul iubeste teii”.

Au participat si numerosi voluntari. Aceasta campanie a fost derulata in opt puncte de lucru ale primariei. Dupa ce reprezentantii municipalitatii au decis taierea teilor pe motiv ca sunt uscati si pentru ca ar obstructiona vederea catre anumite puncte de interes de pe acest pietonal, cetatenii au fost extrem de revoltati. Situatia, însa, este pe cale de a se schimba si, dupa 30 de zile de munca asidua, vocea populatiei va fi luata in consideratie. Astfel, în cadrul unei conferinte de presa organizate ieri, dupa desigilarea urnelor si numarare, dintr-un total de 14.249 de voturi exprimate de catre ieseni, 13.347 au fost în favoarea replantarii teilor pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Acest numar reprezinta 93.71% din totalul celor chestionati. Cei care s-au opus acestei actiuni au fost într-un numar mult prea mic pentru a putea înclina balanta în favoarea lor, mai exact 638 de ieseni nu au vrut ca teii sa fie replantati. De asemenea, 152 de ieseni s-au abtinut, 76 de voturi au fost considerate nule, pentru ca nu a fost bifata niciuna dintre variante, iar 47 de buletine de vot au fost anulate. La conferinta de presa au participat atat primarul Mihai Chirica, cat si reprezentantii ascociatiei „Iasul iubeste teii„.

„S-a încheiat o etapa importanta în istoria orasului si nu pot decat sa ma bucur ca avem puterea si taria de a lua decizii alaturi de cetateni. Aceasta campanie a fost o lectie primita de municipalitate si un prim exercitiu de consultare publica. Populatia ne-a convins de faptul ca asociatia a avut dreptate sa readucem teii pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Cu aceasta ocazie, s-a deschis usa pentru un nou început în ceea ce priveste consultarea populatiei pentru proiectele Iasului. Colegii nostrii de la Servicii Publice s-au informat si au fost prin toata Europa pentru a cauta cele mai bune specii de tei, cele care se pot adapta cel mai bine la o clima asemanatoare celei ale noastre. Vom lua masuri speciale pentru ca noile plante sa supravietuiasca si sper ca decizia luata este cea mai buna pentru toata lumea. Dupa ce obtinem avizul de mediu, vom începe plantare teilor si mutarea salcamilor japonezi catre alte locatii ale orasului”, a declarat Mihai Chirica, primarul interimar al Municipiului Iasi. În cadrul aceleiasi conferinte s-a anuntat si luarea deciziei de a muta unul dintre puietii teiului lui Eminescu, la casa memoriala a lui Aron Pumnu din Cernauti, din Ucraina, oras cu care Iasul se afla în stransa colaborare.
Comentarii
Adauga un comentariu