National

S-a cerut INTERVENTIA PROMPTA a jandarmilor la manifestatii

Publicat: 09 dec. 2013
1

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Florea Oprea a cerut, astazi, fortelor de ordine sa intervina prompt in cazul in care participantii la adunari publice incalca legea si „stanjenesc folosirea fireasca a drumului public„.

Prezent la videoconferinta cu prefectii organizata la sediul MAI, secretarul de stat Florea Oprea a cerut fortelor de ordine sa urmareasca modul in care se desfasoara adunarile publice, in asa fel incat sa nu fie incalcata legea iar drumurile publice sa nu fie blocate de manifestanti.

„Va cer sa urmariti ca aceste activitati, prevazute in mod expres de legiuitor, sa se desfasoare in conformitate stricta cu legea, pasnic si civilizat, fara sa stanjeneasca in niciun fel folosirea fireasca a drumului public. In situatia in care nu se respecta prevederile legale, va rog sa luati toate masurile prevazute de lege”, a spus Florea Oprea, potrivit agentiei de stiri Mediafax.

Aproape 400 de persoane au declansat, sambata, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

Protestatarii, in majoritatea lor localnici, dar si din alte orase precum Iasi, Bucuresti, Brasov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privata al unei persoane fizice din comuna Pungesti, vizavi de suprafata de teren luata in concesiune de catre Chevron. Initial, protestul a fost pasnic, insa la un moment dat, protestatarii au trecut drumul judetean si au ajuns in poarta suprafetei ingradite, detinuta de catre Chevron, o parte dintre ei intrand pe terenul companiei petroliere si aruncand cu pietre in camioanele frmei angajate de catre Chevron. Totodata, oamenii au inceput sa traga de gardurile imprejmuitoare reusind sa le darame aproape in totalitate.

Cativa dintre protestatarii de la Pungesti au fost ridicati si dusi in masinile Jandarmeriei pentru a da declaratii, in timp ce altii s-au intins pe jos, pe sosea, pentru a nu permite acestor autovehicule sa iasa din zona, manifestantii imbrancindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au intins pe sosea au fost luati pe sus de catre jadarmi si dusi pe marginea soselei.

Unii dintre jandarmi au acuzat ca au fost ultragiati in momentul in care protestatrii daramau gardul de pe proprietatea Chevron.

Jandarmii au dus la IPJ Vaslui 22 de protestatari in urma incidentelor care au avut loc sambata, la Pungesti, dintre care 14 sunt acuzati de ultraj si unul de port ilegal de arma alba, iar ceilalti sapte au primit amenzi intre 500 si 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publica nedeclarata.

Peste o suta de persoane au protestat, sambata si duminica, la fantana de la Universitate, fata de explorarea gazelor de sist. In timpul manifestatiei, unii dintre protestatari au incercat sa treaca de pe trotuar pe bulevard. Jandarmii au format cordoane pentru a-i impiedica sa iasa pe strada, unii dintre protestatari reclamand ca au fost impinsi de fortele de ordine.

Trei dintre persoanele care au protestat duminica seara la Universitate, ce au fost ridicate si conduse le Politie dupa ce au incercat sa forteze cordonul de jandarmi, au primit cate o amenda de 500 de lei, pentru participarea la o adunare publica nedeclarata.
Adauga un comentariu