Actualitate

S-a ales praful de o importanta afacere din Iasi. Totul s-a rezolvat cu doar cateva sticle de vin

Publicat: 25 mai 2014
1

@ O situatie neasteptata a creat grave probleme unei firme din Iasi @ Sume importante de bani au disparut din conturile societatii @ Firma a avut succes pe piata o perioada lunga de timp, avand profit si multe magazine in Iasi @ Datoriile acumulate sunt de ordinul zecilor de milioane de lei @ Pentru aceasta firma a fost initiata deja procedura falimentului

O parte dintre afacerile din Iasi cu fonduri europene se dovedesc a fi o mare teapa, cu planuri bine puse la punct. Desi societatile care acceseaza sume nerambursabile de la Uniunea Europeana trebuie sa respecte un plan de afaceri si sa aiba profit timp de 5 ani, aceste reguli nu sunt respectate. Astfel, la scurt timp dupa ce primesc banii, firmele intra in insolventa si ulterior in faliment. Banii dispar din conturile firmei, iar creditorii sunt nevoiti sa recupereze sume uriase. In aceasta situatie este o firma din Iasi, cunoscuta pe piata ca unul dintre cei mai mari producatori de vinuri. Dupa o perioada in care a avut succes cu produsele sale, firma a intrat in insolventa, iar in prezent este la un pas de faliment.

Citeste si: Incredibil! Un iesean a avut cea mai tare idee pentru a da o teapa de milioane de lei

Aproape doua milioane de lei, datorii la UE

SC Vinia SA a accesat fonduri europene in urma cu cativa ani, prin Programul SAPARD. Cu banii primiti, firma trebuia sa realizeze lucrari de reabilitare si retehnologizare a plantatiilor de vita-de-vie din comuna Cozmesti, Iasi, dar si Bacani si Pogana, judetul Vaslui. Pentru Iasi, in proiect era prevazuta o suprafata de peste 100 de hectare de vita-de-vie reabilitata si retehnologizata. Valoarea totala a proiectului a fost de 1.842.850 de lei, iar banii au fost primiti prin intermediul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala pentru Pescuit (APDRP). La scurt timp dupa ce societatea comerciala a primit banii, a intrat în insolventa. Acest lucru a determinat ca firma sa nu mai fie eligibila in conformitate cu conditiile impuse de Uniunea Europeana pentru accesarea fondurilor nerambursabile. Astfel, institutia din Iasi trebuia sa recupereze banii pe care SC Vinia SA i-a primit de la UE. „Ne-am inscris la masa credala pentru recuperarea creantei. Nu am recuperat nicio suma pana in prezent. Din valoarea totala a proiectului, 921.075 de lei sunt nerambursabili”, au spus reprezentantii Centrului Regional de Plati si Interventie in Agricultura Iasi, institutia care gestioneaza accesarea fondurilor europene.

Datorii de peste 30 de milioane de lei

Firma a acumulat datorii mari catre creditori. BRD-Groupe Société Générale, sucursala Iasi, unul dintre creditorii care a solicitat deschiderea procedurii de insolventa trebuie sa recupereze de la firma producatoare de vinuri 1,2 milioane de euro, la care se adauga aproximativ 596.000 de lei ca dobanda, ce reprezinta diferite comisioane si dobanzi. Aceste datorii s-au adunat in urma a trei credite contractate de societatea de vinuri din 2006 si pana in 2008, care nu au mai fost onorate. Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Iasi are de recuperat de la SC Vinia SA aproape 6 milioane de lei, iar la Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi, firma are datorii de peste 400.000 de lei.

Citeste si: Totul s-a rezolvat cu cateva buchete de flori. Secretul unei tepe de milioane cu fonduri europene

In prezent, SC Vinia SA este la un pas de ruina, fiind deja deschisa procedura falimentului. Daca in momentul in care firma era in insolventa mai existau sanse de redresare financiara, acum societatea va fi de domeniul trecutului. Administratorul judiciar va deveni lichidator, iar bunurile firmei vor fi vandute bucata cu bucata pentru acoperirea creantelor. De asemenea, administratorul firmei ar putea ramane pe drumuri daca se va decide ca bunurile acestuia sa fie scoase la vanzare.

Actionarul majoritar de la Vinia SA este Catalin Chelu, un personaj care a avut probleme cu justitia. Acesta a incercat sa-l mituiasca pe secretarul de stat Dan Fatuloiu cu 50.000 de euro, dar si bunuri in valoare de un milion de euro. Reprezentantii firmei nu au putut fi contactati pentru a oferi un punct de vedere in legatura cu aceasta situatie.




Comentarii
Adauga un comentariu