Local

S-a ales praful de afacerea fiului unui fost parlamentar din Iasi. A dat o teapa uriasa cu fonduri europene

Publicat: 30 nov. 2014
1

@ Firma care a primit sume considerabile de la Uniunea Europeana a intrat in faliment @ Societatea a intrat in insolventa dupa ce a primit o parte din banii de la UE @ Patronul firmei trebuie sa returneze banii primiti catre institutia care gestioneaza fondurile europene, dar si catre banci si alte firme

S-a pus cruce pe unul dintre marile proiecte europene derulate in judet in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. SC Ferma Roxana SRL, firma lui Catalin Dobre, fiul fostului parlamentar Traian Dobre si sotul fostei deputate Cristina Dobre, a intrat in faliment. Desi patronul a incercat salvarea firmei, nu a mai putut face nimic astfel ca a fost declansata procedura simplificata a insolventei. Catalin Dobre trebuie sa returneze banii primiti de la Uniunea Europeana si sa achite datoriile catre Garanti Bank si firma Redoxim prin valorificarea bunurilor firmei ce vor fi scoase la vanzare. In cazul in care acestea nu vor acoperi suma totala pe care o are de achitat risca sa piarda bunurile personale prin declansarea procedurii raspunderii patrimoniale.

Datorii uriase catre UE

Patronul Fermei Roxana are de returnat Uniunii Europene 4 milioane de lei, dar si alte cateva sute de mii de lei catre ceilalti creditori. Acesta a obtinut fondurile europene in anul 2010, dupa ce a depus un proiect in cadrul masurii 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole. Proiectul in valoare de 1,43 de milioane de euro era pentru modernizarea fermei zootehnice din comuna Victoria, una dintre cele mai mari finantari de la Uniunea Europeana. Din suma totala a proiectului, valoarea nerambursabila era de 6,2 milioane de lei. Imediat dupa ce proiectul a fost declarat eligibil si selectat pentru finantare, trebuiau sa inceapa lucrarile la ferma de vaci din comuna.

Citeste si: Fiul unui fost deputat iesean, implicat intr-un scandal urias cu fonduri europene. Teapa e de cateva milioane de euro – FOTO

Pana in acest an, totul a decurs conform proiectului. Beneficiarul a primit doua transe din suma totala, una de 3,2 milioane de lei si inca una de 994.000 de lei, adica aproximativ 4,1 milioane de lei. Banii erau investiti in modernizarea firmei, iar in acest an trebuiau populate halele. Insa in luna iunie, au aparut problemele. Administratorul societatii a cerut insolventa SC Ferma Roxana SRL. De obicei, conditia acordarii unor finantari nerambursabile de la Uniunea Europeana presupune asumarea unor obligatii ce dureaza 5 ani, iar neindeplinirea acestora duc la returnarea banilor. Reprezentantii institutiei care gestioneaza acordarea fondurilor europene au demarat procedurile de recuperare a debitelor.

„Noi ne-am inscris la masa credala si demaram procedurile necesare pentru recuperarea debitelor. Procesul-verbal de constatare a debitelor a fost declansat din momentul intrarii in insolventa a societatii”, a declarat Anghel Ficu, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale regiunea Nord-Est. Contactat telefonic anterior de reporterii BUNA ZIUA IASI, Catalin Dobre a spus ca proiectul era in derulare si incerca sa il salveze.
Comentarii
  • CUM E TURCUL ,E SI PISTOLUL UN PROVERB ROMANESC .CUM E TATAL SI FIUL .POTLOGARII A FACUT TATA ,POTLOGARII FIUL .TATA A FALIMENTAT BJATM-UL DUPA REVOLUTIE S-A IMBOGATIT ,A INTRAT SI IN POLITICA ,ACUM IL VAD CA SCRIE PE LA ZIAR SI E MARE CRITIC ,FARA RUSINE .POLITICIAN =OM FARA SCRUPULE .CA SI UNGUREANU SE GANDESTE LA IASI CA SA FACA ZAZANIE NU SA FACA CEVA PENTRU ORASUL UNDE S-A FORMAT SI A COPILARIT .VAI DE CAPUL LOR .

  • Domnilor de la bzi, face.ti o ancheta la firma de consultanta ROMAIR sa vedeti masina cu care se deplaseaza team liderul ,proprietatea carei firma este? Nu cumva a unei firme ce isi desfasoara activitatea la podu iloaiei, lucrare a carei fonduri sunt europene!

Adauga un comentariu