National

RUSINE. Preotii si bogatii, protejati de Codul Fiscal. Romanii saraci, vanati de FISC

Publicat: 21 sept. 2015
1
Alesii tarii au aratat de ce categorii de persoane au tinut cont cand au conceput noul Cod Fiscal. Mai precis, preotii si romanii bogati au parte de numeroase beneficii, in timp ce romanii saraci sunt jupuiti cu nesimtire chiar si de banii pe care nu ii au. Astfel, potrivit noului Cod Fiscal, nici un preot din Romania nu va fi obligat in 2016 sa dea bon pentru lumanari, nunti si botezuri. Se introduc noi scutiri de dari la stat in cazul cultelor religioase din Romania, fara sa adauge nimic in plus ca impozitare. In schimb, persoanele fara venituri, cu unele exceptii, vor fi obligate sa depuna declaratie la Fisc pentru a li se calcula CASS-ul pe care il au de plata. Acelasi Cod Fiscal valabil din 2016 elimina taxa pe lux, astfel ca legea ii protejeaza pe romanii care detin iahturi, masini cu motoare de peste 3.000 centimetri cubi, bijuterii si haine luxoase de blana.
Reprezentantii cultelor religioase vor fi scutiti de impozit pentru sumele pe care le obtin din vanzarea de terenuri, cladiri si masini pe care le-au folosit in activitati economice, conditia fiind ca sumele respective sa fie utilizate pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult. Pe de alta parte, ca noutate, din 2016 si asociatiile religioase, pe langa cultele religioase, vor beneficia de scutiri de impozit pentru cladiri. Cultele religioase nu sunt impozitate, potrivit actualului Cod Fiscal, pentru veniturile obtinute din producerea si valorificarea obiectelor si produselor necesare activitatii de cult, potrivit legii, venituri obtinute din chirii, alte venituri obtinute din activitati economice si venituri din despagubiri in forma baneasca, obtinute ca urmare a masurilor reparatorii prevazute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate. Scutirile sunt acordate cu conditia ca toti banii obtinuti sa fie utilizati, in anul curent si/sau in anii urmatori, pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult, pentru lucrari de constructie, de reparatie si de consolidare a lacasurilor de cult si a cladirilor ecleziastice, pentru invatamant, pentru furnizarea, in nume propriu si/sau in parteneriat, de servicii sociale, acreditate in conditiile legii, pentru actiuni specifice si alte activitati nonprofit specifice cultelor religioase. In noul Cod Fiscal sunt mentinute si scutirile de impozit pentru lacasuri de cult, precum si pentru terenurile care apartin cultelor religioase recunoscute oficial, fiind exceptate de la aceasta scutire doar incaperile si terenurile care sunt folosite pentru activitati economice. Totodata, de aceasta scutire vor beneficia incepand cu 2016 si asociatiile religioase, nu doar cultele religioase. Asociatiile religioase sunt persoane juridice inregistrate potrivit legii si care sunt formate din cel putin 300 de persoane, cetateni romani sau rezidenti in Romania, care se asociaza in vederea manifestarii unei credinte religioase.
Persoanele fara venituri vor fi obligate, cu cateva exceptii, sa depuna de anul viitor la ANAF o declaratie prin care Fiscul le va stabili ce suma au de platit pentru contributia pentru sanatate (CASS), potrivit noului Cod Fiscal. Pana acum persoanele care nu realizau venituri nu erau obligate sa depuna la fisc o declaratie, iar pentru a beneficia de servicii medicale in sistemul public acestea plateau CASS-ul pe sase luni in urma. Contributia la sanatate pentru persoanele fara venituri va fi calculata luandu-se ca baza salariul minim pe economie, acestea urmand sa plateasca 792 de lei pe an. Noul Cod Fiscal prevede eliminarea supra-accizelor pentru produse de lux si cafea, introduse acum doi ani, pentru a acoperi pierderile la buget din cauza reducerii TVA la paine. In plus, romanii ar putea plati de anul viitor impozite de pana la doua ori mai mari pentru locuinte. Codul Fiscal aduce vesti proaste si pentru persoane cu profesii independente care vor plati mai mult la stat. In afara de reducerea TVA la 20% care se va aplica din 2016, celelalte masuri de relaxare fiscala din varianta votata in prima faza de Parlament – reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, eliminarea „taxei pe stalp” si a supraccizei au fost amanate pentru 2017. Noul Cod ii avantajeaza insa pe cei care detin mai multe case si pe cei cu locuinte cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati.



Adauga un comentariu