Magazin

Rusii l-au bagat in faliment pe Mos Craciun

Publicat: 21 aug. 2015
1
Mos Craciun a intrat in insolventa. Compania care opereaza celebrul birou al lui Mos Craciun din Laponia nu a platit fiscului finlandez vreo 200.000 de euro. Pentru situatia delicata, principalii vinovati sunt rusii, spune compania. Fiindca au intrat in criza si n-au mai avut bani sa vina la mos.
Cum situatia economica a Rusiei a devenit mai putin fericita, biroul lui Mos Craciun a inceput sa piarda clienti. O reducere de cheltuieli s-a facut in sensul de a nu mai plati darile la stat dar Fiscul nu a iertat. Biroul lui Mos Craciun are o saptamana sa plateasca cei 200.000 de euro, iar daca nu o face incep procedurile de lichidare. De trei luni de zile ameninta Fiscul cu inceperea procedurii, dar compania are doar jumatate din suma si totusi foarte multa incredere. Directorul spera ca decizia Fiscului sa fie rasturnata si sa fie gasita o solutie.
Mos Craciun a ajuns sa aiba el insusi nevoie de un cadou dupa ce numarul turistilor a scazut abrupt. Anual biroul isi deschidea portile pentru aproximativ 300.000 de oameni veniti din o suta de tari. Dintre ele insa Rusia e printre cele mai importante. Numarul turistilor a inceput sa scada odata ce rusii s-au certat cu Occidentul.

Prabusirea rublei a facut ca turistii din Rusia sa nu isi mai permita vacante in strainatate. Politia de frontiera spune ca numarul celor care au trecut granita dintre Finlanda si Rusia a scazut cu o treime in 2014. Starea economiei in regiune face insa o diferenta importanta in biroul lui Mos Craciun. Compania care administreaza biroul, Dianordia, obisnuia sa isi castige o cincime dintre venituri de pe urma turistilor rusi.

Astazi de acolo nu ii vin nici macar 15% din incasari. Nici competitia nu ajuta biroul. In Finlanda casa lui Mos Craciun se bate pentru turisti cu parcul lui Mos Craciun dar si cu satul lui Mos Craciun. Anul trecut biroul Mosului a avut o cifra de afaceri de aproape 2 milioane de euro, insa lupta e tot mai acerba si turistii tot mai putini.

Probleme financiare are insa mai toata Finlanda. Dupa trei ani consecutivi de recesiune, agentia de rating Moody’s se asteapta la un al patrulea. Politicile sociale scumpe si costul mare al fortei de munca au contractat mai toata industria, in special cea miniera si a lemnului. Mana de lucru e cu aproximativ 20% mai scumpa in Finlanda decat in Germania dar companiile mari nu reusesc sa ajunga la un consens cu sindicatele, foarte puternice in tara. Efectele se ridica la nivelul intregii economii. Rata somajului e la 10% iar angajatorii au mari probleme sa supravietuiasca.
Dupa ce si-a cerut insolventa, biroul lui Mos Craciun a devenit simbolul greutatilor de pe umerii Finlandei, altadata o tara competitiva, cu o economie performanta. Biroul lui Mos Craciun era destinatia unde de multe ori presedintele si premierul finlandei isi invitau omologii din intreaga lume. Daca biroul da faliment, va deveni simbol al falimentului politic.Adauga un comentariu