International

Rusia boicoteaza un proiect de 20 de miliarde de dolari in Turcia

Publicat: 09 dec. 2015
1

Compania rusa de stat Rosatom a oprit lucrarile la prima centrala nucleara din Turcia, un proiect ce valoreaza 20 de miliarde de dolari, au declarat miercuri pentru Reuters o serie de oficiali turci.

Cele doua state trec prin cea mai grava criza diplomatica de la Razboiul Rece, dupa ce un avion militar rus a fost doborat pe 24 noiembrie de catre armata turca.

Oficialii de la Ankara au explicat, miercuri, ca firma Rosatom nu a finalizat contractul privind construirea centralei si ca nu este interesata sa faca acest lucru din cauza clauzelor privind compensatiile.

In consecinta, Turcia analizeaza deja alti potentiali candidati la construirea proiectului, sustin oficialii.

In 2011, Turcia si compania rusa Rosatom au semnat un acord pentru a construi si opera o centrala nucleara cu patru reactoare, de 1.200 megavati, in provincia Mersin de pe coasta Marii Mediterane. Initial, Rosatom a promis ca primul reactor va fi gata pana in anul 2019 dar obstacolele din partea autoritatilor de reglementare au incetinit progresul proiectului.

De asemenea, analistii sunt de parere ca proiectul primei centrale nucleare din Turcia sufera si din cauza problemelor economice cu care se confrunta in prezent Rusia ca urmare a sanctiunilor impuse de statele occidentale.

„Calendarul lucrarilor pentru centrala de la Akkuyu a fost si ramane complet nerealist. In ultimele luni chestiunea a devenit si mai complicata din cauza deteriorarii situatiei economice a Rusiei”, a declarat recent Aaron Stein, analist la Centrul de reflectie Royal United Services Institute (RUSI).

In prezent, Turcia se bazeaza, in principal, pe combustibili fosili, precum gaze naturale si petrol, care asigura aproape jumatate din productia de electricitate si costa aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an.

Autoritatile de la Ankara vor ca, in decurs de un deceniu, cel putin cinci procente din consumul de energie electrica sa fie asigurat de energia nucleara. Pe langa centrala de la Akkuyu, Turcia intentioneaza sa construiasca, impreuna cu un consortiu franco-japonez, o a doua centrala nucleara in apropiere de portul Sinop de pe coasta Marii Negre.

De asemenea, in toamna anului trecut, compania americana Westinghouse Electric, parte a grupului japonez Toshiba, a demarat negocierile preliminare cu autoritatile turce cu privire la constructia celei de-a treia centrale nucleare din Turcia.

Ankara importa 90,5% din necesarul sau de petrol si 98,5% din cel gaz natural.
Adauga un comentariu