National

Rosia Montana: Cei 33 de mineri blocati in subteran in septembrie protesteaza din nou in mina

Publicat: 19 oct. 2013
1

Cei 33 de mineri care s-au blocat luna trecuta timp de cinci zile in galeria Catalina-Monulesti de la Rosia Montana au intrat din nou in subteran, sambata, pentru doua ore, cerand aprobarea proiectului minier de extragere a aurului si locuri de munca. In paralel, aproximativ 2.000 de persoane protesteaza, sambata, in orasul Campeni, judetul Alba, fata de proiectul minier de la Rosia Montana, fluturand steaguri tricolore, cantand melodii patriotice.

Minerii, angajati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, sunt imbracati in salopete si poarta casti cu lampi, informeaza Mediafax. In paralel, la intrarea in galerie, aproximativ 300 de oameni, angajati ai companiei miniere, rude ale minerilor si localnici, protesteaza cerand aprobarea proiectului de la Rosia Montana.

Presedintele Sindicatului Viitorul Mineritului Rosia Montana, Cristian Albu, a declarat ca minerii intrati in subteran in jurul orei 15.30 vor ramane acolo aproximativ doua ore, acesta fiind un gest simbolic si un protest pasnic prin care solicita aprobarea proiectului minier si locuri de munca. „Condamnam actiunile anti-sociale si anti-romanesti ale ONG-urilor protestatare impotriva locurilor de munca in minerit. Cerem acestor ONG-uri sa inceteze cu provocarile si violenta! Este inadmisibil ca un cetatean al statului roman, care este si demnitar, sa fie atacat cu pietre de protestatari (ministrul Culturii, Daniel Barbu – n.r.). Condamnam atitudinea protestatarilor care instiga la violenta in protestele anti-Rosia Montana!”, a spus Cristian Albu.

El a adaugat ca oamenii din Rosia Montana vor sa transmita faptul ca in Muntii Apuseni motii sustin mineritul. „Vom lupta pentru dreptul nostru la locuri de munca si la o viata decenta, la noi acasa, din minerit. Cerem romanilor solidaritate cu soarta noastra! Avem nevoie de locuri de munca, avem nevoie de dezvoltarea zonei, avem nevoie de pace si liniste”, a afirmat Albu.

In 11 septembrie, 22 de mineri s-au blocat in subteranul galeriei Catalina-Monulesti de la Rosia Montana, alti 11 angajati ai companiei RMGC alaturandu-li-se doua zile mai tarziu. In seara de 15 septembrie, toti cei 33 de angajati ai RMGC au iesit din galerie dupa o vizita a premierului Victor Ponta, care le-a promis ca le va aduce Comisia parlamentara. In dupa-amiaza aceleiasi zile, aproape doua mii de persoane din tara au mers la Rosia Montana pentru a-si manifesta solidaritatea cu cei 33 de angajati ai RMGC blocati in subteran.

In 22 septembrie, cei 33 de mineri au coborat din nou in subteran, la Rosia Montana, pentru un protest de cateva ore, cerand aprobarea proiectului minier, ei fiind sustinuti la suprafata de 250 de persoane.

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara, dar si peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana. Manifestantii cer ca Parlamentul sa respinga proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana si sa interzica, prin lege, folosirea cianurilor in activitatile miniere din Romania, Guvernul sa respinga, prin hotarare, in regim de urgenta, acordul de mediu, Rosia Montana sa fie inclusa pe lista tentativa a Romaniei pentru includerea in patrimoniul UNESCO si demisia premierului Victor Ponta si a celor patru initiatori ai proiectului de lege: ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.

Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere. Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, exploatarea miniera de la Rosia Montana propusa de compania Rosia Montana Gold Corporation „este de utilitate publica si de interes public national deosebit”.

Conform acestuia, exploatarea miniera ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.




Comentarii
  • Da, pentru o exploatare DE SUPRAFATA, protesteaza IN SUBTERAN, niste mineri care nu-s mineri (caci exploatarea nu este inca data in folosinta), imbracati in SALOPETE NOI si avand CASTI impecabil de ALBE, cand stim cu totii cat de negre ar trebui sa fie! Si-n plus, primul „miner” iesit plans afara la incetarea precedentului protest, CA DIN INTAMPLARE, s-a nimerit sa fie ala de tot aparea in primele reclame de sustinere a proiectului la TV! Ramane sa vedem care-s mai prosti: manipuIatorii ori manipuIatii!

    • habar nu ai. daca te-ai fi informat ai fi vazut ca minerit s-a facut la Rosia Montana pana in 2006, oamenii au experienta. si repornirea mineritului este singura sansa reala de dezvoltare a zonei!

      • Pui botu’ la tot rahatu’ pe care ti-l baga astia sub nas si-apoi… ragi! Noi stiam, din auzite, ca prostia nu doare, da’ tu tii mortis sa demonstrezi ca esti exceptia care confirma regula!

  • oamenii din Rosia Montana cer de ani de zile pornirea proiectului minier, este singura sansa reala de dezvoltare a zonei, de ridicare a oamenilor de acolo din saracie si somaj! in plus e o sansa foarte buna pentru Romania sa ne dezvoltam, de asemenea proiecte avem nevoie!

  • VA MAI AMINTITI ?
    Corpul de Control al primului ministru şi Ministerul Transporturilor vor verifica toate contractele încheiate în ultima perioadă de companiile din calea ferată, a anunţat , premierul Victor Ponta…
    “Cu doamna ministru împreună verificăm tot ce s-a făcut la toate structurile de căi ferate, că e vorba de infrastructură, călători, marfă. În măsura în care există nereguli, fiţi siguri că doamna ministru, cu sprijinul corpului meu de control, vom lua toate măsurile necesare. Dar nu are rost să vorbim în teorie, vorbim cu probe”, a declarat premierul Victor Ponta, răspunzând la întrebarea … dacă ia în calcul trimiterea Corpului de Control să verifice contractele CFR Călători din ultima perioadă. Ultima perioada , considerand a fi ianuarie -octombrie 2013 .
    ATI MAI AUZIT CEVA ? NOI , NU.

Adauga un comentariu