National

Romsilva solicita constituirea de urgenta a unui grup de lucru pentru stabilirea preturilor

Publicat: 28 ian. 2016
1

Conducerea Regiei Nationale a Padurilor (RNP) – Romsilva solicita constituirea de urgenta a unui grup de lucru pentru stabilirea preturilor de vanzare a masei lemnoase pe nivelul minim de piata.

„Trebuie constituit urgent Grupul de lucru cu participarea tuturor factorilor implicati, respectiv Consiliul Concurentei, Ministerul Mediului, chiar si cu Ministerul de Finante, care nu a vizat aceasta Hotarare de Guvern (HG 924/2015 n.r.) privind regulamentul de vanzare a masei lemnoase precum si cu Ministerul Justitiei, pentru stabilirea preturilor de vanzare pe nivelul minim de piata. Stabilirea nivelului de piata se face pe un calcul matematic pe care eu, ca director general, nu pot sa il schimb. Consiliul de Administratie al Romsilva mi-a transmis sa solicitam Consiliului Concurentei noi lamuriri privind calculul pe nivelul minim de piata”, a declarat, joi, directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu.

Citeset si Romania somata sa stopeze defrisarile ilegale

Acesta a precizat ca, in conformitate cu acest regulament, nivelul de piata este calculat pe baza preturilor obtinute la licitatie in 2015, iar pretul de pornire al licitatiilor nu trebuie sa fie mai mic decat acest nivel de piata.

„Calculul nivelului de piata este corect. Hotararea de Guvern face o precizare ca pretul de pornire al licitatiilor nu trebuie sa fie mai mic decat acest nivel de piata, dar nu are nimic in comun cu pretul de pornire al lemnului pe piata, insa acest pret de pornire obliga comitetele directoare ale directiilor silvice sa nu scada sub nivelul pietei, care repet este un pret mediu si este calculat matematic folosind studii de cercetare in timp, confirmate si autentificate. Nu cred ca am dat dovada de mult zel in calcularea acestui pret pentru ca am respectat prevederile acestui regulament. Consiliul Concurentei a folosit notiunea „in conditii de piata”, referindu-se la conditiile existente atunci cand s-a lucrat la HG, astfel incat aceste preturi de pornire sa fie stabilite in acest fel. Ulterior, termenul a fost inlocuit prin HG cu „nivel de piata”, ceea ce inseamna altceva. Va informez ca acolo unde licitatiile s-au desfasurat in mod normal, la 26 de directii silvice, am reusit sa vindem peste 1,3 milioane mc si rata de crestere a pretului este intre 10 si 20% fata de pretul de de pornire”, a explicat Craciunescu.

Citeset si Incepe marea impadurire a Romaniei! Astazi vor fi plantati cei un milion de copaci

Seful Romsilva afirma ca toata lumea vrea sa cumpere ieftin si sa vanda scump, desi „lemnul in Romania are o valoare pe care trebuie sa respectam”.

„Cred ca trebuie sa apreciem mai mult aceasta resursa nationala strategica a Romaniei, trebuie sa o protejam cu totii. Eu nu pot sa accept ca un management neperformant al unor agenti economici sa se rezolve pe niste preturi mai mici. Daca piata ne da semnalul ca maine nu se poate vinde este normal ca autoritatea, respectiv Ministerul Mediului, sa ia masuri de modificare a acestei reglementari. Ei vor sa schimbam nivelul de piata, dar eu nu pot sa-l modific decat odata pe an inainte de organizarea licitatiilor principale”, a mai spus Craciunescu.

Corpul de Control al primului-ministru a inceput o actiune de control la Regia Nationala a Padurilor — Romsilva, care vizeaza perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2014 si prezent, a anuntat un comunicat al Guvernului remis joi.

Citeset si Chiritoiu: Avem judete unde la 80% din licitatiile in domeniul forestier exista un singur

Obiectivele controlului vizeaza verificarea respectarii dispozitiilor legale cu privire la organizarea si functionarea entitatii controlate, verificarea respectarii dispozitiilor legale si a reglementarilor interne cu privire la indeplinirea atributiilor specifice, precum si alte aspecte relevante pentru actiunea de control”.

Marti, peste 4.000 de reprezentanti ai asociatiilor profesionale din domeniul forestier au protestat, timp de cinci ore, in fata sediului Guvernului din Piata Victoriei, solicitand autoritatilor deblocarea activitatii din sectorul de profil si rezolvarea problemelor aparute in urma licitatiilor organizate de Regia Nationala a Padurilor — Romsilva.
Adauga un comentariu