National

Romanii nu mai au gaze

Publicat: 29 oct. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:16962;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Intr-un comunicat primit la redactie, Partidul Democratiei Sociale din Romania se arata ingrijorat de modalitatea in care Distrigaz va achizitiona gazul metan pentru a acoperi necesarul economiei nationale. „Se pare ca acordurile ce urmeaza a fi incheiate vor include preturi de achizitionare a gazului metan mult peste limita de acceptabilitate la nivelul economiei nationale, arestructuratax de altfel pana la dezastru de prezenta guvernare”, se arata in comunicat.
Printre motivele de ingrijorare enumerate de PDSR, mentionam: importul gazelor urmeaza a fi facut la preturi mai mari de 104$/1.000mc gaz – limita superioara de pret de la care economia romaneasca intra in zona de avarie; preturile aflate acum in negociere se situeaza intre 120-140$ la 1.000 mc, adica la preturi mai mari cu cel putin 15-30$ la 1.000 mc, in conditiile in care pretul normal de achizitie este de 80$/1.000 mc la intrarea in tara (Isaccea); pentru statul roman, adoptarea acestui tip de contractare va reprezenta o pierdere de pana la 60% la fiecare 1.000 mc de gaz, in conditiile in care importul lunar ar fi de 500 milioane mc etc.
„In acelasi timp, este de neinteles cum si in baza caror principii economice achizitionarea gazului metan nu se doreste a fi facuta in urma unei licitatii organizate de Bursa de Marfuri si pentru care Distrigaz are deschise linii de creditare. Neadoptarea acestei variante si optiunea pentru un contract direct, fara licitatie, la preturile de mai sus, va determina intrarea in zona de avarie a intregii economii romanesti”, se spune in incheierea comunicatului. (C.O.)
Adauga un comentariu