National

Romanii care cumpara produse lactate sunt inselati

Publicat: 06 aug. 2014
1
Iaurt cu fructe, dar care nu contine tocmai fructe, telemea dietetica, dar cu 20% grasime, dupa cum au aratat testele de laborator, branza de vaca la pret de capra, sau, mai rau, branza fara grasimi din lapte, ci doar cu grasimi vegetale. Si acestea sunt doar cateva dintre neregulile gasite de inspectorii de la Protectia Consumatorilor la aproape trei sferturi din cei putin peste 1.000 de producatori si comercianti de produse lactate verificati in toata tara.
Citeste si: Aceste alimente iti imbatranesc pielea. Trebuie sa renunti la ele – FOTO
Circa 472 de kilograme de produse lactate, in valoare de 6.300 lei, au fost retrase de la comercializare de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in urma unor controale pe care le-au efectuat, in luna iunie, la 1.042 operatori economici. Concret, la 750 dintre acestia au fost gasite nereguli in ceea ce priveste modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, a untului si a branzeturilor.
 Inspectorii ANPC au verificat o cantitate de 163 de tone de lapte de consum si produse lactate,  din care circa 27 tone produse (aprox. 17%) nu se incadrau in prevederile legale in vigoare. 
In urma analizelor de laborator, 26 % din cele 87 de esantioane de lapte si produse lactate prelevate nu se incadrau in parametrii fizico-chimici impusi sau declarati de producatori.
Astfel, in afara de cele 472 de kilograme de produse scoase de pe piata, inspectorii ANPC au oprit temporar de la comercializare si circa 14,4 tone lapte de consum si produse lactate in valoare de 206.000 lei, pana la remedierea neconformitatilor constatate.
In total, au fost aplicate 815 de sanctiuni contraventionale din care 505 amenzi in valoare de 1,3 milioane de lei si 310 avertismente.
Citeste si: Barbatii casatoriti sunt mai grasi pentru ca mananca mai multe dulciuri si beau mai mult vinAdauga un comentariu