National

Romania va avea printre cele mai mari preturi la motorina din UE

Publicat: 19 nov. 2013
1
Pretul mediu al carburantilor vanduti pe piata romaneasca, este, in acest moment, de 1.20 euro pentru un litru de benzina de 95 si 1.28 euro pentru un litru de motorina. La actualele niveluri, Romania are cel mai mic pret la benzina din toate statele membre ale Comisiei Europene si al treilea cel mai mic pret la motorina, dupa Letonia si Luxemburg, potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul de statistica al Comisiei Europene.
Accizele la carburanti vor creste, de la 1 ianuarie 2014, din doua cauze. Prima: Guvernul a decis suplimentarea accizei cu 7 eurocenti pe litru de benzina sau motorina urmand ca din acesti bani sa fie finantate proiectele de constructie de autostrazi. A doua: Pus in fata unui curs valutar mai prietenos pentru contribuabili, dar mai dezavantajos pentru buget, Executivul a decis schimbarea modului de calcul al accizelor: la 1 ianuarie, acestea vor creste si cu valoarea medie anuala a inflatiei din septembrie 2013.
Daca luam in calcul si efectul aplicarii TVA la noile accize, vom avea o crestere a preturilor la benzina si motorina de circa 9 centi pe litru. Care va fi efectul in clasamentul european, daca se iau in calcul actualele preturi si niveluri de taxare?
Benzina de 95 va costa 1,29 euro pe litru, nivel la care nu va mai fi cea mai ieftina din Europa. Cele mai mici preturi vor fi cele din Polonia, Luxemburg si Estonia.
Cand vine vorba despre motorina, situatia va fi si mai rea. Pretul mediu va fi de aproximativ 1,37 euro pe litru. Va fi mai ieftin in Spania, Slovenia, Slovacia, Portugalia, Polonia, Malta, Luxemburg, Lituania, Letonia, Italia, Irlanda, Franta, Estonia, Cehia, Croatia, Bulgaria si Austria. Cu alte cuvinte, motorina vanduta in Romania va fi mai scumpa decat in majoritatea statelor europene, potrivit economica.net.



Adauga un comentariu