„În ceea ce priveste inflatia, Romania a inregistrat rezultate uimitoare in ultimele luni. Daca ne gandim ca in prima jumatate a anului, inflatia a fost de peste 8%, atunci este remarcabil ca acum este aproape de 3%”, a precizat Gergely Kiss, director in cadrul Fitch Ratings.
Cu toate acestea, preturile ar putea accelera din nou la finalul anului, iar inflatia ar putea depasi, din nou, tinta bancii centrale, a spus in exclusivitate pentru The Money Channel, directorul Fitch Ratings, Gergely Kiss.
Cresterea inflatiei va fi influentata de majorarile preturilor administrate, in special la gaze si gigacalorie. Rata anuala a inflatiei a coborat in septembrie la 3,45 la suta, minimul ultimilor doua decenii.
Analistul Fitch a subliniat, insa, ca aceasta evolutie favorabila se datoreaza, in mare parte, produselor cu preturi volatile, precum alimentele. Un al doilea factor favorabil este de origine statistica, anume disiparea impactului majorarii TVA. În schimb, Romania nu ar trebui sa uite ca exista, in continuare, riscuri pe latura preturilor.
„Daca ne gandim la sfarsitul acestui an, atunci vedem ca exista posibilitatea majorarii anumitor preturi administrate, in special pe latura componentelor energetice precum incalzirea, care ar putea duce din nou inflatia peste tinta bancii centrale”, a mai explicat analistul.
În prezent, banca centrala tinteste o inflatie cuprinsa intre 2 si 4%. Pe de alta parte, unii analisti romani au spus ca scaderea abrupta a preturilor ar putea fi ascunde pericole deflationiste. Acesta este un fenomen care se manifesta printr-o perioada indelungata de reduceri de pret, eveniment considerat daunator pentru o economie. Gergely Kiss spune, insa, ca Romania si-a indeplinit tinta de inflatie o singura data in ultimii ani, astfel incat deflatia nu poate fi un pericol real. De altfel, statisticile Eurostat arata ca Romania are inca o inflatie peste media Uniunii Europene.