National

Romania a pierdut patru pozitii in clasamentul mondial al libertatii economice

Publicat: 01 feb. 2016
1

Romania inregistreaza un scor al libertatii economiei de 65,6 puncte, cu un punct mai putin decat anul trecut, potrivit concluziilor unui raport dat publicitatii luni de Heritage Foundation, o reputata organizatie de analiza economica din Washington.

Tara noastra se plaseaza acum pe locul 61 in clasamentul celor 178 cele mai libere economii din lume, in scadere cu patru pozitii fata de anul trecut.

Conform Index of Economic Freedom pe 2016, Romania se claseaza pe locul 29 din cele 43 de state din regiunea Europei, scorul sau fiind mai mic decat media regionala (66,9 puncte) dar mai mare decat media globala (60,7 puncte). Potrivit Heritage Foundation, scorul Romaniei s-a imbunatatit la capitolele libertatea comertului si libertate monetara, pe fondul progreselor realizate, insa exista ingrijorari cand vine vorba despre statul de drept si libertatea muncii.

”Romania are probleme in a indeplini solicitarile Uniunii Europene in domeniul anticoruptiei, din cauza rezistentei venite de la o mare parte a clasei politice. Tribunalele au resurse insuficiente si sunt afectate de coruptie cronica si influenta din partea mediului politic”, se arata in raportul Heritage Foundation.

Romania se claseaza in top in fata unor state precum Portugalia (locul 64), Franta (75) sau Italia (86), dar este depasita de tari precum Bulgaria, care se situeaza pe pozitia 60, Albania (59), Ungaria (58), Slovacia (56) si Polonia (39).

Si in acest an, Hong Kong se situeaza pe prima pozitie, cu un scor de 88,6 puncte, in scadere cu un punct fata de anul trecut. Urmeaza in ordine, Singapore, Noua Zeelanda, Elvetia, Australia, Canada, Chile, Irlanda, Estonia si Marea Britanie.

Libertatea economica este evaluata in 10 domenii, punctajul fiind acordat pentru gradul de libertate a afacerilor, comertului, libertate fiscala, libertate fata de interventia guvernului, libertate monetara, a investitiilor, financiara, a pietei muncii, pentru respectul drepturilor de proprietate, absenta coruptiei.

La coada clasamentului se situeaza Coreea de Nord, care ocupa locul 178, cu un scor de 2,3 puncte, in timp ce Afganistanul, Irakul, Liechtenstein, Somalia, Sudan, Siria si Libia nu au primit niciun calificativ.
Adauga un comentariu