National

Romanca GENIALA: La doar 17 ani, a INVENTAT un sistem pentru a salva vietile militarilor plecati in razboi!

Publicat: 28 oct. 2014
Printre cei peste 120 de inventatori, prezenti la ultima editie a Salonului UGAL INVENT de la Galati, si-a facut loc si Theodora Gaiceanu, o tanara eleva de 17 ani, care a reusit sa uimeasca juriul cu o metoda de determinare a minelor folosind o platforma autonoma.
La aproape 17 ani, Theodora Gaiceanu, este eleva in clasa a zecea, la Colegiul National „Mihail Kogalniceanu„ din Galati. A avut curajul sa aplice la un Salon de Inventica important din oras si pana la urma a iesit cum nu se poate mai bine pentru ea: a fost rasplatita de juriul Salonului UGAL-INVENT cu premiul pentru „Cel mai tanar inventator”. Theodora a participat in acest concurs cu un detector de mine bazat pe o platforma autonoma. Povestea din spatele acestui dispozitiv este una interesanta.

Citeste si:Inventia revolutionara a doi romani: MANA BIONICA

Initial, in clasa a noua, Theodora Gaiceanu a participat la o sesiune de comunicari stiintifice studentesti, in cadrul unei sectiuni dedicata elevilor, cu o platforma mobila. Era vorba atunci de un mic vehicul electric ce se putea deplasa mai repede sau mai incet, inainte si inapoi, la inchiderea unui intrerupator. Ulterior, s-a gandit sa il faca autonom, adica cu alimentare de la baterii. Vazand povestea tragica a soldatilor raniti sau ucisi in Afganistan, Theodora s-a gandit sa dea un sens acestui vehicul: sa detecteze mine pentru ca oamenii sa se intoarca teferi si mai ales intregi la familiile lor.

Citeste si: Romanii au lansat probabil cea mai buna si utila inventie pentru omenire

Dispozitivul ei se bazeaza pe o tehnologie diferita de cele folosite in prezent: Very Low Frequency (VLF), Pulse induction (PI) sau Best Frequecny Oscillator (BFO). Principala problema luata in calcul atunci cand s-a apucat de treaba a fost aceea ca vehiculul pe care urma sa construiasca sa nu fie de unica folosinta, adica sa cada la datorie. Asa ca, si-a construit dispozitivul astfel incat sa se opreasca si sa semnalizeze acustic (printr-un buzzer) si luminos (printr-un led). Dar tot mai ramasese o problema de rezolvat, si anume comanda fara fir, mai sigura. Din acest motiv a inclus smartphone-ul si un dispozitiv Bluetooth care sa primeasca comenzi de la telefonul mobil si sa transmita avertizari catre acesta.
Theodora a inceput deja demersurile pentru brevetarea acestei inventii si spune ca daca va avea banii necesari o va inregistra la OSIM.
Sursa: adevarul.ro Adauga un comentariu