National

Ring bursier: Saptamana nefasta pentru societatile iesene tranzactionate la Bursa

Publicat: 09 apr. 2001
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:21796;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Din cele sapte societati iesene ale caror actiuni sunt tranzactionate la BVB doar patru au animat piata de capital in cursul saptamanii precedente •Moldomobila a fost cea mai activa firma ieseana in intervalul 2-6 aprilie

Saptamana trecuta a fost nefasta pentru firmele iesene ale caror actiuni se tranzactioneaza pe piata de capital. Din cele sapte societati iesene care sunt protagonistele Bursei de Valori Bucuresti, doar actiunile a patru firme au fost tranzactionate sporadic. Daca in perioada 26-30 martie, Moldomobila a fost singura firma prezenta la bursa in fiecare zi a intervalului, in cursul saptamanii trecute nici macar actiunile acesteia nu au fost tranzactionate zilnic. Aceasta a fost prezenta la bursa doar luni, miercuri si joi. In ceea ce priveste actiunile firmei Antibiotice, care in trecut apareau frecvent pe piata de capital, in perioada 2-6 aprilie au fost cotate doar in ultima zi a intervalul, la un pret mai scazut decat pana acum. Saptamana trecuta a insemnat si o reaparitie la bursa, doar pentru o singura zi, a firmei iesene Nicolina. De altfel, in cursul lunii precedente, actiunile acestei firme nu au fost cotate niciodata la Bursa de Valori Bucuresti. Un alt fapt inedit l-a adus ziua de marti, in care nici o societate ieseana nu a aparut pe BVB. De asemenea, au mai fost cotate, doar luni, 2 aprilie, si miercuri, 4 aprilie, actiunile societatii Tomiris. Cat despre firmele Asam, Aurora Tirgu Frumos, Siretul Pascani, acestea au lipsit cu desavarsire de la bursa in cursul saptamanii trecute.

In prima zi a saptamanii trecute s-au vandut 2.000 de actiuni ale societatii Moldomobila, la pretul total de 530.000 de lei, ceea ce a insemnat ca o actiune a fost cotata la valoarea de 265 de lei. In momentul inchiderii Bursei, valoarea unei actiuni ramasese la acelasi nivel. Prima si ultima zi de tranzactionare a actiunilor firmei iesene Nicolina, pentru saptamana precedenta, a insemnat vanzarea a 30 de actiuni contra sumei totale de 120.000 de lei, ceea ce a insemnat un pret de 4.000 de lei pentru fiecare actiune. Cotatia pentru o actiune Tomiris a ramas oarecum constanta si in intervalul 2-6 aprilie. In prima zi a intervalului s-au tranzactionat 350 de actiuni la valoarea de trei milioane de lei, ceea ce a insemnat ca valoarea unei actiuni a fost de 8.571 de lei. Daca acum doua saptamani, in ziua de marti, s-au tranzactionat actiunile firmelor Antibiotice si Moldomobila, in ziua similara a intervalului 2-6 martie nici o societate ieseana nu a aparut la Bursa de Valori Bucuresti. Pe data de 4 aprilie, protagonistele iesene ale Bursei au fost societatile Moldomobila si Tomiris. La Moldomobila, cotatia pentru o actiune a ramas la aceeasi valoare din data de 2 aprilie si anume 265 de lei, insa numarul actiunilor vandute a fost mai scazut. S-au tranzactionat 1.200 de actiuni la pretul de 318.000 de lei. De asemenea, pretul pentru o actiune Tomiris a ramas constant si s-au vandut 280 de actiuni cu 2,4 milioane de lei, ceea ce a insemnat 8.812 de lei pentru o singura actiune. Pe 5 aprilie, Moldomobila a fost singura firma ale carei actiuni au fost tranzactionate la bursa. Pretul celor 715 actiuni vandute a fost de 191.000 de lei, adica 268 de lei pentru o actiune. In ultima zi a intervalului 2-6 aprilie si-a facut din nou aparitia societatea Antibiotice. Pretul unei actiuni a fost de 1.010 de lei si au fost tranzactionate 6.694 de actiuni la pretul total de 6,7 milioane de lei.

Liniste totala pe Rasdaq

Pe Rasdaq, saptamana precedenta a fost relativ linistita; doar sase firme iesene au „animat” piata de capital. Cu o singura exceptie, Remar Pascani unde s-a inregistrat o crestere de 32%, actiunile celorlalte societati tranzactionate au ramas constante. La Remar Pascani cotatia unei actiuni a fost de 684 de lei. La Prodhart Invest, valoarea unei actiuni a fost 550 de lei, la fel ca in cursul intervalului 26-30 martie. De asemenea, pretul actiunilor firmei Constructii Feroviare Moldova a ramas in cursul saptamanii trecute constant, adica la valoarea de 450 de lei. La Lactis, cursul actiunilor a fost constant, la pretul de 350 de lei, aspect intalnit si la Tehnoton, unde o actiune a valorat in medie saptamana trecuta 430 de lei.
Cornelia LAZARESCU
Adauga un comentariu