Actualitate

Revoltator! Un director anchetat de DNA a primit cadou 6 miliarde de lei

Publicat: 27 nov. 2014
1

@ Sase miliarde de lei din fondurile publice sunt gata sa intre in conturile unor apropiati ai unui director anchetat de procurorii anticoruptie @ Cazul este cu atat mai grav, cu cat este vorba de continuarea unui proiect ce a fost deja luat in vizor de organele de ancheta @ Individul cu pricina a intrat in mai multe randuri in atentia organelor de ancheta pentru o serie de faradelegi

Un director iesean, care a fost cercetat penal si cu multe hibe la activ, a ajuns sa ofere un contract de cateva miliarde lei vechi unei firme care a avut, de asemenea, in trecut probleme cu legea. O firma care a intrat in atentia procurilor anticoruptie dupa ce a primit contracte uriase chiar de la un fost ministru a ajuns sa obtina alte cateva miliarde de lei tocmai de la Iasi. Contractul a fost oferit de conducerea Administratiei Bazinale de Ape Prut-Barlad, prin directorul Corneliu Cretu.

Citeste si: Dezvaluiri incendiare! Un scandal de coruptie la cel mai inalt nivel loveste Iasul!

Este vorba de un contract oferit firmei SC Lescaci Com SRL Negresti-Oas, apropiata de fostul ministru Laszlo Borbely, pentru suprainaltarea digului de la Sculeni pe o distanta de cativa kilometri. Societatea patronata de Ioan Ciocan va incasa 5,6 miliarde de lei de pe urma acestui contract incheiat acum cateva zile. Contractul a fost incheiat brusc, fara prea mult tam-tam, astfel ca firma din Negresti-Oas sa obtina acesti bani fara prea mare efort. Cine este Ioan Ciocan si ce legatura are cu Iasul si cu seful de la ABA Prut-Barlad?

La inceputul acestui an, procurorii au decis trimiterea in judecata a mai multor acuzati intr-un scandal in care a fost vizat Laszlo Borbely, fostul ministru al Mediului si Padurilor, acuzat ca a protejat firma SC Lescaci Com SRL Negresti-Oas, oferindu-i mai multe contracte pe bani multi prin tara. Procurorii l-au pus sub acuzare si pe patronul firmei in cauza, dupa ce societatea a incasat mai multi bani de la structurile subordonate ministerului, printre care si cea de la Iasi. De altfel, firma patronata de Ciocan a colaborat stans cu Corneliu Cretu in ultimii ani de zile. Firma lui Ciocan s-a ales cu un contract frumos si pentru suprainaltarea digului de pe malul drept al Prutului in zona Sculeni pentru care a incasat sume consistente.

Din cauza lucrarilor proaste facute de aceasta firma, pentru care Corneliu Cretu a garantat in zona Moldovei, mai multe sate de pe malul Prutului risca sa fie rase de pe fata pamantului. Suma totala a investitiilor aprobate de Corneliu Cretu este de circa un milion de euro, iar digurile ar trebui consolidate pe o suprafata de 7,4 kilometri. Intr-o prima etapa acestea au vizat inaltarea digului pe malul drept a Prutului in zona Sculeni, in comunele Golaesti, Victoria, Probota si Trifesti. Contractul a fost derulat in bataie de joc, insa chiar si in aceste conditii, masurile luate au fost infime. Acum, Cretu si-a permis sa ofere cu darnicie consolidarea digului pe malul stang al Prutului, valoarea lucrarii fiind una destul de mare. Trebuie precizat ca procedura a fost atribuita chiar acum trei zile, oferta firmei din judetul Satu Mare fiind si singura ce a fost inregistrata la Directia de Ape Prut-Barlad pentru suprainaltarea digului intre kilometrul 70.200 si kilometrul 77.600.

Citeste si: Raport trimis la DNA! Directorul penal care se credea invincibil a fost incoltit

Problemele cu digul de la Sculeni sunt insa mult mai vechi si toate dateaza tocmai de cand Cretu a ajuns director la aceasta institutie din Iasi. Atat reabilitarea digului, cat si suprainaltarea au fost facute in bataie de joc, dar cu toate acestea liberalul nu pare deranjat de situatie. Om de incredere al fostului deputat Relu Fenechiu, Corneliu Cretu a continuat sa-si vada de propriile interese la varful Administratiei Bazinale. Ancheta DNA, cu prejudicii constatate de Curtea de Conturi si nu numai, Cretu pare ca isi vede in continuare de propriile interse la varful acestei institutii publice iesene. Procurorii ieseni ar trebui sa se autosesizeze si in acest caz si sa ia la verificat contractul derulat de ABA Prut-Barlad, dat fiind situatia de fata. Cum societatea din Satu Mare deja a fost luata in vizor de DNA pentru contracte similare si cum procurorii au cerut acte inclusiv de la institutia din Iasi n-ar fi rau daca anchetatorii ar arunca o privire si pe aceasta ultima afacere.
Comentarii
  • „sa ofere cu darnicie consolidarea digului pe malul stang al Prutului”- interesant ! Facem lucrari si pe teritoriul altei tari- sau autorul articolului habar nu are ca raul Prut formeaza frontiera de stat dintre Romania si R. Moldova?

  • Un misel care spunea la sedinta cu tineretul ca el e singurul director care nu a pus directori dupa cum i s-a spus, adica el mi a fost comandat de nici un patid.Dar Serban este un prost care nici nu stie cate acumulari sunt, plus de asta Radu Balan, gratele ingienerului sef de la SGA Iasi, este plecat in alta tara dar fiigureaza ca angajat/

Adauga un comentariu