Actualitate

Revoltator! Justitia a iertat un primar care a furat terenul unei batrane – FOTO

Publicat: 07 mart. 2016
1

@ Femeia se lupta de peste 15 ani sa-si recupereze pamantul, de care are nevoie sa-si creasca copiii @ Desi au constatat ca femeia il acuza pe buna dreptate pe primar de savarsirea unor infractiuni, politistii spun ca nu-i pot face nimic, deoarece faptele s-au prescris

In ultimii ani, destul de multa lume spune, atunci cand vine vorba de justitie, ca in Romania „poti sa mori cu dreptatea in mana” sau „te lupti cu morile de vant”. Prezentam in numarul de astazi cazul unei femei din comuna Scanteia, care se lupta de peste 15 ani in justitie, sa recupereze o suprafata de 1,5 hectare de teren, de care ar avea mare nevoie pentru a-si creste cei 5 copii. La un moment dat, femeia a obtinut o hotarare judecatoreasca favorabila, dar nu i-a folosit prea mult, deoarece primarul comunei, Fanica Sacaleanu, a refuzat sa o puna in aplicare. Desi este bolnava si a suferit 5 interventii chirugicale in acesti 15 ani, femeia a continuat lupta in justitie, prin deschiderea unor procese la instantele civile, apeland totodata si la organele de cercetare penala. Culmea, politistii si procurorii au constatat ca abuzurile reclamate de Elena Gradinariu nu sunt pure inventii, dar nu pot atrage raspunderea penala a primarului Fanica Sacaleanu, doarece faptele sunt savarsite de ceva vreme si prin urmare s-au prescris.

Discutia cu Elena Gradinariu a oferit jurnalistilor cotidianului BUNA ZIUA IASI ocazia de a citi un document intocmit de organele de cercetare penala, care se refera la faptele de care este acuzat Fanica Sacaleanu in plangerea penala depusa de Elena Gradinariu si care enumera toate infractiunile cercetate, si anume abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, fals in inscrisuri sub semnatura privata, conflict de interese, santaj, purtare abuziva etc.

Citeste si: Primarul care fura terenurile batranilor

In dreptul fiecarei infractiuni enumerate de organul de cercetare penala se precizeaza ca a intervenit „prescriptia raspunderii penale”. „Am atata timp de cand ma lupt sa-mi recuperez terenul mostenit de la parinti. Nu stiu ce sa mai fac, am cheltuit atat de multi bani pe procese. Am depus si plangere penala, dar nu mi s-a facut dreptate. Eu cred ca acest primar beneficiaza de protectie. Acest primar a fost protejat si incurajat la hotii, caci nimeni nu a luat masurile legale sa-l opreasca. S-a profitat de situatia mea, de faptul ca sunt o femeie saraca, fara cunostinte si relatii”, a spus plangand Elena Gradinariu.

Peste un deceniu de abuzuri

Calvarul femeii a inceput in anul 2001, cand a obtinut din partea Comisiei judetene de fond funciar documentele necesare punerii in posesie pentru suprafata 1,5 hectare de teren. Femeia a povestit ca Fanica Sacaleanu a conditionat-o atunci cand a cerut sa fie pusa in posesie. „Primarul mi-a cerut sa fac o plangere impotriva a doi functionari de care voia sa scape. Mi-a spus ca, daca declar ca am dat bani celor doi functionari imi da pamantul. Eu am refuzat si primarul nu mi-a mai dat pamantul. De atunci ma judec”, a mai spus Elena Gradinariu.

In anul 2006, femeia a reusit in sfarsit sa obtina in justitie primele hotarari judecatoresti prin care i se facea dreptate. Cu toate acestea, primarul a refuzat sa inregistreze la primarie hotararea judecatoreasca. In ciuda deciziilor justitiei, Sacaleanu a facut tot ceea ce s-a putut pentru ca terenul femeii sa ajunga la prieteni de-ai sai, afaceristi de pe plan local, care ii sponsorizeaza probabil campaniile electorale. In sesizarile pe care le-a facut catre institutiile publice din Iasi, femeia a povestit cum au fost trimisi pe rand oameni de-ai primarului sa-i lucreze terenul. Mai mult decat atat, desi stia ca a obtinut unele hotarari judecatoresti, primarul a pus in posesie alte persoane pe suprafata respectiva. De asemenea, femeia, in nenumaratele sesizari pe care le-a facut, arata ca primarul Costica Sacaleanu i-a vorbit urat si a bruscat-o chiar in sediul primariei.

De asemenea, Elena Gradinariu a mai aratat ca Primaria Scanteia a distrus toate documentele oficiale care puteau proba ca este mostenitoarea celor 1,5 hectare de teren. Mai trebuie precizat ca, femeia revendica unul dintre cele mai valoroase terenuri din comuna Scanteia, deoarece se afla chiar la marginea drumului judetean Iasi-Vaslui, drum modernizat in urma cu cativa ani, cu ajutorul fondurilor europene. „Fostii viceprimari ai comunei, Mihai Darabana si Mihai Radeanu, pot depune marturie si sa povesteasca cum am fost bruscata, umilita si jignita de primarul Sacaleanu. Ei pot confirma ca eu, in anul 2006, am adus la primarie hotararile definitive si irevocabile pentru care nu mi s-a dat numar de inregistrare si care au fost distruse. Primaria a refuzat sa-mi elibereze pana si o copie dupa certificatul de deces al tatalui, document care imi era necesar pentru a arata ca mostenesc de la parintele meu acel teren. Oare o sa mi se faca vreodata dreptate?”, a adaugat Elena Gradinariu.

Cotidianul BUNA ZIUA IASI a incercat sa-l contacteze telefonic pe primarul Fanica Sacaleanu, dar acesta a refuzat sa raspunda. In ceea ce priveste plangerea penala mentionata mai sus, aceasta a fost depusa in anul 2014, iar decizia prin care s-a constatat prescrierea faptelor s-a dat in urma cu cateva saptamani.
Comentarii
  • E neam cu tampitul ala de Aneculaesei si amandoi fac numai combinatii acolo in primarie. Toate terenurile le cumpara idiotul ala de Aneculaesei, nici nu respecta legea 17 cu preemtiunea!

  • Niste dobitoci amandoi, Aneculaesei o sa il manance puscaria ca si-a batut joc de atatia oameni, haideti fratilor sa ne unim si sa votam contra lui Sacaleanu!

  • Ha ha, justitia ieseana suna ciudat de parca ar fi vorba de mai multe justitii. Pe de alta parte putem afirma ca aveti dreptate odata ce la noi judecatorii au dovedit in atatea randuri ca pot nenoroci oameni cu seninatate si pot elibera marii corupti ai urbei cu un zambet si o condamnare cu suspendare.

Adauga un comentariu