National

REVOLTATOR! A inceput PROTEJAREA CORUPTILOR? Recuperarea prejudiciului din dosarul lui Voiculescu SECRETIZATA de ANAF

Publicat: 02 nov. 2014
1
Opinia publica nu va afla niciodata daca ANAF a recuperat pe deplin prejudiciul de 60 milioane euro din dosarul in care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de inchisoare pentru spalare de bani. Intr-un raspuns oficial, ANAF sustine ca aceasta procedura este secretizata, astfel ca cetatenii obisnuiti nu au voie sa afle daca suma cu care Voiculescu a pagubit statul va fi recuperata.
Presa a formulat o cerere in baza legii 544/2001 privind accesul la informatii de interes public, in care solicita ca ANAF sa explice cum decurge procedura de recuperare a prejudiciului din dosarul lui Dan Voiculescu. Curtea de Apel a stabilit ca statul trebuie sa recupereze 60 de milioane de euro de la Dan Voiculescu si a dispus sechestru pe o serie de bunuri, precum cladirile in care functioneaza Antena 3, Antena Tv Group sau GRIVCO. In consecinta, in cerere s-a solicitat ca ANAF sa explice daca, spre exemplu, a incheiat contracte cu aceste entitati pentru inchirierea sediilor care acum au intrat in proprietatea statului. De asemenea, jurnalistii de la Gandul au solicitat prezentarea informatiilor referitoare la procedurile de evacuare a societatilor care ocupa aceste sedii apartinand statului. In replica, ANAF a transmis Intr-un raspuns oficial ca toate aceste detalii sunt secrete, astfel ca presa si opinia publica nu au dreptul sa le afle.
„Totodata, cu privire la furnizarea de informatii, altele decat cele publicate pe site-ul ANAF, mentionam ca, potrivit art. 11 alin. (2) din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si pct. 11.1 din H.G. nr. 1050/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala acestea sunt supuse secretului fiscal”, se arata In raspunsul ANAF. Totusi, articolele invocate de ANAF vorbesc de principii generale legate de caraterul informatiilor care circula In institutie, iar presa nu a solcitat numere de cont, tranzactii ori rapoarte de control, ci doar precizari legate de proceduri.Adauga un comentariu