Eveniment-Social

Retrocedare dubioasa in centrul orasului. Nimeni nu se mai astepta la asemenea amanunte – FOTO

Publicat: 04 apr. 2016

@ Situatie de-a dreptul socanta la Iasi @ Mostenitorul unui boier a castigat in instanta in mod dubios un teren situat intr-o zona foarte buna a municipiului @ Desi decizia instantei poate bloca activitatea unei institutii publice de anvergura a orasului, lucrurile sunt mult mai complicate @ Nu s-a explicat si ca pe terenul respectiv a existat cu sute de ani in urma o biserica si un cimitir demolate pentru a face loc unor constructii noi @ Mostenitorul cere inclusiv si acea suprafata de teren, in baza unor documente care atesta ca stramosii au fost proprietarii unui palat din zona, ridicat ulterior

Un caz incredibil de interese imobiliare in plin centrul Iasului a scos insa la iveala o alta situatie. Retrocedarea unei importante cladiri din zona Fundatie a dinamitat mediul istoric si cultural iesean, la mijloc fiind vorba de o importanta familie de boieri ai Iasului. Totul a plecat de la o decizie controversata a unei instante de judecata care a retrocedat un teren folosit de Casa de Cultura a Studentilor (CCS) Iasi catre mostenitorii familiei SculyLogotheti, una din cele mai instarite familii de la inceputul secolului trecut. Culmea, aceasta retrocedare a fost una cu cantec, asta dupa ce instanta nu a tinut cont de documentele depuse la dosar, de faptul ca pe teren exista o instalatie PSI si ca aceasta deserveste Casa Studentilor. In motivarea instantei se arata ca terenul este lipsit de sarcini si ca este o simpla groapa. In acest fel, Sculy a intrat in posesia unei suprafete de 1.100 metri patrati, teren care ridica semne de intrebare asupra mostenirii sale.

Citeste si: Decizie incredibila a justitiei. Terenul unei institutii din centru a fost retrocedat pe baza unor minciuni – FOTO

Familia Sculy a detinut celebrul Jockey Club, imobil ridicat in urma cu doua secole pe locul actualului parc Grupul Statuar al Voievozilor din Fundatie. Cladirea cuprindea si o parte din locul unde s-a ridicat ulterior Casa Tineretului de Stat, actuala CCS. In baza acestor documente, mostenitorii actuali ai familiei Suly-Logotheti au tinut sa puna mana pe terenul de langa Casa Studentilor, unde functioneaza bazinele respective. Si nu numai.

O biserica de sute de ani

Nimeni nu a aratat insa ca pe locul respectiv, in trecut a existat o biserica si un cimitir, loc revendicat de asemenea de Sculy. Inainte de constructia Jockey Club, in acea zona a fost ridicata Biserica Sf. Nicolae cel Sarac, un lacas de cult care a deservit locuitorii zonei ani la rand. Nu se stie cu exactitate anul cand a fost ridicata biserica. Se presupune ca aceasta a fost construita undeva pe la 1672, din initiativa parcalabului Luca al Chisinaului. Biserica a fost construita la capatul fostei Ulite Sarbesti, actuala strada Lapusneanu. Denumirea i-a fost data pentru a o deosebi de biserica domneasca, cea a Sfântului Nicolae. A primit acel nume si pentru ca, la momentul ctitoririi, era situata la marginea nordica a orasului, unde se asezase saracimea capitalei Moldovei. De altfel, inceputurile bisericii sunt legate de aparitia mahalalei Muntenimii. Acesta biserica era construita din lemn, asa cum reiese si din cercetarea facuta de mitropolitul Veniamin Costachi asupra bisericilor din capitala Moldovei. A fost loc de închinare pentru breasla lacatusilor si caretasilor din targ. Întemeiata probabil la 1672, biserica a fost demolata la începutul secolului al XX-lea. În secolele al XIX-lea si al XX-lea, Biserica Sfanta Parascheva din Pacurari depindea de ea.

Citeste si: Destinul uluitor al unei case din centrul Iasului! Dovezile sunt unice – FOTO

„Documentele de pe parcursul secolului al XVIII-lea pastrate mentioneaza slujitori ai bisericii si indica faptul ca lacasul ajunsese un punct de reper, fiind mentionat în acte de danie si vânzare. Suferind distrugeri în urma unui cutremur, biserica a fost refacuta «de iznoava» dupa 1803. Daca în catagrafia din 1844 lacasul era în stare buna, catre sfârsitul secolului se deteriorase foarte tare, astfel ca o comisie a primariei a stabilit în 1906 ca ea trebuia demolata, avariata fiind din cauza lasarii pamântului. Epitropia a amânat de mai multe ori demolarea, care a avut loc în 1913. Primaria a cerut în anul urmator acordul Mitropoliei pentru reconstruire, însa acest lucru nu a mai avut loc”, se arata in documentele Directiei Judetene pentru Cultura.

Mostenirea unui avocat

In anul 1804, Gheorghe Asachi a desenat planurile casei lui Manolache Bals, un mic palat aflat la baza Copoului, ce avea sa devina celebrul Jockey Club. Cladirea a ajuns in proprietatea bardului Alecu Beldiman, avand ulterior mai multi proprietari, care au separat parterul de etaj, dandu-le intrebuintari separate. Parterul imobilului a gazduit, de-a lungul vremii, mai multe restaurante si localuri, in care personalitatile Iasului din trecut se opreau deseori. Unul dintre primii proprietari ai parterului, avocatul Vasile Sculy, a deschis pravalii.

„Initial, pe acel teren a fost ridicata biserica Sfantul Nicolae cel Sarac. Istoria locului este una complexa. Ulterior, pe jumatate din acel teren s-a construit Jockey Club, ajuns in proprietatea familiei Sculy. Cand s-a construit Casa Tineretului s-a dat de temelia bisericii. A fost un teren al lacasului de cult ce a ajuns la Manolache Bals. Acesta a obtinut dreptul de a-si face casa doar ingrijind ceea ce era biserica. Aceasta era ridicata la confluenta strazilor Pacurari cu actuala Vasile Conta”, a aratat un istoric iesean. 

În perioada interbelica, pe locul bisericii a fost organizat un parc si o gradina publica. Dupa instaurarea comunismului, pe acel spatiu s-a construit Casa Tineretului. La acea vreme, muncitorii care lucrau la constructie au descoperit numeroase morminte, unele chiar ale unor preoti, ale caror vesminte erau întregi. Autoritatile comuniste le-au astupat repede, turnând peste ele tone de beton. Sculy si-a cerut dreptul de proprietate si a avut castig de cauza intr-o lupta cu primaria, desi de teren se foloseste Casa Studentilor. Motivarea este una extrem de ciudata insa, asta mai ales ca pe locurile mentionate functioneaza bine-mersi instalatia PSI. In prezent, CCS a aratat ca va deschide o noua actiune la Curtea de Apel, pentru a demonstra ca mostenitorii lui Sculy nu aveau pentru ce sa ceara si acel teren.
Adauga un comentariu