Magazin

Reteta piftie moldoveneasca. Cel mai delicios preparat ce nu trebuie sa lipseasca la masa de Craciun

Publicat: 18 dec. 2018
1

Piftia de porc este nelipsita pe masa oricarui roman, de Sarbatori. Reteta moldoveneasca este printre preferatele gospodinelor. Cum trebuie sa o pregatesti.

Ingrediente piftie de porc 

  • 2-4 picioare de porc;
  • ½ cap de porc cu ureche si falca;
  • 2 stelturi dolofane de porc;
  • 1 kg sorici;
  • cazaturi de carne si os;
  • 2-3 cepe;
  • 1-2 morcovi;
  • 1 patrunjel;
  • 1 ardei iute mic, spintecat in doua;
  • 3-4 foi de dafin;
  • 1 lingura cu boabe de piper alb;
  • 2-3 ramurele de cimbru;
  • 1-2 linguri cu varf de sare (sau cata trebuie);
  • 3-4 capatani mari de usturoi;
  • apa cat cuprinde, plus un lat de palma peste.

Decor 

  • felii de oua fierte;
  • rondele de morcov fiert;
  • feliute de lamaie;
  • rondele de ardei gras / capia / gogosar;
  • frunze de patrunjel verde.

Mod de preparare 

Se parlesc picioarele si capul de porc. Se spala bine cu apa calda si se razuie cu cutitul. Capul se taie in bucati mai mici. Carnea se pune in oala, se acopera cu apa rece si se pune o lingura mare de sare, scrie adevarul.ro. Se pune la foc mediu, pana cand fierbe si face spuma. Apoi se da focul mic si se aduna constant spuma. Zeama trebuie sa ramana limpede.

Racitura se fierbe intre 4-6 ore, pana cand se desprinde carnea de pe oase. Se poate fierbe si mai mult. Daca apa scade si carnea nu fierbe, adaugati apa calda peste si fierbeti in continuare. Zarzavatul se spala si se adauga, la doua ore dupa ce a fiert. Usturoiul se curata si se spala. Se va pisa inainte sa fie pus in zeama.

Degresare piftie de porc 

Se mareste focul 60 de secunde, astfel incat grasimea sa se duca pe margini. Se prinde cu polonicul si se arunca. Dupa degresare, se da focul mic si se fierbe in continuare. Dupa ce carnea a fiert, se inchide focul si se lasa sa se racoreasca. Gelatina va trece in zeamaa. Dupa ce s-a racorit, se separa zeama de carne. Se dezoseaza si se pune in vasele pregatite.

Vasele se orneaza cu elementele de mai sus si se pregateste zeama. Se piseaza usturoiul cu sare pana devine o pasta. Se pune un polonic de zeama in el si se amesteca. Se toarna usturoiul in oala cu toata zeama fiarta. Se amesteca bine. Zeama se va vantura pentru a se prinde mai bine. Se pune in vasele cu carne ornata cu ajutorul unei strecuratoare. Se lasa la prins si se pun la rece.




Adauga un comentariu