Eveniment-Social

Reteaua traficantilor lucrarilor de licenta

Publicat: 27 mart. 2009
1

• Un profesor de la FEAA a deconspirat o retea de persoane care comercializa copii dupa carti xerocopiate, dar si lucrari de licenta • Documentele piratate erau copiate si comercializate la doua centre de multiplicare din preajma facultatii • Politistii au confiscat peste 100 copii pirat ale unor carti editate de profesori ai universitatii, dar si tot atatea lucrari de licenta

Traficul cu lucrari de licente si carti xerocopiate a luat o amploare de neoprit in universitatile iesene. Oamenii legii au facut o captura de peste 100 copii pirat ale unor carti editate de profesori ai Universitatii Al. I. Cuza, dar si tot atatea lucrari de licenta. Un profesor universitar de la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor (FEAA), din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) a deconspirat o retea de persoane care comercializa copii dupa cursuri, carti xerocopiate si lucrari de licenta. Indignat profund la vazul unor copii dupa cursuri universitare si carti editate al caror autor sau coautor este, profesorul Dan Chirlesean a sesizat politia. O actiune a ofiterilor de la Serviciul de Investigarea Fraudelor (SIF) a scos la iveala micul trafic cu lucrari piratate in centrele de multiplicare. Ajunsi la fata locului, ofiterii de politie au constatat ca in sediul centrului de multiplicare Image Copy Center SRL erau expuse pe un copiator mai multe copii ale unor carti editate de profesori din cadrul facultatii. Langa aceste cursuri universitare multiplicate fara consimtamantul autorilor, se afla afisat pretul de vanzare. De asemenea, oamenii legii au descoperit ca pe desktop-urile celor 3 calculatoare exploatate in acest punct de multiplicare se aflau mai multe fisiere cu titluri de cursuri universitare in format „pdf”.

Dosare penale

Politistii au confiscat trei unitati centrale de calculator si 16 copii dupa cursuri universitare multiplicate fara consimtamantul titularilor de drept. Administratorul centrului, Corneliu Petrescu, de 50 de ani, s-a ales cu dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de reproducere de opere sau produse purtatoare de drepturi conexe, fara autorizarea sau consimtamantul titularilor de drept si distribuirea in scop comercial de marfuri pirat. Potrivit politistilor, aceasta nu este singura abatere de acest gen a administratorului. Corneliu Petrescu a mai fost cercetat pentru astfel de infractiuni. Pentru ca au primit mai multe informatii cu privire la existenta unei retele care activeaza in apropiere, politistii au extins verificarile si la centru Duplex SRL, aflat pe aceeasi strada. Oamenii legii au constatat cu stupoare ca pe unul din rafturile centrului de profil cu activitate de listare-copiere, erau expuse spre comercializare lucrari de licente si cursuri universitare multiplicate ilegal, in mai multe exemplare pentru fiecare curs, ai caror autori sunt profesori din cadrul FEAA. Ofiterii au ridicat peste 93 de copii ilegale dupa cursuri universitare, pentru a fi expertizate prin comparatie cu originalul de catre specialistii Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor. Pe numele lui Gheorghe Himiniuc, de 30 ani, administratorul Duplex SRL, a fost intocmit dosar penal.

Profesorii indignati

Profesorii universitari sustin ca acesta nu este un caz singular, iar in proximitatea universitatii opereaza adevarate retele care comercializeaza lucrari de licenta si copii dupa cartile editate de profesorii universitari. „Nu este un incident. Este o afacere care se dezvolta in proximitatea universitatii. Atat eu, cat si ceilalti profesori suntem indignati pentru ca ni se fura munca. Am descoperit cateva copii dupa carti al caror autor sau coautor sunt eu. In plus, a fost descoperita si o baza de date care continea lucrari de licenta. Este inadmisibil”, a explicat profesorul Dan Chirlesean. Reprezentantii centrelor de multiplicare infirma orice implicare in aceasta afacere. „Lucram legal, asa incat nu inteleg de ce suntem acuzati. In prezenta clientului noi introducem CD-ul sau stick-ul, e totul la vedere. Sunt acuzatii nefondate”, a declarat un reprezentant al Duplex SRL.
Comentarii
 • 1. Pentru primul pas sunt de acord. M-am saturat si eu de lucrari de licenta traficate pe sub mana, deoarece am avut colegi care le-au cumparat pur si simplu si au luat nota maxiam fara nici un fel de efort. 2. Problema care se pune este daca nu cumva profesorii in cauza s-au revoltat pentru faptul ca nu mai puteu sa le vanda ei, deoarece sunt extrem de multe cazuri de profesori care vand studentilor lucrari de diploma gata facute de studentii din anii anteriori. 3. Cat despre manuale si cursuri universitare sunt de acord cu copierea acestora atat timp cat editurile in cardasie cu profesorii scot manuale si cursuri univeristare la preturi „nesimtite” si va rog sa ma credeti ca este un cuvant prea bland. Cand faci facultatea de drept (sau de medicina) si trebuie sa cumperi cursuri care pleaca majoritatea de la 50 RON si ajung cu usurinta la 200 RON, parca o dai naibii de corectitudine. Majoritatea brosurilor (cica le spun monografii si se copie la greu din alte carti, nimic original, deci constati ca platesti 30-40 RON pe o carte plagiata) sunt piratate la randul lor asa incat expresia „hotul striga hotii” este foarte actuala. Ar trebui sa investigati domnilor jurnalisti „mafia” care se propaga intre profesorii universitari si edituri pentru preturi cat mai nesimtite !

 • Mergeti fratilor in toate centrele de multiplicare! Cand am mers sa-mi listez lucrarea de licenta, operatorul a copiat-o in calculator. L-am intrebat de ce face chestia asta si s-a enervat. Cand i-am solicitat sa stearga fisierul copiat era cat pe ce sa iau bataie. Orice document care ajunge la ei este copiat si apoi comercializat.

 • mai , scrieti aiurea ca de obicei .
  pdf`urile alea sunt , sau mai bine zic erau puse pe site`u feaa . pentru studentii care nu pot cumpara cartile .
  acuma a venit criza si puhavii aia de profesori s-au trezit ca n-au bani , asa ca inchid xeroxurile si nu mai pun cursurile pe portal , ca sa-si vanda manualele de milioane .

 • De acord ca fiecare trebuie platit pentru munca pe care o desfasoara, iar autorul unei carti trebuie sa primeasca bani pentru cartea publicata. Comercializarea de carti fara plata drepturilor de autor, dar si fara plata costurilor pe care publicarea cartii le implica, este furt clar. Numai ca aici, dl.Prof. nu s-a indignat pentru nerespectarea unor principii. Nu. Dlui pretinde studentilor sai sa intre la examen cu cartea lui cumparata. Supararea era ca parte dintre acestia, intrau cu cartea contrafacuta, astfel puteau trece examenul fara sa-i plateasca domnului profesor cartea. Corectitudinea, cred ca sta undeva pe linga domnul profesor. Asa-i?

 • Desigur intre o carte editata si una fotcopiata exista intodeauna o diferenta de pret si de calitate: in primul rind fotocopiile se realizeaza la 1/2 din formatul original ceea ce conduce la o reducere a costului cu materialele utilizate iar pe de alta parte editarea presupune si alte costuri (lectura si corectia unui redactor+tehnoredactor, semnele editoriale ce se trmit la biblioteca nationala, grafica copertii, etc.). Pretul pentru student conteaza, xeroxul il arunc dupa sesiune, cartea o asez in biblioteca personala.

  In aceasta ecutie daca luam in considerare doar costul, fara a tine cont si de munca care sta in spatele documentarii si editarii pentru o carte sau o lucrare d licenta, as subscrie la ideea ca si editurile ar putea sa-si adapteze formatul la 1/2 pentru studentii care prefera o carte mai mica la un pret mai mic sau sa faca tiparirea in China la preturi de dumping (chiar si pentru Duplex).

  Totodata constientizez ca cei care au cistigat intotdeauna din acest mic trafic asimilat pirateriei nu au fost studentii ci patronii centrelor de multiplicare. Ei insa si-au asumat in schimbul profiturilor mari si riscuri pe masura, incalcand legea. La risc mare in cazul in care acesta se produce si costurile pe care le vor suporta sunt la fel de mari.

  Nu sunt o adepta a cumpararii de cursuri in orice ipostaza dupa cum nici nu subscriu la ideea ca ceea ce nu cumpar in original trebuie sa cumpar in format xerox. Pentru aceasta exista biblioteci si slava domnului la Cuza bibliotecile sunt pline de carti si reviste bune si actuale pe care le poti imprumuta acasa sau lectura la sala.

  Cit de curind voi termina licenta si ma gindesc cu groaza la faptul ca nu am incredere sa-mi dau munca realizat pentru lucrarea de licenta sa fie printata si legata la cei care de seara pina dimineata mi-o vor posta si pe internet la vinzare. La Duplex o lucrare de licenta se vindea cu aprox. 200-300 de E.

  Daca as avea de ales intre o carte editata la un pret mic si un xerox la un pret mai mic voi alege intodeauna prima varianta. Daca nu am suficienti bani merg la biblioteca sau la caut la anticariat.

 • am terminat si eu feaa si pot sa zic ca am cumparat carti la greu din cauza ca toti profi astia „minti luminate de care nu ne putem lipsii” in loc sa tina cursul ziceau „cititi din carte”. ei poate au salarii de zeci de milioane , dar noi nu. si tocmai cine e indignatul? chirlesan? :))

 • Desigur intre o carte editata si una fotcopiata exista intodeauna o diferenta de pret si de calitate: in primul rind fotocopiile se realizeaza la 1/2 din formatul original ceea ce conduce la o reducere a costului cu materialele utilizate iar pe de alta parte editarea presupune si alte costuri (lectura si corectia unui redactor+tehnoredactor, semnele editoriale ce se trmit la biblioteca nationala, grafica copertii, etc.). Pretul pentru student conteaza, xeroxul il arunc dupa sesiune, cartea o asez in biblioteca personala.

  In aceasta ecutie daca luam in considerare doar costul, fara a tine cont si de munca care sta in spatele documentarii si editarii pentru o carte sau o lucrare de licenta, as subscrie la ideea ca si editurile ar putea sa-si adapteze formatul la 1/2 pentru studentii care prefera o carte mai mica la un pret mai mic sau sa faca tiparirea in China la preturi de dumping (chiar si pentru Duplex sai Image).

  Totodata constientizez ca cei care au cistigat intotdeauna din acest mic trafic asimilat pirateriei nu au fost studentii sau profesorii ci patronii centrelor de multiplicare. Ei insa si-au asumat in schimbul profiturilor mari si riscuri pe masura, incalcand legea. La risc mare, in cazul in care acesta se produce, si costurile pe care le vor suporta sunt la fel de mari.

  Nu sunt o adepta a cumpararii de cursuri in orice ipostaza dupa cum nici nu subscriu la ideea ca ceea ce nu cumpar in original trebuie sa cumpar in format xerox. Pentru aceasta exista biblioteci, si slava domnului la Cuza bibliotecile sunt pline de carti si reviste bune si actuale pe care le poti imprumuta acasa sau lectura la sala.

  Cit de curind voi termina licenta la FEAA si ma gindesc cu groaza la faptul ca pot sa am incredere in aceste centre de copiere, sa-mi dau munca depusa pentru realizarea lucrarii de licenta pt a fi printata si legata la cei care, de seara pina dimineata, mi-o vor scana si posta si pe internet la vinzare. La Duplex o lucrare de licenta se vindea cu aprox. 200-300 de E.

Adauga un comentariu