National

Restructurare in agricultura: Proiect de lege privind schimbarea conceptului de cooperativa

Publicat: 13 oct. 2015
1

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a anuntat, marti, ca saptamana viitoare Parlamentul va fi sesizat cu un proiect de lege care vizeaza un gen de restructurare in agricultura prin schimbarea conceptului de cooperativa.

„Saptamana viitoare vom veni, probabil, la Parlament cu un alt proiect de lege foarte important care vizeaza un gen de restructurare in agricultura si anume legea privind schimbarea conceptului de cooperative in tara noastra. Proiectul creeaza si o serie de facilitati fiscale, astfel incat cei care lucreaza individual, cei care au greutati in a-si incepe productia, a-si consolida sau a-si recolta chiar productia obtinuta sa poata sa comercializeze in comun, dar cu schimbarea conceptului pe care il aveam pana acum de foarte multi ani, as spune chiar zeci de ani, si anume, ca raman proprietari”, a afirmat marti, la Senat, Daniel Constantin, copresedinte ALDE.

Citeste si Guvernul vrea reducerea cotei de TVA de la 24% la 9% pentru apa

Amintind ca proprietatea este garantata de Constitutie, Constantin a precizat ca ALDE este un sustinator a ceea ce inseamna proprietatea individului.

„In egala masura cred ca trebuie sa transpunem lucrul acesta in proiectul de lege in sensul ca cei care aleg sa intre in cooperative raman proprietari pe bunuri si in egala masura pe produsele pe care le obtin, singura obligativitate fiind aceea de a comercializa un procent minim de 50% in comun”, a mai spus Constantin.

Citeste si Victor Ponta, in sedinta de Guvern: „Trebuie sa salvam agricultura din Romania de PNL”

El a explicat ca sunt vizati cateva sute de mii de fermieri — persoane fizice, care lucreaza individual si care au greutati in a-si infiinta cultura in fiecare an.

„Cred ca va fi un proiect care va insemna o mica evolutie, ca sa spunem asa, in agricultura si sper ca prin trecerea de la convingere la stimularea fermierului sa reusim sa avem acea forma de organizare absolut necesara pentru a fi adaptata la ceea ce inseamna astazi economia de piata”, a adaugat Daniel Constantin.
Adauga un comentariu