International

Restrictiile pe piata muncii din Marea Britanie, ridicate la sfarsitul anului 2013

Publicat: 11 oct. 2012
1

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a declarat, astazi, ca restrictiile privind accesul cetatenilor romani pe piata muncii din Marea Britanie vor fi mentinute pana la sfarsitul anului 2013, cand vor fi ridicate, informeaza Mediafax.

„Pozitia Guvernului Marii Britanii ramane la fel: ca avem restrictiile care vor dura pana la sfarsitul anului 2013 si care vor fi ridicate dupa aceasta data”, a spus Harris.

Intrebat daca exista sanse ca aceste restrictii sa fie ridicate mai devreme, Harris a precizat: „Pozitia ramane. Aceste restrictii vor dura pana la sfarsitul anului 2013”.

El a precizat ca este dificil de anticipat ce se va intampla dupa ridicarea restrictiilor, apreciind insa ca lucrurile vor depinde mult de situatia economica de la sfarsitul anului 2013.

Harris a spus ca Guvernul Marii Britanii a luat decizia impunerii restrictiilor bazandu-se pe parerea expertilor care au analizat situatia pe piata muncii din Marea Britanie.

„Piata de munca e afectata acum de somaj. Marea Britanie si alte tari membre au dreptul sa mentina aceste restrictii. Situatia depinde foarte mult de situatia economica. Acum avem o problema de somaj, care afecteaza mai mult tinerii”, a spus Harris.

El a precizat ca in acest moment, potrivit statisticilor, in Marea Britanie lucreaza in mod legal, cu acte, 80.000 de romani, aratand ca situatia numerica a celor care lucreaza „la negru” este dificil de stabilit.

Harris a spus ca Guvernul Marii Britanii se declara in favoarea liberei circulatii a fortei de munca si impotriva abuzurilor asupra acestui drept, apreciind ca e foarte important ca autoritatile brutanice sa conlucreze cu autoritatile din Romania pentru a combate traficul de persoane.

Ambasadorul a spus ca, potrivit statisticilor, in Marea Britanie exista circa 2.000 de persoane, printre care se numara si romani, care sunt victime ale traficului de persoane.

Secretarul de stat Ovidiu Dranga a declarat, la inceputul acestei saptamani, ca MAE roman a primit asigurari ca Guvernul britanic nu isi va schimba politica privind libera circulatie, dar si ca restrictiile pe piata muncii pentru romani nu se vor prelungi dupa 1 ianuarie 2014, declaratiile recente ale unor oficiali britanici pe aceasta tema fiind „in cheie electorala”.
Adauga un comentariu