Holzindustrie Schweighofer a declarat referitor la Codul Silvic ca desi este un pas important in ceea ce priveste protectia mediului, interfereaza cu legile concurentei si ale liberului schimb. Mai mult, reprezentantii companiei au precizat ca inca asteapta raspunsul Comisiei Europene privind Codul Silvic si ca pe urma vor lua in calcul formularea unei plangeri oficiale.
„Decizia, in directia depunerii unei plangeri oficiale din partea noastra, va fi luata odata ce vom avea raspunsul Comisiei Europene la cererea de consultare venita din partea Consiliului Concurentei. Codul Silvic, in forma sa actuala, este un pas important in ce priveste protectia mediului, dar abordarea superficiala a problematicii taierilor ilegale nu poate duce la eradicarea fenomenului. In opinia noastra, confirmata si de catre Consiliul Concurentei, Codul Silvic interfereaza cu legile concurentei si ale liberului schimb. In forma sa actuala, Codul Silvic nu protejeaza padurile, ci afecteaza afaceri, pune in pericol locuri de munca si contravine legislatiei europene. Consideram ca acest act legislativ nu va avea drept consecinta eradicarea defrisarilor ilegale si asigurarea unui viitor sustenabil pentru padurile Romaniei, dar, prin limitarea activitatii unei companii comerciale, va descuraja investitiile si investitorii”, au precizat reprezentantii Holzindustrie.
De asemenea, Holzindustrie a aratat ca noul Cod Silvic nu va afecta doar compania lor ci si alti investitori, prin limitarea cotei de piata. Nu este vorba doar despre noi. Ci despre intreaga industrie prelucratoare a lemnului, despre toate companiile implicate, despre angajatii, clientii si partenerii lor internationali. Toti acestia vor fi afectati de o limitare aleatorie a cotei de piata”, au precizat reprezentantii companiei.