Eveniment-Social

Reprezentantii asociatiilor studentesti s-au intalnit cu reprezentantii UAIC. Cum au decurs discutiile

Publicat: 20 oct. 2016
1
Reprezentantii asociatiilor studentesti din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi s-au intalnit luni, 17 octombrie 2016, cu prorectorul pentru activitati studentesti si parteneriate cu mediul economic si sectorul public, prof.univ.dr. Mihaela Onofrei. Colaborarea dintre prorectorat si asociatiile studentesti, situatiile cu care se confrunta organizatiile studentesti din UAIC, precum si relatia dintre studenti si departamentele universitatii au fost cateva din temele abordate in cadrul intalnirii.
Una dintre principalele propuneri ale studentilor a vizat organizarea de alegeri pentru reprezentanti in Senat de fiecare data cand unui student ii expira mandatul sau renunta la acesta. In momentul de fata, exista un sistem bazat pe „rezerve”, alesi de pe locurile doi sau trei, ce preiau automat rolul colegilor lor. Studentii sustin ca, de multe ori, alesii „rezerva” au o problema de reprezentativitate deoarece primesc foarte putine voturi in comparatie cu studentul care a castigat alegerile. Organizarea unor noi alegeri ar putea fi o solutie la aceasta problema, dar propunerea va fi analizata ulterior atat de studenti cat si de conducerea universitatii. Reprezentantii studentilor au propus si reglementare a voluntariatului in cadrul organizatiilor studentesti, mai precis prin echivalarea a 30 de ore lucrate ca voluntar cu 1 credit transferabil.

Citeste si: Celebru profesor german, implicat intr-un proiect istoric de cercetare arheologica – FOTO

Alte probleme vizate de studenti au fost posibilitatea de a desfasura sedinte ale asociatiilor si dupa ora 20:00, nevoia de spatii pentru sedii, relatia cu diverse departamente din universitate.
Prof.univ.dr. Mihaela Onofrei le-a propus celor 21 de asociatii prezente sa discute intre ei pentru a gasi elemente comune de interes sau complementare, astfel incat studentii sa poata initia proiecte mai ample impreuna. In fata studentilor s-au prezentat si reprezentantii departamentelor care interactioneaza in mod frecvent cu studentii: Departamentul Servicii pentru Studenti si Absolventi si Departamentul de Marketing Educational, Evenimente si Imagine Academica. Acestea au descris proiectele desfasurate de universitate in beneficiul studentilor, exprimandu-si disponibilitatea de a sprijini activitatile asociatiilor studentesti. Printre modalitatile concrete de colaborare cu asociatiile studentesti au fost mentionate traningurile gratuite oferite de dezvoltare personala si profesionala sustinute de DSSA pentru studenti. Departamentul MEDIA a prezentat canalele de comunicare pe care le pune la dispozitia studentilor pentru ca proiectele lor sa ajunga sa fie cat mai cunoscute de catre colegii lor.

Citeste si: Faimoasa institutie ieseana, implicata intr-un parteneriat unic cu NATO

La intalnire a fost prezent si Comisarului Sef Romica Ichim, din cadrul Agentiei Nationale Antidrog. Comisarul sef le-a prezentat studentilor o linie de finantare pentru proiecte ce au ca scop prevenirea consumului de droguri, la care pot aplica si organizatiile studentesti. Comisarul Ichim i-a asigurat pe tineri de sprijin logistic si profesional pentru depunerea de aplicatii pentru aceste fonduri.

Citeste si: Renumit profesor si cercetator european, laureat la Universitatea Cuza din Iasi

Aceasta a fost prima dintr-o serie de intalniri ale prorectoratului pentru studenti cu reprezentantii asociatiilor studentesti, ambele parti exprimandu-si intentia ca astfle de discutii sa devina mai frecvente. La intalnire au participat 35 de studenti din partea a 21 de organizatii ale studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.Adauga un comentariu