Actualitate

Reportaj pe aleea strajuita numai de cadavre – FOTO

Publicat: 14 feb. 2013

@ Un sentiment puternic de pustietate te bantuie cand mergi pe aceasta sosea, una dintre cele mai vechi din targ @ Cainii vagabonzi te inconjoara imediat ce ai coborat din masina, iar cum iti ridici privirea, vezi numai cladiri cu geamuri sparte prin care suiera vantul, imobile parasite care nu mai dau nici macar o speranta de viitor @ Pana acum 20 de ani, acest loc era plin de viata, la prima ora a diminetii vedeai mii de suflete care se indreptau spre case sau la locul de munca @ Cititi mai jos un reportaj despre ceea ce a mai ramas din fosta Zona Industriala a orasului, alta data o emblema pentru economia Romaniei

Cine s-ar fi asteptat ca se va ajunge aici? Nici in visele cele mai negre, cei care pana mai ieri umpleau de viata acest loc, nu credeau ca vor ajunge sa traiasca un asemenea cosmar. La acele vremuri, cum se mijea de ziua, vedeai pe aceasta strada mii de oameni care se salutau, zambeau, schimbau o vorba, dupa care se duceau acasa sau catre locul de munca. Aici ii gaseai pe cei mai buni specialisti ai Romaniei in chimie, electronica, siderurgie, metalurgie, panificatie, in orice domeniu. Zona Industriala a orasului a ajuns acum doar un loc care trezeste din nefericire numai nostalgie. Acei muncitori, care alta data au facut o cariera in aceste fabrici, sunt acum la pensie. Cei mai tineri au plecat in strainatate imediat dupa ce fabrica in care lucrau a dat faliment. Cum cobori din masina sau din tramvai, esti inconjurat acum de caini vagabonzi, iar daca ridici privirea, vezi numai cladiri cu geamuri sparte, prin care suiera vantul, imobile parasite care nu mai dau nici macar o speranta de viitor. Din tramvaie sau autobuze nu mai coboara sute de oameni, ca odinioara. Uneori, mijloacele de transport nici nu mai opresc in statiile din fata fabricilor, deoarece nu trebuie sa mai coboare nimeni. Aceasta este scena finala din marele serial romanesc, numit Marea Privatizare, trambitata ani de zile la rand de politicieni.

Terom, o platforma de gunoi

Cea mai mare platforma chimica a Iasului, fostul Combinat de Fire Sintetice, cunoscut sub numele de Terom, a ajuns groapa de gunoi a municipiului. Pe locul unde se ridicau odata o parte din halele de productie, acum vezi doar mormane de resturi de constructie, gunoi si multi caini. Privatizarea societatii a insemnat un mare esec al actualului AVAS. Fratii Nanaa, doi sirieni asupra carora SRI a tras un semnal de alarma dinainte de a prelua firma, au reusit devalizarea societatii intr-un termen record. Au fost acuzati de spalare de bani, de finantare a gruparii teroriste Al Qaida, dupa care si-au luat talpasita. In urma lor, a ramas cadavrul Terom, asupra caruia s-au abatut devoratorii de cladiri. In ceea ce a mai ramas, s-au aciuat firme de vanzari en-gross, mediatori, firme obscure de textile, florari, un service-auto si multe alte societati care au deschis depozite de materiale. Pana si punctul de control de la intrarea in societate a fost transformat in loc de sudare parbrize. Adevaratii vinovati de esecul privatizarii nu au fost trasi la raspundere nici pana acum.

Moldoplast a fost retopita

Aici era candva locul de unde plecau tot felul de produse din mase plastice. Aici, candva, peste 2000 de persoane aveau un loc de munca. Era candva. Acum fosta Moldoplast s-a remodelat pe dimensiunile unui magazin de materiale de constructii. S-a intamplat simplu si eficient, prin metoda deja cunoscuta a privatizarii pe nimic. Caci asa se poate defini vanzarea Moldoplast, in 2005, catre sirianul Michael Nseir. Pretul tranzactiei a fost echivalentul unui apartament cu trei camere. Nseir a vandut sediul administrativ cu 2,8 milioane de euro si a ramas cu aproape 18 hectare de teren. Dupa schimbarea domeniului de activitate a Moldoplast, mai ceva ca tricourile unui atlet, pe terenul firmei a rasarit un magazin de materiale de constructie, o firma de producere mobila, o alta de vanzare articole de imbracaminte si cateva depozite. Cladirea de la intrarea in fosta societate va fi transformata in sediul Oficiului de Cadastru. Principalul artizan al vanzarii societatii si distrugerii acesteia este in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, departe de mana Justitiei.

„O privatizare de succes”

„A fost o privatizare de succes”, s-au laudat in 2000 cei de la defuncta APAPS, actuala AVAS, despre vanzarea firmei Tomiris. Societatea a fost vanduta, dar nu a mai fost sprijinita, fiindu-i taiate pietele de desfacere. In plus, nici macar nu a beneficiat de un program de stimulare prin reducerea fiscalitatii, asa cum promisesera guvernantii. APAPS a sustinut doar ca „activitatea societatii este monitorizata in permanenta de catre Departamentul Postprivatizare”. Linistea s-a pogorat si asupra Tomiris.

Uleiul s-a dus pe apa Sambetei

Doar 50 de ani a supravietuit fabrica de ulei Unirea. Ce s-a ridicat in Epoca de Aur, s-a distrus in 14 ani de la privatizare. Societatea a fost preluata de angajati prin programul de privatizare MEBO. Toate bune si frumoase, daca managerul de atunci, Romeo Zamisnicu, nu ar fi fost protagonistul unui scandal legat de mismasuri financiare. Un control al Camerei de Conturi a demonstrat ilegalitatile financiare comise. In 2004, fabrica, aflata in declin, a fost preluata de americanii de la Bungee. Patru ani mai tarziu, ultima sticla de ulei iesea de pe banda de imbuteliere. De atunci, fabrica a intrat in conservare, asa cum afirma paznicii societatii. In interiorul cladirilor, se mai pot vedea doar ciorile in cautare de hrana. Vinovatii de dezastru sunt printre noi, dar, din nou, nimeni nu a fost tras la raspundere.

Pe starvul Comtom nu se mai bate nimeni

Peste 2 milioane de porci erau sacrificati anual la Comtom. De aproape doua decenii, cel mai mare complex al Moldovei a ajuns sa fie locul de unde se fura pana si caramizile din cladiri. Si acelea, tot mai putine. Directorul de atunci al combinatului, Leon Zlate, nu a reusit decat sa mareasca gaura neagra financiara in care a intrat complexul. In 2000, AVAS a incercat sa preia datoriile Comtom, sa le converteasca in actiuni si sa incerce o privatizare. Era prea tarziu, firma nu mai putea fi scoasa din groapa in care fusese adusa de o conducere iresponsabila. Furturile au fost scapate de sub control sau foarte bine controlate. Solicitarea intrarii in insolventa nu a mai mirat pe nimeni, ca de altfel nici falimentul declarat. Despre fostul director nu se mai vorbeste astazi. Celelalte persoane din vechea conducere, care au dus de rapa Comtom, pot fi gasite in diferite institutii publice. Iar averile unora dintre acestia sunt impresionante.

Tricotaje impletite pana la incalceala

Moldova Tricotaje si-a cunoscut noul proprietar in 1995, cand a fost privatizata prin metoda MEBO. In 2002, contractul cu APAPS a fost reziliat pe motiv de neachitare a ratelor. Pana la reziliere, insa, fabrica a reusit performanta de a aduna datorii de peste 35 milioane de lei, la o cifra de afaceri de numai o treime. Acum, totul este o ruina.

Complicate sunt caile de devalizare a societatii Nicolina. Atat de complicate, incat nu au putut fi descalcite in totalitate nici macar de o comisie speciala formata la nivelul Camerei Deputatilor. Dupa mai multe luni de verificari, concluzia comisiei a fost aceea ca vinovate de distrugerea fabricii se fac unele persoane din conducerea AVAS. In urma raportului, procurorii DNA au inceput, pentru prima data in istoria privatizarilor, urmarirea penala impotriva unor persoane care au detinut functii importante in AVAS. Este vorba despre Laszlo Gyerko, fost vicepresedinte AVAS, Valentin Dobre, fost director al AVAS, Vasile Adrian Ciucur, fost director general al AVAS, Mihaela Amareanu (fosta Silaghi), expert in cadrul AVAS, Constantin Botez, fost angajat AVAS, Cristina Chiriac (fosta Leca), fost director general al AVAS si Anamaria Crisanda Lupulescu, fost director AVAS. Cu toate acestea, firma a fost vanduta si revanduta. In urma cu doua saptamani, turnul de apa, simbol al fostei fabrici, a fost pus la pamant de buldozere. Din societate au mai ramas doua pavilioane, si acelea in pericol de a disparea.

Fortus, ultima reduta

Desi din punct de vedere geografic, nu face parte din Zona Industriala, soarta Fortus trebuie reamintita deoarece a fost distrus prin metode similare. Era ultima reduta pe care trebuia sa o cucereasca mafia din AVAS. Fortus reprezenta cireasa de pe tortul privatizarii. Si institutia statului nu s-a dezmintit. In 2003, a fost semnat contractul de privatizare al celui mai mare combinat de utilaj greu din Moldova. Cumparator a fost Metalexportimport Bucuresti, fosta Camera de Comert Exterior a Romaniei, firma de casa a Securitatii ceausiste. Pretul tranzactiei: 650.000 de dolari, din care 300.000 dolari achitati la momentul semnarii actelor, restul fiind esalonati pe o perioada de 5 ani. Atat a fost nevoie pentru devalizarea fara scrupule a firmei. Cei de la Metalexportimport, cu complicitatea fostelor conduceri, au vandut tot ce au putut, au trecut aprovizionarea cu materii prime a Fortus prin firmele proprii, au vandut jumatate dintr-o hala si au „uitat” sa achite restantele catre stat si chiar sa faca investitiile promise. Societatea a reintrat in proprietatea statului, dar fara sanse de a fi revitalizata dupa jaful fara precendent. Intrarea in insolventa a fost o gura de oxigen, dar si aceasta situatie este pusa sub semnul intrebarii. Intre timp, datoriile s-au marit, iar capacitatile financiare ale firmei s-au imputinat. Vinovatii sunt de mult dati uitarii de anchetatori.

Ce a mai ramas?

Ce a mai ramas din productia locala poate fi numarat pe degete. Antibiotice rezista pe o piata farmaceutica acerb concurata de straini. Nou infiintata societate Delphi nu prea are probleme cu piata de desfacere, atata timp cat produsele ajung peste ocean. Invinsa de o privatizare esuata si zguduita de prima asasinare politica dictata, Tepro a ajuns sub umbrela celui mai mare producator de laminate din lume, indianul care detine concernul Mittal Steel. Desi acesta a anuntat concedieri in alte societati europene pe care le controleaza, firma din Iasi a scapat deocamdata de recesiune. Iasitex se descurca datorita unor inginerii financiare ale patronului Stefan Vuza, cel care detine mai multe societati in tara si peste hotare. Firma a trecut de centenarul de la infiintare, avand in 2011 un profit de 261.000 lei, dar si datorii de 36,3 milioane de lei. VelPitar, care a preluat fabrica de paine, merge cam schiopatat, dar merge. Ceramica a ajuns cel mai bine. Firma a fost preluata de fondul de investitii Advent International. Si cam atat mai inglobeaza economia Iasului. Peste restul s-a asternut tacerea.
Comentarii
 • Oare cine-l poate lua la intrebari pentru marile distrugeri din Iasi, pe Solcanu (a se vedea Terom-ul vandut pe doua parale la sirieni), pe Fenechiu (pentru Mase Plastice vanduta prietenului lui Michel Nseir), pe Radu Prisecaru (mana-n mana cu Fenechiu), pe Cristian Nechifor (pentru Moldova Tricotaje), pe ilustrul director Bliuc (pentru distrugerea Nicolinei???!!!
  Acesti idioti pe care i-am avut in fruntea judetului au distrus ceea ce Romania (nu Ceausescu) a construit intr-un secol (Nicolina avea peste 100 de ani de la infiintare). Cine-i va pedepsi oare?
  Vor fi trasi la raspundere vreodata???!!!

 • CANALIILE nu vor fi trase la raspundere niciodata.unii chiar ne conduc.nu trebuie sa fii vreun geniu ca sa iti dai seama: totul a fost planuit in detaliu….scopul:distrugerea ROMANIEI.urmatorul pas…chiar daca ar fi si unele lucruri benefice…REGIONALIZAREA.capitala…nu la IASI.

  • Nu trebuie sa fii un geniu ca sa-ti dai seama ca toate acestea au fost si sunt facute de romani, care au fost crescuti de romani, au fost educati de romani, au fost votati de romani, au fost incurajati de romani. Familiile lor traiesc printre romani. Iar noi le zambim frumos si ne prefacem ca nu stim.

 • De asemenea, nimeni nu pomeneste de adevaratii vinovati, adica noi toti, care prin lasitatea care a devenit o caracteristica a poporului roman actual, am bagat capul in nisip. Este mai comod sa crezi in promisiunile politicienilor, este mai induiosator sa o faci apoi pe victima. Poporul roman a ajuns prea fricos, prea lipsit de onoare si prea lenes ca sa protesteze.

   • Am observat ca in ultimul timp tot mai multi critica defectele acestei nații de parcă ei nu ar face parte din ea. Sunteți cumva niste pustnici care ati stat prin pesteri de priviti acum de sus si ii scuipati in cap cu acuzele voastre pe „români” la modul general?
    Imi amintiti de poveste cu cei doi gemeni care se injurau de mama. Cand criticati românii va criticati pe voi insiva ca nu sunteti nemti.

    • Ai dreptate, fac parte din aceasta natie si acest fapt (sau ghinion )si-a pus amprenta si asupra mea. Cand ii critic pe romani ma critic si pe mine. Dar am curajul sa recunosc care imi sunt slabiciunile si sa incerc sa scap de ele. Nu vreau sa ma mai mint singur sau sa ma mai las mintit de altii. Si natia asta are destule defecte, altfel nu am fi rusinea Europei. Iar despre povestea cu cei doi gemeni, ai mai avea aceeasi parere daca ai afla ca au fost abandonati la gunoi de mama respectiva?

 • Vina este mai colectiva decat pare la prima vedere. Lasand la o parte faptul ca oamenii au tacut si au votat pentru cine le-a dat pixul mai stralucitor, trebuie avut in vedere ca in majoritatea acestor intreprinderi se fura la greu si atunci muncitorul tacea din gura, ca fura si el si liderul de sindicat si directorul, nu-i pasa ca-si fura caciula si va ramane fara slujba!

  • Lipseste o meserie din C.O.R.: ucigas platit/professional killer; astept cu nerabdare oficializarea; pe primii zece de pe lista mea i-as lichida din placere…

 • Pentru Baracalone Ion Ceai facu tu mai pensionar basit sa comentez acum
  Nu se va intampla nimic Distrugerea continua pas cu pas pa la distrugerea esentei umane in toata fiinta sa.

 • de acord cu aaa-dar cu specificația ca aceia care au tacut si sau multumit cu salariile compensatorii sunt cei care astazi se plîng ca nu mai au unde munci ca nu mai au de unde fura si ca ce bine era pe vremea lui Ceasca.Sunt cei care au fugit de munca de la țara si au venit la oraș ca să se facă si ei ,,tovarași,, ca așa le-au spus la partid.Sunt cei care au sărit o epoca istorica,de la lampă la curent electric,sau de la glod la asfalt si toaleta in casa.Sunt cei pt care eu astazi muncesc să le platesc pensiile si liberul pe tramvai.Sunt cei pe care s-a sprijinit comunismul si mai nou masa de manevra electorala a PSD-ului.Sunt cei care îmi impun viitorul meu si a copiilor mei.De aceea îmi doresc s a nu îmbatrînesc nici eu si nici copiii mei într o asemenea țara condusa si dirijata de așa specimene.

  • Toti cei care suntem mihniti de starea in care am ajuns,nu trebuie sa ne invinuim unii pe altii,ma refer la oamenii de rind.O tara,normal este condusa,bine sau rau.Se pare ca o data cu trecerea comunismului peste noi,s-au pierdut reperele,s-au pierdut valorile.Nu erai apreciat in comunism decit daca dadeai cu gura la partid sau la securitate.Tara comunista s-a dezvoltat la comanda de partid,lipsind total concurenta,economia de piata.Rezultatul;se producea pe stoc,se umpleau magaziile fabricilor,se realiza planul,dar de vindut se vindea la preturi mici,de proasta calitate,folosind tehnologii depasite si mari consumatoare de energie.Foarte multi baieti destepti,care au minuit intreprinderile si inainte,au luat tot,pe orice cale,prin orice metoda,chir prin manipularea celor care sunt pe drumuri acum.Reteaua este prea mare si prea puternica,nu cred ca se mai poate face ceva acum.

 • de acord cu aaa-dar cu specificația ca aceia care au tacut si sau multumit cu salariile compensatorii sunt cei care astazi se plîng ca nu mai au unde munci ca nu mai au de unde fura si ca ce bine era pe vremea lui Ceasca.Sunt cei care au fugit de munca de la țara si au venit la oraș ca să se facă si ei ,,tovarași,, ca așa le-au spus la partid.Sunt cei care au sărit o epoca istorica,de la lampă la curent electric,sau de la glod la asfalt si toaleta in casa.Sunt cei pt care eu astazi muncesc să le platesc pensiile si liberul pe tramvai.Sunt cei pe care s-a sprijinit comunismul si mai nou masa de manevra electorala a PSD-ului.Sunt cei care îmi impun viitorul meu si a copiilor mei.De aceea îmi doresc s a nu îmbatrînesc nici eu si nici copiii mei într o asemenea țara condusa si dirijata de așa specimene.

 • Chiar nu intelegeri ca industria romaneasca a fost distrusa prin ordin din afara tarii?
  Primul care a dat startul la aceasta operatiune a fost Petre Roman care a spus ca industria romaneasca este un morman de fier vechi, iar noi romanii de prosti ce suntem, ne-am taiat singuri craca de sub picioare si am distrus cu mult entuziasm ceea ce am creat cu multe eforturi.
  urmeaza acum distrugerea Romaniei, despre care multi straini binevoitori sustin ca este un stat artificial construit. regionalizarea tarii este pasul care va duce la ruperea Romaniei in 3 tarisoare: Transilvania va fi inghitita de imperiul Austro-Ungar, Moldova va fi alipita la Basarabia si va intra definitiv sub pulpana Rusiei, iar tara Romaneasca va deveni locul de deportare a tuturor tiganilor din Europa, deci Tiganiada Europei si probabil se va numi Rrrromania.

  • Chiar nu intelegi ca suntem singurii care ne gasim scuze pentru lasitatea noastra??? Oare am fost singura tara care o fi primit astfel de ordine? Am fost doar singurii care le-am acceptat. De fapt, nici nu era nevoie de vreun ordin. Trebuiau gasiti doar cativa tradatori de tara, ca restul se rezolva de la sine. Romanii accepta orice umilinta.

  • Si legat de „ruperea Romaniei in trei tarisoare”, am dovedit cu ceva in ultimii douazeci si trei de ani ca ne mai meritam tara (pentru care generatiile de pana in o mie noua sute patruzeci si patru au luptat si au murit)? Prefer sa fiu respectat de unguri decat umilit de romani si tigani!

 • scuzati-mi opinia dar nu este nimeni vinovat noi toti suntem vinovati pentru ca a-m permis cu buna stiinta privatizarile in masa.Iasul a ajuns o ruina dtpdv. Bine acum este aproximativ totul privatizat deci ne vor privatiza si pe noi ce-i care am ramas in tara. EX Specialistii de care comenta un cititor au plecat afara,pensionat,murit.Suntem o rasa de oameni unicat.(scuze pt atentie)[UNITATE]

 • Un articol să le dea apă la moară nostalgicilor după comunism. Multe din fabricile astea erau doar niște mastodonți care întrețineau propaganda că Romania e o țară cu o economie înfloritoare. În realitate se fura pe rupte din fabrică. Mulți mimau că munceasc si abia asteptau sa plece acasa, dar erau muncitori calificati vezi Doamne.
  Zona industrială nu e moartă. Sute de initiative private de mica anvergura au inchiriat spatii sau isi desfasoara activitatea acolo. Plus ca a aparut zona de servicii de la iesirea din pacurari, dar daca românul nostalgic si frustat nu are ditai mastodontul de fabrica falimentara nu e multumit.

 • D-le Mircea acei mastodonti de care vorbiti au fost activi dar (lepre ,pierde vara,taietori de frunze,sunt.si acum).Intrati in Terom,Metalurgica,Matase,Ulei,IUPSR,CE A MAI RAMAS?AAAA TESATURA NICOLINA toate produceau ceva.ACUM aratati-mi o firma care produce.TOTUL ESTE IMPORT.scuze.

  • Sunt firme care produc si in Iasi. Dintre firmele mari as numi Antibiotice, Ceramica. Din fosta fabrica Matase a plecat un grup restrans oameni care au deschis la Barnova o fabrica mai mica cu aceeasi activitate. In zona industriala este o firma ce fabrica linii de productie pentru imbuteliere la calitate ISO 9001, Exquisite se numeste. La Letcani este o fabrica de pavele. In zona industriala este o firma care produce cabluri din otel.Tot acolo sunt cateva firme producatoare de ambalaje plastic/carton. Cunosc numai in orasul iasi cam 8 intreprinderi unde se produce mobila. Sunt multe ateliere de croitorie care fac numai pentru export. Dar sunt si numeroase firme din domeniul serviciilor. De exemplu firmele din iasi din domeniul instalatiilor sanitare, incalzire si aer conditionat au comenzi prin tara: Bacau, Ploiești, Targu Mures caci acolo nu prea se gasesc firme specializate in asa ceva.

   • Sunt multe firme in domeniul IT aici(capgemini, amazon, synygy, Jxee Lab, Thin slices, softpedia etc). In domeniul agricol, au aparut multe sere de legume/flori in comunele din jurul iasului. In martie 2012 productia industriala in Iasi a crescut cu 28% fata de martie anterior. Iar in octombrie 2011 cu 80% fata de oct. 2010. Daca veti merge in zona industriala veti vedea ca locul ala e plin de circulatie si vânzoleală. Realitatea e mai putin gri decat ne-o imaginăm, credeti-ma.

 • Mai Mircica esti prost rau, frate pe ce lume tresti ?tu inca ma-i crezi in Mos Craciun ce initiative private ?ce spatii inchiriate ? ce venituri ? ce activitate? evaziune fiscala si jafuri ,asasini economici sforai Mircica abtinete de la comentarii bati campii ce venituri au adus la bugetul local sau la Fisc fratii Hassan si Amar Nana’a ?

  • Nu confunda jaful facut cu acordul administratiei centrale si locale, mânarelile și jocurile de culise cu afacerile private de care vorbesc. NUMAI mediu privat s-a dovedit a fi cel mai productiv dpdv economic la nivel mondial.
   Numai simtul proprietatii private naste ambitie si da putere de munca. Multi romani s-au invatat hoti si corupti in perioada comunista tocmai pentru ca nu lucrau la ceva al lor ci pentru un mamut industrial impersonal si cand furau sau mai trageau de timp nu simteau ca se furau pe sine ci ca furau statul care era vazut ca un zbir. Comunismul e falimentar, este frumos doar in teorie, in practica s-a dovedit un colos cladit pe picioare de lut.

 • A-m stat 10 ani in strainatate si m-am intors acasa pentru a reliza sau mai bine spus construi ceva din experienta acaparata.Dar i-mi pare rau.SINCER.(PIEDICI ORIUNDE)GRESEALA TOTALA.Sper sa m-a pot intoarce inapoi.

 • Aveti dreptate domnule in Romania sant incurajati sa faca afaceri doar strainii care vin cu o mie de euro si scot din tara sute de mii de euro prin diferite metode fraudeaza statul roman creend imense prejudicii binenteles cu ajutorul tacit al autoritatilor care sant in masura sa controleze si sa stopeze acest fenomen

Adauga un comentariu