Actualitate

Reportaj de atmosfera in comunele din Iasi, la alegerile locale: „Am votat sa nu-mi fure nimeni votul!” – FOTO

Publicat: 06 iun. 2016

@ In ziua alegerilor, satenii s-au aranjat la patru ace si au pornit pe ulite, sosotind @ Aproape ca nu a existat sat in Iasi unde sa nu se auda voci legate de candidati

Ulitele satelor au fost pline. Fie ca s-au adunat pentru vot sau doar sa caste gura, satenii s-au aranjat si au pornit in goana dupa barfe. Astfel, inca de la primele ore ale diminetii, in comunele din judet au inceput sa se agite spiritele. Ieri, reporterii BZI au mers in mai multe comune si au discutat cu alegatorii. O parte s-au declarat „satui” de politica si nu s-au sinchisit sa mearga la vot, alegand sa petreaca o parte din zi la un pahar, de vorba, insa altii spuneau ca vor o schimbare.

„Sunt satul de politica si de minciuni, m-am saturat de toti umflatii. N-ar mai trebui pus primar deloc, la ce sa-i mai alegi, daca si asa nu fac nimic. Am mers de fiecare data la vot, dar acum nu. Nu ai pe cine alege, toti sunt o apa si-un pamant. Scapi de dracu si dai de tata-su”, a spus un satean din comuna Costuleni.

Chiar daca in alti ani, dupa cum spun localnicii, se mergea la vot cu „alta inima”, acum toti s-au reprofilat si au incercat sa-si gaseasca alte ocupatii. Unii au mers la biserica, iar apoi s-au inchis in case, iar altii au stat pe sant la barfe. De pe sant se aud cel mai usor noutatile si se fac deja pronosticuri. „Se aude ca iese ba unul, ba altul, dar cine stie. Sa iasa unul care face ceva pentru noi, nu numai pentru el. Nu s-a facut ani la rand ceva, dar acum toti promit”, a spus Maria, localnica din comuna Prisacani.

Moldoveanul, bata-l vina

La o situatie tragi-comica s-a ajuns in comuna Mosna. Acolo, in doua sectii de vot, aproape ca n-a venit nimeni. Motivul? Este foarte simplu. Pe raza comunei au domiciliul peste 3.000 de moldoveni, asta bineinteles, doar in acte, de aceea a fost nevoie de suplimentarea sectiilor de votare. Chiar daca au mai fost moldoveni care au venit prin comunele in care au domiciliul, la vot, nu s-au inregistrat evenimente deosebite.

„La noi sunt mai multi moldoveni. Au ei treburile lor de cer mutatie la Mosna. Acum nu prea am vazut. Au fost cred, dar nu multi. Pe la sectiile din centru nu prea am vazut pe nimeni. Si-apoi ei ce trebuie sa voteze, pana la urma ei stau in Republica nu la Mosna”, a spus amuzat un localnic.

Cel mai sincer alegator a fost intalnit in Costuleni. Ametit bine de aburii alcoolului, omul a spus ca a mers printre primii la vot, de frica sa nu voteze altul in locul lui. „M-am dus de dimineata sa votez. M-am asigurat ca nu voteaza altul in locul meu”, a spus barbatul. De astazi, satele se vor aseza. Odata ce au aflat numele primarului din urmatorii patru ani, au un nou subiect de barfa. Cu siguranta vor gasi ceva de care sa se lege.
Adauga un comentariu