National

Remus Borza: Sunt convins ca instanta va corecta eroarea judiciara in litigiul dintre CET Govora si USG

Publicat: 02 sept. 2016
1

Administratorul judiciar al CET Govora, Remus Borza, a declarat vineri, ca este convins ca magistratul care judeca litigiul dintre CET si Uzinele Sodice Govora (USG) va „corecta eroarea judiciara” din 18 august, cand a impus CET sa furnizeze la un pret redus abur industrial catre uzina de soda.

„Important este ca s-a judecat azi, chiar daca s-a amanat pronuntarea pentru ziua de marti. Cred ca magistratul s-a convins de fondul problemei si sunt convins ca va corecta eroarea judiciara din 18 august, cand a dat o alta decizie, desi, doar inainte cu o zi, noi convenisem cu polonezii sa furnizam abur industrial la pretul de 106 lei gigacaloria pentru aburul de 6 si 13 bari si 110 lei gigacaloria pentru aburul industrial de 35 de bari. A furniza abur industrial la pretul de 78 de lei inseamna pentru noi o pierdere de 171.000 lei zilnic sau 5,3 milioane de lei lunar. Asta in conditiile in care costul de producere a aburului industrial este de 129,5 lei gigacaloria”, a afirmat Borza.

Acesta a subliniat ca CET este in insolventa si acumuleaza datorii de 418 milioane lei, inclusiv din cauza USG avand, in ultimii ani, pierderi de 64 milioane de euro. „Populatia Ramnicului plateste pretul de 223 de lei/ gigacaloria ceea ce nu s-a mai vazut in alta parte, sa plateasca la un pret de 3 ori mai mare decat un agent economic, nici chiar in Polonia”, a precizat Borza.

Acesta spune ca CET Govora trebuie sa investeasca 46 de milioane de euro pentru reabilitarea cazanelor 5 si 6 pentru a se adapta cerintelor de mediu, cazane care „lucreaza direct pentru producerea de abur industrial pentru Uzinele Sodice Govora„.

Aproximativ 300 de salariati ai CET Govora au pichetat vineri Tribunalul Valcea in asteptarea unei decizii in cazul contractului dintre CET si Uzinele Sodice Govora, respectiv daca vechiul contract de furnizare a aburului industrial de la CET Govora pentru Uzinele Sodice mai este valabil sau se va renegocia un altul.

„Speram ca solutia data de Tribunalul Valcea sa fie 99,99 % favorabila CET Govora, astfel incat sa putem furniza in conditii normale si de economie de piata abur industrial la un pret care sa nu ne bage in faliment societatea. Noi nu putem crede ca vom putea rezista pe piata lucrand cu pierderi, sub costul de productie. Oamenii care sunt aici, afara, asteapta si ei un verdict pozitiv al instantelor valcene care sa nu ucida platforma industriala Raureni si sa avem un viitor economic la Ramnicu Valcea”, a declarat directorul general al CET Govora, Ludovic Zeilici.
Adauga un comentariu