Remedii naturiste

Remedii naturiste pentru stomatita

Publicat: 15 aug. 2011
7

Aftele (stomatitele) sunt pustule mici (basicute) galbene inconjurate cu rosu, care apar in cavitatea bucala si care sunt dureroase. Se datoreaza unei infectii virale, mai ales cand oraginsmul este stresat, iar sistemul de aparare este slabit.

Stomatita poate aparea prin exacerbarea florei obisnuite favorizata de tartrul dentar, de iritatii datorita consumului de alcool, de substante chimice, condimente, a fumatului, sau a unei igiene dentare necorespunzatoare.

Stomatita virala este de regula cea aftoasa sau cea herpetica, iar stomatita produsa de diferite ciuperci este candidoza. Stomatita tuberculoasa si sifilitica este mai rara. Se recomanda schimbarea alimentatiei, evitarea hranei acide, care contine grasimi. Iata cateva remedii naturiste pentru stomatita:

1. Se clateste gura cu infuzie de nalba mare, salvie, afine.
2. Se mesteca propolis sau frunze uscate de busuioc, fara a se inghiti.
3. Se face gargara cu ulei de busuioc, arbore de ceai, cimbrisor sau cu infuzie din frunze de nuc.
4. Se tamponeaza locurile dureroase cu infuzie de musetel.
5. Se beau ceaiuri din urmatoarele plante: 20 gr. salvie, 20 gr. dragaica, 20 gr. coada soricelului, 10 gr. galbenele, 20 gr. coada calului, 10 gr. sunatoare, 30 gr. tataneasa, 20 gr. trifoi rosu.
6. Reflexoterapie: se maseaza punctele 57, 58 (zona maxilar si mandibula) si punctul 49 (zona suprarenale), timp de 3 minute pe fiecare picior.

7. Se face gargara cu decoct de radacini de cerentel.
8. Macerat de petale de trandafir in miere (pentru micoze bucale) – 100 g petale in 400 ml apa, la foc mic in vas acoperit, timp de 15 min. Dupa ce se filtreaza in lichid se adauga 650 g miere.
9. Decoct de radacina de nalba (50 g/l 1 apa).
10. Suc de frunze proaspete de urechelnita, amestecat cu apa si miere – tamponari si gargara.
11. Decoct de fructe de afin (o mana de fructe/11 apa. Se fierbe pana scade la jumatate. Se clateste gura.)
12. Suc de fructe de dud negru, inainte de completa coacere. Contine 20-25 g acid citric/l litru. Se face gargara si se clateste gura.
13. Decoct din 20 g frunze de morcov/11. Se clateste gura de mai multe ori/zi.
Adauga un comentariu