Secretele istoriei

Regele Carol I al Romaniei :“Totul pentru tara, nimic pentru mine”.

Publicat: 06 oct. 2014
3

“Zi si noapte, m-am gandit la fericirea Romaniei, care a ajuns sa ocupe acum o pozitie vrednica intre statele europene, m-am silit ca simtamantul religios sa fie ridicat si dezvoltat in toate straturile societatii si ca fiecare sa indeplineasca datoria sa, avand ca tinta numai interesele statului.

Cu toate greutatile pe care le-am intalnit, cu toate banuielile care s-au ridicat, mai ales la inceputul domniei mele, in contra mea, expunandu-ma la atacurile cele mai violente, am pasit fara frica si fara sovaire inainte, pe calea dreapta, avand nemarginita incredere in Dumnezeu si in bunul simt al credinciosului meu popor.

Inconjurat si sprijinit de fruntasii tarii, pentru care am avut intotdeauna o adanca recunostinta si o vie afectiune, am reusit sa ridic, la gurile Dunarii si pe Marea Neagra, un stat inzestrat cu o buna armata si cu toate mijloacele, spre a putea mentine frumoasa sa pozitie si realiza odata inaltele sale aspiratiuni.

Succesorul meu la tron primeste, ia dar o mostenire, de care el va fi mandru si pe care o va carmui, am toata speranta, in spiritul meu, calauzit fiind prin deviza: “Totul pentru tara, nimic pentru mine…
Am trait si mor cu deviza care straluceste in armele Romaniei: “Nihil sine Deo!”

Vezi si Proclamarea regelui Carol I al Romaniei

Fragment din Testamentul Regelui Carol I, redactat la 14/26 februarie 1899

Vezi si Cine s-a aflat in spatele candidaturii lui Carol I

Proclamat domnitor al Romaniei in ziua de 10 mai 1866, Carol I ramane cu acest titlu pana in 14 martie 1881, cand este proclamat rege, devenind astfel primul rege al Romaniei.

In timpul domniei sale, tara a obtinut independenta deplina fata de Imperiul Otoman, declarata in ziua de 9 Mai 1877.

In timpul luptelor desfasurate pe teritoriul Bulgariei de azi, armata romana l-a avut pe Carol ca lider efectiv, domnitorul fiind prezent personal pe campul de lupta.

Tot in timpul domniei lui Carol I, in 1913, in urma celui de-al doilea razboi balcanic, terminat prin Tratatul de la Bucuresti, din 1913, Romania obtine partea de sud a Dobrogei, Cadrilaterul, de la Bulgaria.

S-a stins din viata la 10 octombrie 1914, la Sinaia, la varsta de 75 de ani. A fost regretat nu doar de clasa politica, ci si de poporul pe care la condus si slujit cu devotament timp de 48 de ani in conditii istorice vitrege. A fost inmormantat la Manastirea Curtea de Arges.
Adauga un comentariu