Actualitate

Rectorul demisionar de la UMF, Iasi la un pas de condamnare definitiva! Visul lui a fost spulberat

Publicat: 28 oct. 2015
1

@ A sperat ca decizia judecatorilor sa vina cat mai tarziu @ O cerere prin care procesul putea fi tergiversat a fost respinsa la Curtea de Apel Iasi @ Acest dosar, de conflict de interese, se apropie cu pasi repezi de final

Judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au respins cererea formulata de Vasile Astarastoae, rectorul demisionar de la Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi, de a trimite la Inalta Curte de Casatie si Justisie dosarul in care este acuzat de conflict de interese. Acesta a fost condamnat in prima instanta la o pedeapsa de un an si sase luni de inchisoare, insa a contestat-o la Curtea de Apel Iasi. Acum, a invocat anumite probleme de drept, care ar trebui dezlegate de Inalta Curte de Casatie si Justitie. In acest context, in urma cu doua zile, a cerut ca dosarul sa fie trimis la aceasta instanta, iar acest lucru i-a fost respins.

Dosarul care priveste conflictul de interese se afla la baza celui de-al doilea proces penal in care este acuzat fostul rector de la UMF Iasi. In calitate de director la Institutul de Medicina Legala Iasi (IML), acesta a dezvoltat proiectul „Standarde europene pentru programe postdoctorale competitive de formare in domeniul managementului cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale”. Acest proiect a fost implementat in perioada 1.04.2010 – 1.04.2013. Valoarea eligibila a proiectului era de 8.787.232 de lei. In cadrul acestui proiect, Institutul de Medicina Legala Iasi, condus de Vasile Astarastoae, a incheiat cu dr. Vasile Astarastoae contractul de prestari servicii nr. 1/1.04.2010. In baza acestui contract, incheiat pentru o perioada de o luna, Astarastoae a fost platit cu 180 de lei pe ora. In plus, tot in cadrul acestui proiect, intre IML Iasi si Vasile Astarastoae s-a incheiat contractul individual de munca nr. 2/1.05.2010 pe o perioada de 12 luni, incepand cu data de 1.04.2010. In baza acestui contract, Astarastoae a incasat o leafa de 9.087 de lei pe luna.

„Ca reprezentant al IML, inculpatul a încheiat contracte de munca si de prestari servicii cu sine însusi ca persoana fizica, semnând si la rubrica angajator, si la angajat”, au precizat procurorii. Proiectul era finantat in proportie de 83% din bani europeni si 15% din fondurile Ministerului Muncii. La audierile care au avut loc la Parchet, prof. Vasile Astarastoae a sustinut ca a fost un anumit Consiliu Consultativ al IML, care l-a numit manager de proiect. Astfel, a pasat vina in dreptul acestui Consiliu Consultativ. S-a concluzionat ca acel Consiliu Consultativ nu este factor de decizie, ci face doar recomandari, institutul fiind condus strict de director. „Daca directorul este în imposibilitate de exercitare a prerogativelor, regulamentul prevede posibilitatea desemnarii unui înlocuitor, ceea ce nu s-a întâmplat”, au sustinut procurorii.
Comentarii
Adauga un comentariu