@ Un medic de familie este demn de Cartea Recordurilor @ Rezolva orice pacient inscris pe lista doar in aproximativ 3 minute @ Relatia medic-pacient ar fi una [email protected] Medicii de familie stau linistiti, pentru ca stiu sigur ca cele mai „grase” contracte cu CJAS se obtin doar la numaratoarea celor ademeniti sa se inscrie @ Un calcul matematic simplu dovedeste ca importanta este cantitatea, nu calitatea
Medicii de familie ieseni ar putea atinge un record absolut. Un calcul simplu scoate la iveala cea mai importanta lista, cea a pacientilor, pentru care medicii de familie primesc chiar si sume uriase. Pacientii, asigurati sau nu, stiu doar ca sunt inscrisi la un medic de familie si de multe ori prefera sa ajunga la cabinet cand au nevoie de o adeverinta sau de un concediu. Din 443 de medici de familie care se afla in contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi (CJAS), 200 au primit in luna iulie peste 10.000 de lei. In mod evident, cei aflati in top sunt medicii de familie care au pe liste peste 2.000 de persoane inscrise. Conform contractului cu CJAS Iasi, medicul de familie are un program de lucru de 5 ore la cabinet si 2 ore pentru consultatii la domiciliu. Bineinteles, sambata, duminica si sarbatorile legale sunt zile libere, iar cabinetul medical are lacatul pe usa. De exemplu, un medic de familie din localitatea ieseana Raducaneni are o lista cu aproximativ 3.000 de persoane inscrise. Intr-o singura luna, medicul sta la cabinet, cel putin teoretic, circa 100 de ore si face teren pentru a oferi consultatii la domiciliu in jur de 40 de ore. Toate persoanele inscrise la medic ar beneficia de aproximativ 3 minute pentru consultatie. In realitate, multi ieseni prefera sa se prezinte direct la urgente, la medicul specialist sau la cabinete private. In 3 minute, asiguratul trebuie sa fie consultat, sa spuna ce-l doare, sa primeasca trimitere sau sa-i fie prescrisa o reteta. In cele 40 de ore de teren pe luna, medicii de familie se deplaseaza la lehuze si copii. Alte tipuri de urgente nu sunt obligati sa le onoreze, pentru ca nu sunt trecute in contract, si daca fac efortul sa mearga la patul bolnavului, intocmesc pe loc si nota de plata. „Am pe lista 3.000 de persoane inscrise, dintre care 2.200 sunt asigurate. Banii primiti de Casa de Asigurari nu sunt salariul medicului de familie, sunt banii care revin cabinetului medical. Am facut achizitii importante pentru dotarea cabinetului, platesc utilitati, chirie si personalul angajat”, a precizat dr. Maria Pintilie, medic de familie.
Bani de la stat in functie de liste
Multi medici de familie se plang de sumele mari pe care le pierd pe utilitati si plata chiriei pentru spatiul unde isi desfasoara activitatea. Sunt si primari din localitati sarace, care isi iau angajamentul sa preia aceste costuri, numai sa poata atrage un medic in comuna. Orice medic de familie nou din localitate este privit cu ochi rai, pentru ca in joc este acea lista de persoane inscrise, care asigura un contract „gras” cu CJAS. In lunile iulie si august, dr. Maria Pintilie, medic in Raducaneni, a primit de la CJAS Iasi in jur de 31.000 lei, dr. Ionela Dimov, medic in Golaesti, 30.000 lei, dr. Anca Costin, medic in Draguseni, 27.000 lei, dr. Adriana Balan, medic in Deleni, 22.000 lei, iar lista poate continua. CJAS Iasi plateste catre medicii de familie cei mai multi bani, reprezentand valoarea capitatiei, ceea ce inseamna plata la numarul de inscrisi pe lista. Decontarea serviciilor reprezinta o mica parte din valoarea decontarilor lunare, ceea ce inseamna ca iesenii nu trebuie sa-si faca griji ca vor fi nevoiti sa se descurce in 3 minute, timp diponibil pentru a sta fata in fata cu medicul de familie.
CINE SUNT PRIMI HOTI, SPÅGARI, ESCROCI,TÅLHARI, DIN TARÅ???? PRIMARII DIN TOATÅ TARA! CINE TE FACE PRIMUN LA BUZUNARE??? DOCTORUL DE FAMILIE!
Foarte bun articolul. Intradevar medicii de familie sunt cei care mananca banii „sanatatii” degeaba.Cum va explicati ca sunt MULT MAI MULTI pacienti inscrisi pe liste decat este populatia acestei tari!!! O adevarata afacere!!!Pe medicii de familie ii intereseaza sa fie cat mai multi oameni bolnavi care sa vina la ei cu sacosele pline. Li s-a deformat privirea: nu se mai uita la bolnav se uita daca bolnavul are vreo sacosa si in functie de „plocon” iti da importanta cuvenita. Daca nu iti „ghicesc” tratamentul te trimit la urgente la spital. Pe cati medici ati vazut facand consultatii la domiciliu „GRATUITE”? Medicii de familie sunt CAPUSELE sistemului de sanatate. Recomanda medicamente fara sa ii intereseze rezultatele ci numai punctele acumulate de la firmele de distributie pentru a putea participa la cat mai multe congrese in strainatate.
Cat de veridice sunt informatiile stocate in bazele de date SIUI?
Esti un bou, trebuia sa te faci tu mf sa vezi cum e sa faci ani de studii si sa fii luat la p. de toata lumea, in vest nici aspirina nu primesti.
Si tot mai asteapta o „atentie” cind te duci la ei…….
Iar daca o sa stati la usa cabinetului stimatei doamne Dr Dimov o sa aflati cu stupoare ca percepe taxa de 1 leu pt fiecare reteta electronica…pentru foaia de hartie si tus!!!
Daca da tratamentul corect nu-i nimic ca percepe taxa de 1 lei. Aici la Piatra Neamt un medic de familie o intreba la telefon pe mama lui tot medic de familie ce tratament sa-mi dea pentru o durere de spate.
comentatorii p-lii mele! vorbiti despre viata numai din ce vedeti pe geam.
sunteti invidiosi ca ei castiga mai bine ca voi? stiti ce inseamna facultate+rezidentiat+specializare? stiti cati bani ia statul din impozitele aplicate lor pentru un trimestru? stiti ca ministerul face regulile?
sunteti niste asistati opariti care zbierati de grija altora, ca de voi nu stiti sa purtati grija voastra pentru a avea un rost in viata.
probabil ca esti tot un nesimtit de medic sau un viitor medic ajuns in acesta postura fara erit si doar datorita faptului ca esti fiul sau fiica unui alt nenorocit care nu se uita la un om pina nu isi ia spaga…rusine ….
ar trebui sa nu comentati astia care traiti efectiv pe spatele durerii altora…oricum mai devreme sau mai tirziu toti ajung sa fie plini de spaga….stim cu totii ce era si ce este medicina….asa ca mult pa medicilor care nu isi merita calitatea….eun platesc de 10 ani darile la stat si tot la particular ma tratez pentru ca l;a stat mori pe holul spitalului….cu ce sa fim invidiosi…pe banuii nostri….suntem mai degraa ingrijorati de cita mizerie exisa in tara asta s citi isi vind sufletul pentru o parte materiala
prostul satului rezidentiatul este specializarea..nu mai exagera atat
Dl.”betronel” ati inteles gresit: nu suntem invidiosi pe veniturile medicilor de familie, ci dorim ca in functie de banii care ii incaseaza sa isi faca si treaba, pentru ca medicii de familie au devenit „masini de facut bani” si nu isi mai fac meseria cu dedicatie; vorbesc in numele celor care, ca si mine au fost nenorociti de medicii de familie cu tratamentele date dupa ureche.Probabil ca sunteti medic de familie sau faceti parte din familia unui astfel de medic pentru ca altfel nu imi imaginez ca nu sunteti la curent cu dezamagirile pacientilor fata de medicii de familie; dar ca sa le cunoasteti va doresc sa ajungeti in situatia noastra, a celor nenorociti de medicii de familie
Minciuni cu platile utilitatilor la cabinet, cu personalul angajat etc. Ei tot spun ca sunt cheltuielile cabinetului dar apa, lumina au acelasi cost ca la oricare apartament din Iasi; asistenta e platita cu 10 milioane, deci dupa ce tai aceste cheltuieli cat le ramane? As vrea si eu salar de 100 milioane si sa-mi platesc eu lumina si gazul…Am fost cu fetita la stomatolog si mi-a spus acolo ca Nicolaescu nu le-a mai dat nici un ban de la inceputul anului si a trebuit sa platesc, lucru pe care nu l-am mai facut pana acum. Bine ca dau la imbuibatii de medici de familie, ca doar nevasta lui Nicolaescu ce credeti ca este? Da.Este medic de familie!
am intilnit medic de familie la tara ,care tine legatura telefonic cu asistenta si ii spune ce tratament sa prescrie pacientului -ma refer la retetele lunare pe care le au bolnavii cronici -,daca cumva pacientul mai doreste si ceva in plus ,de ex o trimitere la un cabinet de specialitate ,asistenta e nevoita sa inventeze diverse motive ca sa nu i dea trimiterea pana apare dna doctor,undeva pe la pranz (dupa ora 11-12)sau sa vina alta data ..nu am inteles niciodata de ce in fiecare zi cand are consultatii la cabinet ,dna doctor este retinuta cu probleme pe la casa de sanatate si mai apare pe la cabinet pe la orele pranzului…daca mai apare …oricum asistenta este f draguta si o tiune la curent cu ce se intimpla in sala de asteptare …
cam asta e situatia la un cabinet la tara ,pentru asa activitATE este platit medicul de familie ….
Sa fie platiti per consultatie care sa fie decondata de CASA si sa nu fie fictiva, cum este in fiecare ramura de specializare medicala…(stomatologie,dermatologie,gastro, endocrine etc) nu per/capita…..Medicii de familie au devenit niste simpli dispeceri ce nu trateaza nici cele mai simple afectiuni…. stiu oricum ca le vin banutii luna de luna…. nu se streseaza sa aiba pacienti sa creasca competitivitatea…sa se specializeze etc…Sa vada si ei cat de greu e „in privat” cu banii…..Medicul sta..asistenta face treaba (de redactare).
Niste hoti doctorii astia! Ar trebui platiti efectiv dupa cate consultatii efectueaza. Daca tot s-a introdus acest card de sanatate, atunci se va putea tine o evidenta exacta a consultatiilor si vor fi platiti in consectinta.
Solutia este plata per consultatie si pe servicii…reale, cu controale si tot tacimul.Ia sa-i vezi pe urma ce interes isi dau si cum vin la program si stau chiar peste program.Si sa fie platiti ca specialistii ,care acum iau la modul tipic romanesti cel putin de trei ori mai putini bani decit ei!!!
Eugen: vorbesti prostii. daca te uiti la parafa o sa vezi ca scrie chiar „medic specialist”.
EUs: sunt un fel de „dispeceri”, da. altfel se duce „nea ion” direct la spital si-ti blocheaza ambulatoriul de specialitate. ei fac parte din „mediul privat”.
ionela: vorbesti prostii – ministrul a sistat fondurile pentru a fi bani de „citostatice” (dupa cum era si in campania electorala de la Latrina 3). citostatice nu sunt, tu platesti consultatie.
medici: m-am exprimat prea general, da. eu pur si simplu stiu unele aspecte de pe la cunostinte. culmea e ca e vorba sa fie si un proiect de „medicina prin telefon”.
nu conteaza: n-ai inteles nimic. platesti pentru ca te obliga guvernul. daca nu-ti convine du-te in finlanda. acolo nu plateste nimeni.
ce nu s-a spus in articol e ca „nici un om nu e bolnav permanent si, de asemeni, nici nu trebuie consultat non-stop”
si, cel mai probabil, asta e un articol „la misto”, reusind totusi sa creeze o mare confuzie.
MEDIU PRIVAT E SA ITI ADUCI TU PACIENTI CA IN STOMATOLOGIE DESTEPTULE. MEDICII DE FAMILIU SUNT IN SISTEM BUGETAT (PRIMESC BANI DE LA CASA DE ASIGURARI IN FUCNTIE DE NR DE PACIENTI). TE REFERI CA ESTE „MEDIU PRIVAT” PRIN FAPTUL CA ISI ANGAJEAZA O ASITENTA SI PLATESTE UTLITATILE? HAHAHA. ESTI AMUZANT DE COMOD..LA MUNCA JEGOSULE
Medicii de familie sunt privati, nu bugetari. Au contract cu Casa de Asigurari, semnat anual. Banii provin din FNUASS (un procent foarte mic, sub 5% – ca fapt divers, procentul destinat platii salariilor celor de la Casa este de peste 5%). Plata se face 50% per capita, 50% per serviciu. O consultatie este decontata cu 9,9 RON (1,8 RON x 5,5 puncte). La 1800 pacienti asigurati se incaseaza 4000 RON lunar, iar suma per serviciu e 9,9 x 420 = 4158 RON (20 consultatii x 21 zile lucratoare in medie) daca se atinge numarul maxim de consultatii. Timpul alocat fiecarei consultatii este de 15 minute si nu 3 (20 consultatii x 15 minute inseamna fix 5 ore). Sumele din articol sunt reale, insa medicii respectivi au spor de primariat de 20% si spor de rural (variabil in functie de niste criterii). Domiciliile se fac in timpul programului destinat acestora si doar acestea sunt decontate de Casa. Daca doreste cineva sa verifice aceste informatii, poate sa caute Co-Ca 2013 si Normele la Co-Ca 2013.
am inchiriat sala de sport la medici la Trifesti
ma doare la basca ivanuca
si sanatate d-le primar am bani pentru naveta la profesori
DAr de ce sa aibe 50 % per capita. Sa aibe per serviciu 100%.
Si de ce sa aibe spor de rural? Eu daca imi deschid cabinet stomatologic in rural imi da cineva in plus %?
tu esti limitat tare de tot, ba!
da’ daca tu (presupunand ca) ai munci si ai fi trimis intr-o deplasare in afara localitatii de domiciliu (la glodenii gandului, de exemplu) vreo 5 zile pe saptamana, n-ai cere bani de drum dus-intors si de mancare si de apa?
si daca tu ai invata in plus si ai mai aduna o diploma pe langa aia de bac, oare n-ai vrea tu sa iti fie recunoscuta la incadrare si sa fii platit, astfel, in plus?
Na, iaca de asta sa aiba sporuri! ca sa faci tu icter mecanic!
Limitatule!
Intrebare: daca nu sunt incendii, desfiintam pompierii? Sau platim pompierii numai dupa numarul incendiilor stinse?
Ca si in alte domenii, si serviciile medicale sunt servicii in asteptare. Daca nu are loc nicio infractiune, politistul care nu a dat nicio amenda, numai s-a plimbat cu masina, a pierdut timpul? Nu-l mai platim?
Limitatul…nu intelegi ideea pentru ca nu o simti probabil…eu zic ca medicina de familie e privilegiata pentru ca li se ofera MOKA de la stat , pentru stat de altfel. In Franta desteptule ..medicii de familie sunt platiti in functie de consultatii nu de numarul de inscrisi pe nuj ce liste. Asta inseamna sa fie o meserie liberala. Sa dea voie oricarei persoane sa intre in sistem. Nu sa se faca liste transmitibile de pacienti contra unor some colosale. SA FIE DRACULUI PLATITI LA CONSULTATIE.
Ok, 100% per serviciu. In Franta o consultatie e 23 euro. La noi e 2 euro. La fel ca in Somalia. Crezi ca ai putea tine un cabinet cu 4000 RON pe luna? daca da, vreau sa vad cum. Daca nu, zi ce pret ti se pare corect sa platesti la o consultatie.
CORECT AR FI DECONTAREA PER SERVOICIU 100% 20 RON CONSULTATIA(SA FIE REALA). 15 MINUTE CONSULTUL. 4 CONSULTATII PE ORA. 20 PE ZI MAXIM.DE 400 ron/ZI. ORI 20 ZILE LUCRATOARE 8000 RON /LUNA. max 10000 RON /LUNA LA 30 MEDIU RURAL.CUM TI SE PARE? sI PIATA LIBERA PENTRU ORICE REZIDENT CARE A TERMIANT SPECIALIZAREA SA ISI FACA CABINET MEDICINA DE FAMILIE ORIUNDE VREA EL.DESFIINTAREA LISTELOR!!!
Ba est prost 20ron/15 min , frizaru castiga mai bine
Intr-adevar este un articol exceptional, care prezinta realitatea. Imi place ca au scris si despre limitarea numarului de consultatii medicale pe medic si pe pacient, despre limitarea prescrierii medicamentelor (liste, procente, protocoale), despre acuratetea bazelor de date ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, despre birocratia la care este supus medicul de familie.