Local

Record de vizitatori in cel mai frumos loc din Iasi. Fiecare iesean a trecut cel putin o data pe aici! FOTO

Publicat: 13 iun. 2016

@ Este de mult un simbol al Iasului @ Indiferent de anotimp, acolo gasesti ceva care sa-ti trezeasca interesul si sa-ti starneasca admiratia!

Conform statisticilor, peste 200.000 de cetateni au vizitat, in anul 2015, Gradina Botanica „Anastasie Fatu” din Iasi. Din vanzarea biletelor se strang aproximativ 7 miliarde de lei vechi. Directorul Catalin Tanase estimeaza ca suma ar trebui sa fie mai mare daca vizitatorii nu s-ar eschiva de la plata taxei de intrare prin utilizarea altor porti de acces fata de intrarea principala.

Punctele de atractie pentru vizitatori se schimba de la un anotimp la altul, gradina fiind deschisa pe tot parcursul anului. Evenimentele diverse, proiectele de cercetare, organizarea gradinii dupa regulile estetice ii incanta pe iubitorii naturii si ii conving sa revina. Luna iunie este luna dedicata exclusiv bogatei colectii de trandafiri, cea mai mare din tara, atat ca suprafata, 1,7 hectare, dar si ca numar de specii, soiuri si hibrizi. Conform declaratiilor directorului Catalin Tanase, exista peste 700 de taxoni intr-o categorie special creata pentru aceasta, Rosarium, ingrijiti in pepiniera proprie, ce se intinde pe suprafata de 1 ha.

Pentru lunile iulie si august sunt pregatite colectiile de dalii sau, dupa denumirea locala, gherghine. In septembrie se anunta o activitate intensa, plina de evenimente. In perioada 22-25 septembrie se va organiza un simpozion international cu invitati, biologi, cercetatori, studenti sau reprezentanti ai gradinilor botanice din tari precum Elvetia, Belgia, Franta, Ucraina, Republica Moldova si Serbia. Tot in septembrie va avea loc intalnirea anuala a Asociatiei Gradinilor Botanice din Romania, ocazie cu care vor fi discutate aspecte referitoare la colectiile de plante din gradinile botanice, protectia plantelor sau utilizarile plantelor medicinale, precum si cercetari ale diversitatii plantelor in lume. Pe langa manifestarile stiintifice se va desfasura si expozitia anuala de crizanteme. 

Aleea pentru nevazatori, unica in tara!

O alta atractie o reprezinta aleea destinata persoanelor cu dizabilitati, nevazatorilor. Aceasta a fost realizata printr-un proiect impreuna cu Asociatia Nevazatorilor si e ornamentata cu specii de plante cu esente eterice precum rozmarin, salcie, cimbru, muscate, menta, lavanda sau magheran. Speciile amintite sunt etichetate in alfabetul latin si Braille.

„Activitatea personalului nostru nu se vede uneori, dar asta numai pentru vizitatorul obisnuit. Cercetatorii din Gradina Botanica, in perioada de vara, participa la expeditii in tara si in strainatate pentru a colecta seminte de la specii de plante spontane, intrand ulterior in colectiile gradinii botanice si le imbogatesc. Este foarte important pentru colectia Flora si Vegetatia din Romania. Asa completam si Herbarul, care cuprinde peste 46 de mii de coli, o colectie foarte valoroasa, multe specii provenind de la institutii din Europa, unele datand din secolul optsprezece”, a declarat directorul Catalin Tanase. 
Adauga un comentariu