Actualitate

Record absolut in dosarul de coruptie al lui Astarastoae! Nimeni nu credea ca se poate asa!

Publicat: 15 apr. 2015
1

@ Este un record pe care nimeni nu credea sa-l vada intr-un astfel de dosar, avand in vedere modul in care s-au derulat lucrurile pana in prezent

Ieri, la Tribunalul Suceava a avut loc un nou termen de judecata in dosarul in care fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa este acuzat de comiterea mai multor infractiuni de coruptie. Este vorba de dosarul care priveste intreaga conducere a UMF, de la rector pana la directori. Dosarul a ajuns pe masa judecatorilor inca din anul 2011, insa pana in prezent au avut loc doar amanari repetate. Ieri, dosarul s-a amanat din nou pana pe data de 17 aprilie. Este cel mai scurt termen dat intr-un astfel de dosar. Practic, este vorba de doar doua zile. Tot acest dosar a pornit de la modul in care conducerea UMF a gestionat un proiect european privind platforma de e-Learning, o platforma care trebuia sa-i ajute atat pe profesori, cat si pe studenti. Procurorii sustin ca au fost comise fapte de coruptie atunci cand a fost construita aceasta platfoma la care a lucrat firma Maguay Impex SRL din Bucuresti.

Vasile Astarastoae, fostul rector al UMF, a semnat cu buna stiinta o serie de documente false, astfel incat sa fraudeze fondurile europene alocate pentru platforma de e-Learning. Astfel, potrivit proiectului, firma Maguay Impex SRL trebuie sa sustina cursuri de instruire cu personalul din UMF care urma sa se ocupe de administrarea produselor software implementate. Pentru aceste „servicii” de scolarizare UMF Iasi a platit 160.000 lei. Asta in conditiile in care procurorii nu au gasit elemente care sa arate ca firma Maguay Impex SRL a prestat aceste servicii. De asemenea, procurorii au stabilit ca Vasile Astarastoae stia de faptul ca firma Maguay Impex SRL nu a sustinut cursurile respective. In faza de urmarire penala Astarastoae a declarat in fata procurorilor ca nu stia de faptul ca respectivele cursuri nu s-au desfasurat. Aceasta scuza nu sta in picioare deoarece in cadrul acestui proiect Vasile Astarastoae era manager de proiect si prin urmare era obligat sa cunoasca in amanunt etapele de derulare. Mai mult acesta era obligat sa desemneze si persoanele care urmau sa administreze produsele software din cadrul platformei de e-Learning.
Adauga un comentariu