International

Reactia Ungariei la propunerea de excludere din UE

Publicat: 13 sept. 2016
1

Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, l-a acuzat marti pe omologul sau luxemburghez ca este „arogant” si „da lectii de moralitate”, dupa ce Jean Asselborn a declarat ca Ungaria ar trebui sa fie exclusa din blocul comunitar pentru legislatia dura impotriva migrantilor. Declaratia demnitarului luxemburghez risca sa starneasca noi tensiuni intre statele membre cu doar trei zile inainte de summitul UE de la Bratislava, unde se va discuta despre viitorul blocului comunitar dupa Brexit, transmite DPA.

Asselborn s-a exclus din randul politcienilor care ar trebui sa fie luati in serios”, a declarat Szijjarto.

Seful diplomatiei maghiare a continuat sa-l numeasca pe omologul sau luxemburghez „un arogant, frustrat si care da lectii de moralitate”, comparandu-i retorica cu cea a institutiilor europene de la Bruxelles.

Executivul conservator al lui Viktor Orban a intrat adeseori, pe parcusul ultimilor ani, in conflict direct cu Bruxelles-ul, care a condamnat insaprirea masurilor luate de autoritatile maghiare impotriva migrantilor, inclusiv ridicare unui gard de sarma ghimpata la frontiere.

Budapesta a devenit tinta criticilor europene si atunci cand executivul conservator a propus reintroducerea pedepsei capitale sau a incalcat independenta Bancii Centrale a Ungariei.

De asemenea, cetatenii maghiari sunt chemati la inceputul lunii octombrie sa voteze in cadrul unui referendum national controversat, care vizeaza cotele de migranti impuse de catre Bruxelles.

Viktor Orban s-a opus in mod ostil migrantilor, in vreme ce statul maghiar a devenit prima tara europeana care sa interzica refugiatilor sa treaca frontiera. O legislatie dura a fost adoptata de parlamentarii maghiari pentru a-i descuraja pe migranti.

Ministrul de Externe din Luxemburg, Jean Asselborn, a cerut ca Ungaria sa fie suspendata sau chiar exclusa din Uniunea Europeana, deoarece incalca grav valorile de baza. Acesta a invocat modul in care executivul maghiar trateaza migrantii, dar si faptul ca incearca sa limiteze independenta justitiei si libertatea presei.

„Ungaria nu este departe de a ordona deschiderea focului asupra refugiatilor”, a subliniat Asselborn.

UE nu poate tolera „un comportament atat de inadecvat” si orice stat care incalca valorile de baza „ar trebui exclus temporar sau, daca este necesar, pentru totdeauna”, a insistat liderul diplomatiei luxemburgheze.

Declaratiile lui Jean Asselborn risca sa escaladeze tensiunile dintre statele membre inainte de summitul UE, care va avea loc vineri la Bratislava. Cu aceasta ocazie, liderii europeni vor incerca sa gaseasca solutii pentru viitorul blocului comunitar zdruncinat de decizia britanicilor a-l parasi, dar si de criza migrantilor si de lipsa de solidaritate din interiorul UE.

Insa, seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a sustinut ca liderii europeni nu impartasesc opinia omologului sau luxemburghez.

„Aceasta nu este o pozitie convenita la nivelul Europei. Pot sa inteleg ca unii lideri europeni isi pierd rabdarea in ceea ce priveste Ungaria… totusi, nu este abordarea mea personala sa indrept un stat membru UE spre usa de iesire”, a declarat Steinmeier.

Comisia Europeana a refuzat sa comenteze subiectul, dar declaratiile lui Jean Asselborn risca sa escaladeze tensiunile dintre statele membre inainte de summitul UE, care va avea loc vineri la Bratislava. Cu aceasta ocazie, liderii europeni vor incerca sa gaseasca solutii pentru viitorul blocului comunitar zdruncinat de decizia britanicilor a-l parasi, dar si de criza migrantilor si de lipsa de solidaritate din interiorul UE.
Comentarii
  • Ar fi o mare greseala! Ungaria face,in problema migrantilor,ce ar trebui sa faca orice tara,sa-si apere frontierele. Daca U.E.nu este in stare s-o faca(sau nu doreste!),fiecare tara membra trebuie s-o faca.Iar frontierile,toata lumea stie, nu se pot apara decat cu arme si cu tehnica speciala. Migrantii au facut din Europa o mare mizerie,au stricat si pangarit tot ce au construit cu truda si migala populatiile europene in mii de ani de istorie. Iar noi,ramanii,inca ne milogim sa fim primiti in Schengen,desi acesta nu mai exista in mod real….

Adauga un comentariu