Numele lui Attila Korodi apare in referatul procurorilor privind dosarul retrocedarilor. Potrivit DNA, inculpatii au luat legatura cu ministrul Mediului. Intr-o interventie la Realitatea TV, in emisiunea „Academia de evaziune”, ministrul a declarat ca nu-i cunoaste pe cei din dosar.
Numele ministrului Mediului, Attila Korodi, apare in dosarul retrocedarilor ilegale, potrivit referatului Directiei Nationale Anticoruptie privind propunerea de arestare preventiva a sase inculpati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Citeste si Corpul de Control al premierului Victor Ponta a investigat retrocedarea pentru care socrul sau
Potrivit AGERPRES, in document se arata ca inculpati din dosarul retrocedarilor ilegale sustineau ca vor lua legatura cu Attila Korodi pentru a interveni pe langa directorul Romsilva, Adam Craciunescu.
Intr-o interventie in exclusivitate la Realitatea TV, ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat ca nu-i cunoaste pe cei implicati in dosar. „Nu cunosc acei oameni. (…) N-am fost contactat de procurori”, a spus ministrul.
Procurorii arata ca, in august 2014, Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc si Aurel Olari (persoana care a aderat la grup ulterior) intentionau sa efectueze demersuri pentru a interveni pe langa trei judecatori care solutionau cererea de revizuire aflata pe rolul Tribunalului Sibiu in legatura cu respectivele retrocedari de paduri si terenuri.
Citeste si Cozmin Gusa: Ma framanta de ce pe langa HREBENCIUC, nu a aparut si Verestoy in DOSAR
„Pentru a realiza scopul urmarit de grup, respectiv punerea in posesie si apoi valorificarea prin vanzare a padurii, constatand ca inculpatul Adam Craciunescu nu a dat curs solicitarii, inculpatul Hrebenciuc Viorel discuta cu inculpatul Bengescu Dan Costin (discutie in mediu ambiental din 13 august 2014) despre actiunile pe care trebuie sa le intreprinda in viitorul imediat apropiat pentru a-1 determina pe Craciunescu sa execute ordinele date. In aceasta discutie, Hrebenciuc propune ca varianta efectuarea de presiuni prin intermediul lui Sarbu Ilie: „Viorel Hrebenciuc: …?.., acuma sa-l folosesc pe Ilie Sarbu. Sa-1 calce pe cap..?”, au retinut anchetatorii.
In acelasi context, discutand despre punerea in posesie asupra terenurilor din comuna Brusturoasa, Viorel Hrebenciuc i-a spus lui Bengescu: „Pot face presiuni pe aia acolo ca nu stiu ce, merge in sedinta peste ei. (…) Eu maine dupa-amiaza la 4 jumate vorbesc inca o data… la Bacau, sa vad daca au primit vreun semnal. Si daca n-a primit, te trimit la Craciunescu sa-i spuna Craciunescu ca stie ca ai avut o discutie si-i spune exact ce are de facut. Ai inteles? (…) Adica, o lucram… (…) Asa.” — arata procurorii.
Citeste si Iata ce a raspuns Ponta, intrebat cum va vota, ca deputat, cererea DNA privind arestarile lui
In document se mentioneaza ca, avand in vedere ca promisiunile lui Viorel Hrebenciuc nu au dus la rezolvarea imediata a „problemei” grupului, avand in vedere si problemele penale ale acestuia dintr-un alt dosar, in interiorul grupului au aparut persoane care dobandit un rol important, precum inculpatii Sorin Iacob, Ioan Matasel, zis Nelu, Iosif Kadas, Claudiu Bocan, Aurel Olari, Janica Poenaru sau Andrei Poteaca.
„Din probe rezulta ca acest grup extins are in desfasurare si alte „spete” privind retrocedari de imobile sau reconstituiri ale dreptului de proprietate in mod ilegal, nu numai Domeniul Ghica (in Calarasi, Sinaia, Buzau, Galati, Valcea, Suceava). Referitor la acest din urma caz, numitii Kadas losif, Iacob Sorin Ioan si Matasel Ioan au luat legatura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe langa directorul general al Romsilva, Craciunescu Adam, reusind sa poarte o discutie cu acesta pe tema dorita”, se arata in referat.