Local

Razbunare? Mii de ieseni sunt obligati sa plateasca, dupa ce au renuntat la serviciile acestei companii

Publicat: 19 sept. 2016
1

@ Managementul deficitar si debransarile in masa ale iesenilor de la sistemul centralizat de incalzire au facut ca Veolia Energie sa ramana fara majoritatea consumatorilor casnici in ultimii ani @ Desi au fost declarate ca fiind ilegale masurile de debransare, majoritatea iesenilor au apelat la centralele individuale de apartament, insa cu toate acestea, continua sa fie priviti de Veolia ca si clienti buni de plata @ Spre deosebire de apartamentele debransate, cele care folosesc centrale de apartamente sunt facturate pentru „incalzirea comuna”, cu sume de cateva ori mai mari

Faptul ca aproape 90 la suta dintre consumatorii casnici au renuntat la serviciile sistemului centralizat de incalzire nu a cazut deloc bine pentru francezii de la Veolia, care au preluat sistemul de termoficare in urma cu patru ani, la Iasi. Daca legea prin care se interzic debransarile in Iasi nu a oprit valul de deconectari in masa, conducerea companiei franceze a gasit ca solutie sa continue facturarea iesenilor care nu mai beneficiaza de serviciile Veolia Energie Iasi.

Aceasta facturare se refera la plata „incalziri comune”, adica plata pentru energia termica pierduta pe conductele din subsol si cele care duc la etajele sueprioare ale blocurilor. Problema este insa ca, aceste facturi primite de iesenii care folosesc centrale individuale de apartament sunt, in majoritatea situatiilor, de cateva ori mai mari decat ale clientilor care primesc caldura direct de la CET. In astfel de situatii se gasesc zeci de mii de ieseni care au renuntat in ultimii ani la serviciile sistemului centralizat de incalzire. Un caz concret intalnim pe aleea Rozelor din Iasi, intr-un bloc cu 20 de apartamente, in care doar 5 mai sunt conectate la CET.

„Eu nu mai am treaba cu CET-ul din primavara anului trecut, de cand m-am deconectat, dar primesc facturi in continuare de la ei. Nu mi s-a dat voie, dar m-am deconectat de la CET, pentru ca vecinii aveau datorii si nu se dadea drumul la caldura in bloc din cauza asta. Acum am centrala de apartament, dar tot primesc facturi de 20, 30 lei, sau chiar de 80 sau 100 de lei in timpul iernii, de la CET-Veolia, chiar daca nu mai am treaba cu ei. Inainte, cand eram client la CET, se punea la plata comuna cate 10-30 de lei in timpul iernii. Dar acum platesc banii astia la Veolia chiar si cand e cald afara, iar eu am centrala in casa. Cei mai multi bani i-am platit in ianuarie-februarie anul acesta, cand am primit factura de 80 si 100 lei, iar vecinii care mai sunt la CET au primit pentru incalzirea comuna cam 50 de lei fiecare. Cum se poate ca eu, care nu am nicio treaba cu Veolia, sa platesc mai mult decat ceilalti?”, a spus Constantin Dedu, iesean care locuieste pe aleea Rozelor.

Anomalii – cei cu centrale termice primesc facturi mai mari

Anomaliile intalnite in facturile la incalzire sunt de-a dreptul scandaloase, iar cei care au renuntat la sistemul centralizat se simt acum victimele sistemului. Asta se intampla deoarece calculul facturilor platite de ieseni nu se realizeaza dupa o anume regula, iar asta nu face decat sa scandalizeze si mai mult populatia.

„Nu stiu ce sa mai cred, am ajuns intr-o situatie disperata din cauza facturilor si nu stiu cum sa mai fac fata. Eu abia reuseam sa platesc din pensia mea de 800 lei ceea ce consumam, ma mai ajutau si copiii, dar daca primesc si facturi de la Veolia pentru ceva ce nu am consumat si nu pot sa controlez, eu nu stiu ce sa mai cred. Toata iarna si primavara am calculat ca am dat 400 de lei la Veolia. Nu este corect pentru ca, tocmai ca sa scap de ei, mi-am pus centrala, de ce mai primesc facturi?”, spune Corina Niculita, pensionara care locuieste pe aleea Rozelor.

Exista numeroase situatii in care facturile emise pe o intreaga scara de bloc sa fie de cateva ori mai mici decat facturile emise pe un singur apartament. Concret, exista cazuri in Iasi unde o factura emisa de Veolia pe o intreaga scara de bloc, cu 4 consumatori, are o valoare de 246 lei pe luna. La o alta scara de bloc din Iasi, cu 5 consumatori, factura emisa tot de Veolia, pe aceeasi luna, depaseste 3.000 lei.

Citeste si:  Cum este posibil asa ceva? Iesenii sunt furati pe fata si nimeni nu face nimic – FOTO

Mai mult, consilierii locali au aprobat si schema de majorare a pretului in urmatorii ani. Daca in anul 2015 gigacaloria vanduta de Veolia Energie Iasi avea un pret de 204,84 lei/46,55 euro (fara TVA), peste fix patru ani, aceasta va costa 306,69 lei/69,79 euro (fara TVA), iar peste 12 ani, pretul platit de clientii Veolia Iasi va fi de 391,15 lei/ 88,90 euro (fara TVA). Cu alte cuvinte, pretul incalzirii centralizate vandute de Veolia Energie catre ieseni va costa aproape dublu fata de momentul actual.

Citeste si:  SCANDALOS! Toti iesenii sunt afectati! Veolia iti mareste factura la intretinere de patru ori. Cum este posibil asa ceva?
Comentarii
  • Sunteti coproprietari in codominiu !!! daca intra ceva in acel „domeniu – comun” inseamna ca si parte din bunul tau a beneficiat direct sau indirect . Concluzia ca trebuie platit ! Doar daca te muti la casa unde esti tu proprietar de la poarta pana in capatul curtii platesti ceea ce vrei si ceea ce consumi…

  • Si daca eu cu centrala pe timpul iernii incalzesc celelalte apartamente care nu au caldura din cauza neplatii facturii catre veolia (evident vorbesc de cei fara centrale), cei de la veolia imi platesc mie „incalzirea comuna”? ca doar e „domeniu-comun”, dar numai cand le convine lor. Hotie pe fata, am sesizat si eu treaba asta la asociatie si acelasi raspuns de comunist „te muti la casa”…. ieseanu lu peste

    • Fratilor problema se rezolva in instanta. Un calcul simplu al oricarui expert independent arata adevarul. Se pot cere despagubiri daune-interes.

  • Faliment grabnic si puternic veolia !!!
    Oricum o sa renunte toti la veolia si apoi taiati conduncta veolia de la intrarea in bloc, le doriti multa m-ue!

Adauga un comentariu