International

RAZBOIUL RECE al secolului. Cum va infunda SUA una din cele mai mari puteri ale lumii

Publicat: 02 oct. 2012
1

Kremlinul priveste si analizeaza, tarile din Europa se razvratesc si unii suspecteaza ca Moscova pune la cale un plan prin care sa dea peste cap actiunile tarilor din Vest. Nu este un film despre Razboiul Rece, este ceea ce se intampla de fapt in SUA privitor la cresterea productiei de gaze naturale si de impactul urias pe care il are acest aspect, scrie antena3.ro.

Totul se vede ca intr-o oglinda precum un joc de domino in care piesele au inceput deja sa cada. Procedeul, care se numeste fisurarea hidraulica prin care se extrag gazele de sist, zgaltaie lumea de la Washington, la Moscova sau Beijing.

Unii spun ca in curand se va implini ceea ce se credea a fi irealizabil: SUA nu va mai avea nevoie sa importe gaze naturale in viitorul apropiat, iar Rusia va fi marele pierzator.

„Zilele de suprematie ale rusilor asupra tarilor din Europa sunt aproape de final”, a declarat Fiona Hill, expert american privind relatia cu Rusia.

Totul a inceput sa iasa la lumina in urma cu ceva timp, atunci cand americanii au descoperit noi metode de extragere a gazelor naturale si s-au gasit noi perimetre de exploatare – Pennsylvania sau Texas.

Cand americanii au crezut ca „au ajuns la fundul sacului” au descoperit rezerve uluitoare de gaze de sist, iar preturile de pe piata au scazut dramatic. Pentru a vedea ce diferenta de preturi exista trebuie sa mentionam ca Rusia exporta gaze catre Europa cu 10 dolari pe unitate, iar in SUA pretul este de 3 dolari pe unitate.

Acest aspect a atras atentia tuturor statelor, iar unele tari din Europa au inceput sa vada un viitor nu tocmai stralucit pentru Rusia. Pentru ca atat Mitt Romney, cat si Barack Obama au promovat in campaniile electorale ideea exploatarii gazelor de sist, rusii sunt din ce in ce mai speriati.

Astfel, ca o metoda de diminuare a efectelor acestor discursuri, Vladimir Putin a inceput sa vorbesca despre cat de periculoasa este procedura de extragere a gazelor de sist.  Reprezentantii Gazprom au declarat ca statele europene nu vor adopta fisurarea hidraulica decat peste zeci de ani, iar gazele din SUA nu vor ajunge pe teritoriul UE, astfel ca Rusia va ramane singura sursa de gaze naturale.

Totodata, au aparut informatii potrivit carora oficialii de la Moscova plateste ONG-uri care sa impiedice inceperea exploatarii gazelor de sist in Europa, scrie Business Insider.
Adauga un comentariu