@ Cu toate ca tinerii aflati la studii de doctorat ar fi trebuit sa reprezinte unul dintre cei mai importanti actori din mediul academic al Universitatii Alexandru Ioan Cuza, ei au ajuns sa fie tratati in ultimul hal @ Zeci de doctoranzi acuza faptul ca, de luni bune, nu si-au primit bursele de studiu, in pofida faptului ca au semnat un contract cu institutia
Un nou conflict mocneste la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi. De aceasta data este randul doctoranzilor sa se revolte impotriva faptului ca nu si-au primit bursele de mai bine de doua luni, fiindu-le incalcat un drept stipulat in contractul semnat. „Situatia burselor doctoranzilor de la UAIC se repeta! Noi, doctoranzii de anul al II-lea, nu ne-am primit bursele aferente lunilor iulie, august, septembrie, respectiv octombrie. Si e luna noiembrie, totusi… De asemenea, doctoranzii de anul al III-lea, care au nevoie de bani pentru finalizarea tezei, pentru ca timpul preseaza, au de primit bursa aferenta lunilor septembrie, respectiv octombrie. Din partea universitatii am primit un e-mail referitor la aceasta situatie in care se precizeaza ca se vor primi banii «in viitorul apropiat». Ce sa inteleaga colegii nostri prin viitorul apropiat?”, acuza un doctorand.
In fata acestor intrebari, prof. univ. dr. Ovidiu Iancu, decanul Facultatii de Geografie si Geologie de la UAIC si coordonatorul proiectului „Studii doctorale: portal spre o cariera de excelenta în cercetare si societatea cunoasterii”, ii indeamna pe doctoranzi sa citeasca acest raspuns: „Stimati Doctoranzi, Va rugam sa cititi cu atentie actul legislativ care a aparut in Monitorul Oficial nr. 762 din data de 28.10.2011 si care va priveste respectiv OM nr. 2.428. Acesta poate fi consultat la adresa http://www.legex.ro/Ordin-Nr.-2428-din-26.10.2011-115995.aspx. Deoarece contractul nostru a intrat în vigoare abia în martie 2010, cu cinci luni intarziere fata de înmatricularea dumneavoastra la doctorat, se va si încheia cu cinci luni mai tarziu, adica pe data de 28.02.2013. Membrii echipei de management spera totusi ca drepturile restante sa poata fi acordate în viitorul apropiat, iar dumneavoastra sa aveti puterea si norocul sa treceti peste toate problemele aparute si sa va finalizati cu bine teza de doctorat”, se arata in pozitia oficiala a coordonatorilor unuia dintre proiectele programului de burse doctorale, de la Cuza.
Uaic ar trebui sa fie data in judecata.
Cu atatia „doctori specialisti” in diverse domenii ne intrebam cat va progresa Romania ? Cum poti sa sustii o teza de doctorat fara a avea experienta practica ci doar adunand niste materiale teoretice…??? Si toate aceste „fumuri” pe bani de la buget si nu putini.
Ildiko, exista mai multe tipuri de doctorate. Doctoratul in filosofie, de exemplu, ce practica ar trebui sa presupuna? Pe de alta parte, e suspect un doctorat in educatie fizica si sport. Ce poti aduce nou in acest domeniu? Analizezi aerobicul prezentat de Florentina pe Prima Tv, nascocesti noi miscari, nu pricep, sincer. Deci,fiecare domeniu are cerintele lui.
Doctoratele reprezinta o afacere murdara ce a aparut in capitalismul romanesc de dupa ‘*9. In primul rand ca nu avem nevoie de sutele de doctoari in nimic! In al doilea rand ca la cat se invata in scoala -liceu , facultate- ma intreb de unde atatea doctoranzi, oamnei ce vor zice despre ei ca sunt mari specialisti si vor vrea sa fie apreciati de societate.In al treilea rand – si aici e marele necaz e ca nu avem conducatori veritabili de doctorat-decat in foarte mica masura. Apoi cele mai multe locuri la doctorat se dau exact acolo unde sunt inghesuite nonvalorile. Uitativa la FEAA -are sute de doctoranzi si cercetare ioc. Are in schimb un brotac-OPREA- ce cotcodaceste peste tot ce mare universitate e Cuza. Are el vre-o contributie la asta? stie el ce inseamna cercetare? aloca el macar o ora pe zi cercetarii?-nimic din toate astea!!! In schimb ia salariu mare, la fel ca multi dintre ciracii sai si rade in nas adevaratilor cercetatori de la -Chimie, Fizica, Matematica, Biologie. Ba , in nesimtirea sa ii mai si critica, ca vezi doamne nu au studenti multi (vezi Lapusneanu) deci nu aduc bani de la buget. Ce daca prin contributia acestor facultati UAIC a primit un statut demn si alocari de fonduri?-banii trebuie sa umple buzunarele neghiobilor. E exact cum e toata tara asta-guvernata de nerozi, hoti puslamale care fura, fura , fura iar noi muncim, muncim, muncim -ca asa a zis si tatuca(un pic altfel). Asta e cheia in care trebuie citita situatia de la Cuza, in care se lafaie cativa avortoni pe seama muncii altora.
Câti indrumatori de doctorat indeplinesc conditiile lui Funeriu pentru a fi profesori universitari?
O problema la fel de spinoasa o reprezinta BURSELE POSTDOCTORALE DE LA USAMV IASI IN VALOARE DE ***0 EURO PE LUNA. Dupa un an de zile, au fost platite doar * burse. Iar obiectivele pe care postdoctoranzii trebuie sa le indeplineasca sunt draconice: articol ISI, conferinta straintate, articole BDI, stagii practica straintate etc. CU CE BANI, DOMNILOR PROFESORI, SA FACEM TOATE ACESTEA?
De ce ati cenzurat mesajul anterior?
rusine cuza! vrei locul * pe tara in clasamentul mects dar te doare in cur de conditiile de a face calitate.
Am de facut un scurt comentariu.
Duumneavoastra scrieti la finalul articolului urmatoarele:
….Membrii echipei de management spera totusi ca drepturile restante sa
poata fi acordate în viitorul apropiat, iar dumneavoastra sa aveti puterea
si norocul sa treceti peste toate problemele aparute si sa va finalizati
cu bine teza de doctorat”, se arata in pozitia oficiala a coordonatorilor
programului de burse doctorale, anul al II-lea, de la Cuza…
Eu coordonez proiectul celor care sunt acum in anul III de doctorat. De
proiectul celor care sunt in anul II se ocupa d-l profesor dr. Ovidiu
Caltun de la Facultatea de Fizica.
Intarzierea la care faceti referire in articol e valabila in special
pentru acel grant:
„Situatia burselor doctoranzilor de la UAIC se repeta! Noi, doctoranzii de
anul al II-lea, nu ne-am primit bursele aferente lunilor iulie, august,
septembrie, respectiv octombrie”
O zi buna in continuare,
Ovidiu Iancu