Eveniment-Social

Razboi total! Acuzatii grave ale profesorilor ieseni la adresa primarului

Publicat: 13 aug. 2015
1

@ Un grup de cadre didactice navetiste dintr-o localitate aflata langa orasul Iasi a lansat acuzatii dure la adresa primarului @ Intreaga problema a aparut de la faptul ca acesta, desi ar fi avut banii, nu ar fi decontat transportul dascalilor

Situatie conflictuala extrema in localitatea Baltati, intre profesorii navetisti si primarul Vasile Astefanei. Astfel, cadrele didactice anunta ca nu si-au mai primit banii pentru transport de aproximativ un an. Mai mult, angajatii din invatamant sustin ca fondurile au existat insa ei au fost pacaliti si nu au intrat in posesia lor.

Citeste si: Noutati legate de decontul navetei profesorilor ieseni din mediul rural

„Sunt cadru didactic la o scoala din Baltati. Fac naveta din orasul Iasi si, lunar, transportul ma ajunge si trei milioane lei. Nimeni nu face nimic pentru noi si nu am mai intrat in posesia sumelor aferente de aproape un an. Suntem zece cadre didactice in aceasta situatie. Mai departe, din ce stiu eu, se pare ca bani ar fi existat, insa noi nu i-am primit. Am cerut explicatii si de la primarie, dar am fost tratati foarte urat! Nu este normal ceea ce se intampla si pentru noi este foarte greu si nu dorim decat sa ne fie rezolvata problema”, a dezvaluit un profesor din grupul protestatarilor.

Citeste si: Ministrul Educatiei le atrage atentia primarilor ca sunt obligati sa deconteze naveta profesorilor

Cu toate acestea, primarul infirma acuzatiile si transmite ca, mereu cand a avut fonduri, a facut decontul navetei. „Pana acum nu am avut bani! Eu le-am spus de mai multe ori directorilor sa faca solicitari pentru a sti cat avem de dat, dar ei nici macar atata lucru nu au facut. Cand am avut bani, le-am dat si pe trei ani odata. Acum, asteptam rectificarea bugetara de la sfarsitul lunii si le vom da toti banii pana la sfarsitul anului”, a precizat Astefanei.

Citeste si: Sute de profesori ieseni nu-si primesc banii pe naveta

La mijlocul lunii trecute, Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, normele metodologice privind decontarea cheltuielilor cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat pentru naveta la si de la locul de munca de la bugetul de stat si nu din fondurile autoritatilor publice locale. Spre exemplu, un cadru didactic achita lunar pentru transport, dus – intors, intre 120 de lei si 450 de lei, in functie de distanta pana la unitatea de invatamant unde preda. Un profesor care face naveta zilnic la o scoala aflata la cinci kilometri de Iasi, respectiv Valea Lupului, achita lunar aproximativ 120 de lei. Unul care face naveta la 70 de kilometri, respectiv Andrieseni, achita si pana la 450 de lei. Venitul lunar al unui debutant la catedra este de aproximativ 800 de lei.
Adauga un comentariu